Bezig

Tijdens de terugweg is het mijn taak om mijn gezin snel en veilig thuis te krijgen. Ze zijn het dan zat en willen naar huis. Het kost me nog steeds weinig moeite om 1300 km achter elkaar te rijden. Er is zoveel te zien en te overdenken op de terugweg. Ik vertrok met een halfvolle tank en het leek me handig die eerst zover mogelijk leeg te rijden zodat ik daarna nog maar één keer zou moeten tanken. Toen ik nog 850 km moest, moest ik tanken en het zou krap worden. Vol beladen en met dakkoffer rijdt de auto minder zuinig. In het begin ging het nog wel goed en bleef de actieradius boven de nog af te leggen afstand, maar in Luxemburg veranderde dat bereikte ik het omslagpunt. En toen kon ik ineens 10 km minder ver dan dat ik nog zou moeten. Ik ging langzamer, ik hield de cijfers in de gaten, maar het zag er steeds slechter uit. Totdat ik op het idee kwam om de cruisecontrol eraf te halen, toen won ik langzaam weer kilometers. Je zou zeggen dat een cruisecontrol zuiniger is dan een rechtervoet, maar dat is een fabel.

Ik moest nog 130 km en ik kon nog 130 km. Ik moest nog 120 km, en ik kon nog 130, ik moest nog 110 en ik kon nog 120. Ik moest nog 100 en ik kon nog 120. Uiteindelijk kon ik nog tachtig km en moest ik er nog zestig. Dan gaat mijn reservelampje branden en geeft mijn computer niks meer aan. Ik besloot dat ik het zou halen. En ik haalde het. En zo hou ik mij bezig tijdens een lange rit.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

18 gedachten over “Bezig”

 1. Ik herinner mij allerlei spelletjes op de achterbank, zowel voor dr heenreis als voor de terugreis.

  Maar ik begrijp nu dat er ook achter het stuur een spel wordt gespeeld.

  Zuinige groet,

 2. Daar krijg ik ontzettend de zenuwen van! Ik heb het genoeg meegemaakt dat we langs de weg stonden, soms een kilometer voor het tankstation, maar soms in the middle of nowhere, midden in de nacht met kinderen in de auto, vanaf Schiphol met opgehaalde logé’s in de auto….. mijn voormalige echtgenoot liet het er makkelijk op aankomen. Ik kan dan ook helemaal uit mijn vel springen als mijn huidige een tankstation voorbij rijdt met de mededeling: we halen de volgende nog wel! Dat is één keer in Griekenland kantje boord net goed gegaan, en daarna durft’ ie niet meer. Mijn liefde kan in de auto makkelijk omslaan in hartgrondige haat.

  1. Mijn garagehouder zegt dat het andersom is, maar garages hebben geen theoretisch verstand van auto’s. Een cruisecontrol houdt je op dezelfde snelheid, ook heuvel op, met tegenwind en in een bocht. Een stille rechtervoet brengt de snelheid terug in die gevallen. Het is logica en door mij praktisch bewezen.

   1. Dat anticiperen op stoplichten, bochten en heuvels, zal inderdaad schelen zoals dat ook staat bij nr 7 van de tips. Maar je kunt daarin niet zodanig generaliseren dat je kunt zeggen dat zonder cruisecontol rijden voordeliger is. Ik heb inmiddels wat discussies hierover op internet gelezen en het is van heel veel factoren afhankelijk dat je zuinig rijdt.

    1. Ik merkte gewoon dat toen ik hem van de cruisecontrol afhaalde, ik weer extra actieradius kreeg. Ik heb het ook in Nederland al eens opgemerkt op de boordcomputer, dat het actueel verbruik daalde.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s