Een terechte angst?

Is het een terechte angst die veel mensen schijnen te hebben? Zou de geschiedenis van nazi-Duitsland zich nog kunnen herhalen in deze moderne tijden waarin de meeste mensen goed geinformeerd zijn en verlichte denkers zijn geworden? Zou  Trump het kunstje kunnen herhalen? Zou het zijn bedoeling zijn, is eerder de vraag. Hij krijgt niet echt heel Amerika mee heb ik het idee. Daar gaat het al mis. Alle ogen van de wereld zijn op hem gericht, terwijl Hitler toch een stuk anoniemer aan zijn snode plannen kon werken. Wat ik zelf ook een belangrijke indicatie vind is dat Trump pogingen tot humor doet. Goed, ze zijn heel slecht, maar ze zijn er. Niemand heeft Hitler ooit op een grapje kunnen betrappen. Bovendien had de wereld de pech dat er geen voorbeeld was dat waarschuwde voor wat er stond te gebeuren. Tegenwoordig ligt Godwin altijd op de loer om ons te behoeden.

Nee, ik geloof niet in het gevaar Trump. Tenminste niet in het gevaar als opvolger van Hitler. Daarvoor heb ik teveel vertrouwen in alle corrigerende systemen als de grondwet, de rechtspraak, de oppositie, de media, het volk en eerlijk gezegd ook in Trump zelf. Niet omdat ik vertrouwen in de man heb, maar wel in de aanname dat hij geen Hitler of Stalin is. Waarom het bij Hitler dan toch misging is moeilijk te zeggen. Het was de tijd, een slecht geinformeerde bevolking die snakte naar erkenning, een crisis, en dat in combinatie met ernstige, trotse Duitsers maakten dat de charismatische leider de wereld in een oorlog kon storten. Turkije is wat dat betreft veel enger.

Dus ja, wat hebben we dan wel te duchten hier in Europa? Volgens mij vier jaar lang ellendige journaal items van een man die zichzelf nog veel belangrijker vind dan wat je redelijkerwijs mag verwachten van de machtigste man ter wereld. Voorspelling? Amerika heeft zijn tijd gehad als wereldleider en China neemt die rol langzaam over. Zo denk ik er met mijn gezonde verstand over, maar dat wil niet zeggen dat je niet af en toe je hart vasthoudt. Ik kijk al uit naar de eerste dag waarop Trump niet in het nieuws is.

 

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

5 gedachten over “Een terechte angst?”

  1. Dat denk ik inderdaad. Het is natuurlijk hoe je er tegenaan kijkt. Ik vind zelf dat het al geen goede beslissing was van hem om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap, gezien de schokgolf die over de wereld gaat. Ik had toch liever iemand gezien die de wereldvrede hoog op zijn lijstje had. We leven niet meer in de vorige eeuw, tenslotte. Maar wie weet, gaat hij ons verrassen en laat hij een stabiel Amerika achter.

   Like

 1. Die schokgolf geldt voor mensen die hun wereldbeeld ineens in realiteit zien veranderen en dat uitermate slecht kunnen handelen. Die beginnen te roeptoeteren dat hij afgeknald moet worden en dat het Witte Huis opgeblazen moet worden zum bleistift.
  Maar vooral voor de vastgeroeste politieke elite is het een schok. Zomaar iemand die niet volgens (vastgeroeste) protocollen werkt, DAT KAN TOCH HELEMAAL NIET!! Ik vind dat hilarisch.

  En, oja, de vergelijking met Hitler vind ik beneden jouw niveau. Ik geloof niet dat hij een volk wil uitmoorden en dat hij een wereldoorlog wil beginnen. Sterker nog, hij wil juist ‘vriendjes’ blijven met Rusland! Dat vind ik best belangrijk eigenlijk.
  En dat hij jihadisten (die willen wèl een volk uitmoorden! Namelijk alle ongelovigen.) wil bestrijden, dat is toch alleen maar aan te prijzen? Bob Fosko zou zeggen; ‘Dat zouden meer mensen moeten doen!’

  Like

  1. Mijn vergelijking met Hitler is slechts een hypothese, omdat het een angst is die veel mensen hebben, zowel met Trump als met Wilders. Dat hij afgeknald moet worden slaat nergens op, hij is democratisch gekozen en we moeten het er mee doen. Dat er een schokgolf door de wereld gaat is niet omdat Trump de vastgeroeste elite wakker schudt, maar omdat de man zorgt voor verdeeldheid in de wereld, en dat brengt ons eerder dichter bij nare situaties dan er verder vandaan.

   Vriendjes met Rusland is prima, dat zijn wij ook, en dat wilde Obama ook. Alleen Trump wil Poetin prijzen om zijn type leiderschap, en dat is juist wat we niet willen, omdat het meer richting dicatuur gaat. Wij zijn dat stadium al ver gepasseerd in Europa en niemand zit daarop te wachten, behalve misschien de verongelijkte die gelooft wat een dictator zegt.

   Jihadisten bestrijden, dat deed Obama in daden, Trump slechts in woorden, waarbij hij voor het gemak even iedereen die uit een bepaald land komt toch mogelijke Jihadist bestempeld, en voor het financiele gewin, Egypte en Saoudi niet meetelt. Ik vraag me af waar dat op slaat?

   Like

 2. Wat mij intrigeert is die haat tegen de elite. De opstand tegen de invloedrijke en baantjes verdelende politici.
  Maar waarom dan geen haat tegen de zakenlieden, die macht, banen en geld aan het binnenhalen zijn?
  De macht aan het volk? Dat ging al mis in de tijd van de gebroeders de Witt in 1672.
  Gelukkig barst hier over een maand het verkiezingscircus los. Kunnen we daar ons weer druk over maken.
  En terwijl ik dit type, rustig in mijn werkhoek, denk ik aan Hillary Clinton. Wat zal die moeten afkicken. Zou ze al in het zwarte gat zitten?

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: