Internet archief

Ik keek een verontrustende aflevering van VPRO’s Tegenlicht over digitaal geheugenverlies. De beste manier om data op te slaan en te bewaren voor de toekomst zijn krijttekeningen in grotten en gebeitelde teksten in stenen. Die gaan duizenden jaren mee. Boeken doen het ook goed, die gaan honderden jaren mee. Maar gegevens digitaal opslaan is niet zo handig. Een jaartje of 20 is al uitzonderlijk lang. Ik heb het bijvoorbeeld gezien bij web-log waar ik honderden verhalen had opgeslagen en die inmiddels allemaal zijn verdwenen. Alles wat op Hyves stond is weg, en alles wat op Facebook staat verdwijnt eens. Hetzelfde geldt voor dit weblog. Als ik het niet dagelijks in de gaten hou, zal het ooit verdwenen zijn.

Elke internetpagina verandert en verdwijnt. De geschiedenis wordt uiterst onbetrouwbaar als we hem van internet halen en niet uit boeken. Daar hoor je die Alexander Klöpping dan nooit over. Degenen die internet controleren bepalen hoe de geschiedenis eruit zal zien over 500 jaar. Misschien hebben de Duitsers WO II wel gewonnen, of zijn we nooit op de maan geweest.
Gelukkig vond ik via VPRO’s tegenlicht een instantie die zich dat realiseerde en die blijkt al sinds 1996 kopieën te maken van hoe internet er vroeger uitzag. Zelfs het web-log drama van Sanoma is een aantal keren opgeslagen. Hier kunt u bijvoorbeeld zien hoe mijn weblog er in 2005 uitzag. Ze hebben het 67 keer opgeslagen tussen 2004 en 2012. De geschiedenis is niet geheel verloren.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

16 gedachten over “Internet archief”

 1. Ja, wat een geweldig interessante uitzending, echt stof tot nadenken, tof dat je erover schrijft, en zo fijn(tjes) concreet!
  Bestaan er al bedrijven die boeken maken van Weblogs? Op papier dat langer meegaat dan (helaas) de Donald Duck*)? *)Mijn Opa gaf ons ingebonden Donald Ducks, ‘hij’ drukte ze, en die prachtige boeken dreigen te verkruimelen ;-/

  Like

 2. Die uitzending moet ik nog even bekijken. Een tijdje terug heb ik de oude films (dubbel 8, vanaf 1956) van mijn vader laten digitaliseren en op dvd gezet. Ook op mijn harde schijf overgezet. Toch heb ik het idee dat die films het langer gaan uithouden dan de digitale versies.
  Ik heb mijn oude weblogs ook even teruggekeken. Vond ook foto’s die in mijn eigen archief onvindbaar zijn. Dat is het tweede gevaar, de hoeveelheid is zo enorm, dat ook al zou het bewaard blijven, het onvindbaar wordt.

  Like

 3. Ik kwam een verhaaltje tegen op mijn eerste tante To weblog waarvan ik onlangs nog dacht: jammer dat ik dat nergens meer heb. Nu dus wel!
  En talloze foto’s waarvan ik denk ….. die mogen ook wel voor eeuwigheid door het afvoerputje! 😀

  Like

 4. Margo schreef Dat is het tweede gevaar, de hoeveelheid is zo enorm, dat ook al zou het bewaard blijven, het onvindbaar wordt. Heel raak…! 🙂 (Ook ik doe hier soms aan uuuuren tientallen CDroms doorbladeren, mounten en terugstoppen ;-})

  Dat wilde ik al eerder schrijven, maar ik las weer veel langer dan gepland op ’t prachtige web.archive 🙂

  Like

 5. Word ik daarnet lekkergemaakt met een berichtje dat hier een nieuw blogje is verschenen, met de titel “Blogwet 2011”, nou, mooi not: “Helaas.
  Het lijkt erop dat we niet kunnen vinden waar je naar zoekt. Gebruik het zoekformulier of één van de links hieronder.” lees ik op de link achter de WP-notificatie.

  Moet de lezer voor je nieuwe blogjes nu ook naar het internet-archief? 😉

  Like

 6. Nee, dat was even een testje, ik wilde even zien wat er gebeurde toen ik op press drukte. Ik heb hier en daar wat aanpassingen gemaakt (waaronder een link naar de blogwet) die weer en beetje jeu geven. Tenminste aan mij. 😉

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: