Nederland, mijn vaderland.

Ik herken mensen die proberen te scoren en daardoor maar wat loos idealistisch gezwets de lucht in slingeren. Daarom kijk ik maar niet naar het lijsttrekkersdebat. In plaats daarvan verdiepte ik mij in een aflevering van Zembla, waarin het Nederlandse belastingklimaat werd aangevallen door onder andere Obama. Die noemde Nederland een belastingparadijs tot grote ergernis van Wouter Bos en Jan-Kees de Jager, die vervolgens druk hebben uitgeoefend op het Witte Huis, en vreemd genoeg heeft dit geleid tot het verwijderen van alle bij naam genoemde landen op de lijst. (Ned, Ier, Bermuda) In plaats daarvan sprak het Witte Huis slechts over belastingparadijzen.

Obama was niet de enige, hij had steun van enkele binnenlandse en buitenlandse belastingdeskundigen. In de Tweede Kamer bracht iemand aan de orde dat Nederland een belastingparadijs zou zijn, die vervolgens vakkundig de mond werd gesnoerd en door de voorzitter gemaand werd zijn woorden terug te nemen. Belastingparadijs, ontkenning en monddood maken van tegenstanders. Dat is ook Nederland.

Even daarvoor zag ik een item over de monopoliepositie van de pharmaceutische industrie, die veel te hoge prijzen rekende voor kankermedicijnen. En ik altijd maar geloven dat we het hier zo goed doen. Maar als dit zelfde item over Rusland was uitgezonden, had ik gezegd: zie je wel!

 

Auteur: Mack

Mack is nu vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Het valt me op dat het steeds lastiger wordt om het met elkaar oneens te zijn. Zeker op facebook. Dan plaatst iemand iets en zet eronder: en zo is het! En soms is het juist helemaal niet zo! Maar als je dat zegt, dan kan je dat komen te staan op een afwaardering van het beeld dat iemand van je heeft. En dat moeten we bestrijden. Dus bent u het oneens met mij, zegt dat gerust, daar leer ik van!

6 gedachten over “Nederland, mijn vaderland.”

 1. ach ja, die Wouter Bos heeft vingers in allerlei financiele pappen. Dat steeds weer opkomende plan om de AOW te fiscaliseren komt ook uit zijn koker. en let op,het gaat gebeuren, linksom of rechtsom.

  Like

 2. En dat was die vrijheid van meningsuiting minnende,’volkse’ PVV die de motie indiende, die het verbood Nederland een belastingparadijs te noemen in de Tweede Kamer.

  Like

 3. Toevallig had ik deze aflevering van Zembla ook gezien. Met Zembla heb ik ook vaak problemen. Ze sturen teveel aan op wat ze van tevoren bedacht hebben. Regelmatig zitten ze er dan ook naast of overdrijven op z’n minst. Eigenlijk is het een echt Vara-programma geworden op het moment dat de VPRO uit deze samenwerking stapte. In dit geval hadden ze het over iets dat inmiddels algemeen bekend is en het is prima om er aandacht voor te vragen. Vooral dat ons belastingsysteem derdewereldlanden, maar ook Griekenland e.d. behoorlijk uitwoont.

  Maar ook deze keer een flnk deel over hoe fout het allemaal is en dat geen bestuurder/politicus mee wilde werken. Dat laatst begrijp ik wel, meewerken aan Zembla pakt niet altijd goed uit. Maar dan in de laaste 5 minuten krijgen ze toch zomaar info uit de politiek, dat vooral de PvdA al een tijdje bezig is om dit aan te pakken.

  Waarom dat nu pas gebeurde werd niet goed uitgediept, maar is volgens mij wel verklaarbaar. De PvdA zou er niets mee opschieten als de afgelopen regering over zoiets zou struikelen. Ze hopen nog steeds door de kiezer te worden beloond als de economie door hun beleid weer aantrekt. En idd de economie trekt aan, maar de PvdA profiteert daar niet van. Inmiddels zijn ze met 10 zetels zo marginaal geworden dat de kans op regeringsdeelname erg klein gaat worden. Dus kunnen ze zich nu meer op hun oppositie-taak richtren en meer kleur bekennen. Alleen in de oppositie gaan ze ook niet veel bereiken. Moet dus nog zien of de balastingmoraal van de BV Nederland echt gaat veranderen zolang de EU geen zwaardere sancties oplegt.

  Like

  1. Las vanmorgen in de Volkskrant dat men overweegt VVD te gaan stemmen om de PVV uit het torentje te houden.
   Dan vermoed ik, dat er inderdaad niet veel gaat veranderen in BV Nederland.
   En wat ik moet stemmen dit jaar zou ik bij god niet meer weten.

   Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s