Als het niet erger wordt dan dit.

Ik zit nu op een frequentie van eens in het half jaar, wat rugklachten betreft. Daar is mee te leven als het niet erger wordt dan dit. Ik was er de afgelopen tijd al bang voor omdat ik op mijn werk uren achtereen op een stoel zit, en vooral omdat ik niet meer loop tussen de middag sinds de ziekte van mijn collega, die altijd meeging.

Ik stop ook met naar genezers te gaan want mij hebben ze nooit geholpen. Tenminste, als het niet erger wordt dan dit. Wat ik nog kan is mijn sokken aankrijgen, maar alleen als ik plat op mijn rug in bed lig. Ik kan nog opstaan als ik het heel langzaam doe en steun zoek. Ik kan voetje voor voetje lopen en ik kan heel voorzichtig hoesten. Soms erger ik mijn aan collega’s die rugpijn hebben. Die lopen dan amper scheef. Die zeggen dat ze even langs de sportfysio gaan en dat dat helpt. Geloof mij nu maar, als de fysio helpt heb je geen rugpijn. Exact een jaar geleden was ik veel erger aan toe dan nu en zat ik wel bij de fysio. Na vier weken zei hij: maar goed dat je langs bent geweest want het is zo goed als weg. Alsof het na vier weken niet uit zich zelf weggaat zeg! Natuurlijk, ze hebben er wel verstand van en ze kunnen je tips geven, maar je rugpijn wegnemen…no way.

Sorry als u mij nu arrogant vindt, maar zo denk ik erover. Ik accepteer voortaan ook maar dat rugpijn er bij mij bijhoort en dat het terugkomt maar ook weer in een paar dagen weggaat. En als het niet erger wordt dan dit, lacht u mij vooral uit.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

28 gedachten over “Als het niet erger wordt dan dit.”

 1. Vreselijk Mack…
  Is het spit?
  Heb je (vast een overbodige vraag) warmtepleisters geprobeerd? Van verschillende mensen met spit-waarmee-nauwelijks-nog-te-lopen-was heb ik daar goeie dingen over gehoord. En bij mij werken ze ook goed (maar dat is kleiner dan de pijn die jij hebt.)

  Like

 2. Je kan toch ook zonder een collega tussen de middag lopen, of wordt je daar anders belaagd door korenwolven? 🙂

  Mijn medicijn was destijds veel wandelen, met een goede wandelhouding dwz rechtvooruitkijken en niet de het plaveisel bestuderen. In mijn geval was ik er na ongeveer een jaar af. Ik kreeg het na een ongeluk in huis, waardoor er een slinger in mijn ruggengraad zat die er niet in hoorde. Er zijn veel rugproblemen en die zijn allemaal anders, van anderen met rugklachten durf ik dus weinig te beweren.

  Like

 3. Zou het niet handiger zijn om naar een orthopeed te gaan ipv naar een fysio? De eerste neemt ws. de oorzaken weg, de tweede poets de pijnen weg. Het is maar een opgooi, hoor. De omvang en aard van jouw probleem ken ik immers niet.

  Like

 4. Jolie: spit is volgens de fysio pijn in je rug, dus ja het is spit. 😉 warmtepleisters weet ik niet meer of ik ze ooit geprobeerd heb, Linda liep er wel vaak mee.

  Rob: daar ben ik op een gegeven moment weggestuurd omdat ze me ook niet kon helpen. Van tevoren wel uiteraard maar toen ik terug bleef komen wist ze het ook niet meer.

  Ximaar: ik zit geheel op jouw lijn met het verschil dat het gewoon af en toe terugkomt en dat ik dat moet accepteren. En natuurlijk kan ik lopen zonder collega, maar lapzwanserigheid is mij ook niet vreemd. Ik denk zelfs doordat ik regelmatig oefeningen doe dat het nu vrij mild toeslaat en ik er hopelijk in een weekje vanaf ben. In dat weekje kan ik genezers opzoeken wat ik wil, dat gaat het waarschijnlijk niet versnellen.

  Like

 5. Irene: toen ik dit voor het eerst had, en de pijn twee keer zo erg was, en het weken aanhield konden mensen hier op een gegeven moment hun lachen niet meer houden als ik naar de wc kroop.

  Like

 6. Ja, die fantastische fysio kennen we Mack 😉 ik bedoelde eigenlijk, naast spit alias lumbago bestaan er ook nog dingen als hernia’s, maar gelukkig is het dat niet. De Action heeft 3 warmtepleisters voor 99 cent, zonder gekke chemicalien, weetjewat ik doe er straks 1 op de post 😉

  Like

 7. Nee, hernia niet geloof ik. Maar ja, zag laatst iemand met een acute hernia, ik heb het idee dat ik er erger aan toe ben qua soepelheid. Net wel een half uur buitengelopen, dat ging wel.

  Like

 8. Het heilzame is wanneer je, zoals ik je zie doen, erin berust. De kwaal hoort bij je, dat is nou eenmaal zo. Anderen hebben weer ergens anders hun achilleshiel (aangrijppunt, zwakke plek).

  Like

 9. Heb je het weer? Ik had het in oktober tijdens de vakantie op Kreta voor het eerst van mijn leven. Erg irritant, hoewel ik het lang zo erg niet had als jij. Ook snapte ik niet waar het -out of the blue- ineens vandaan kwam. Het duurde een week of twee, drie en toen was het over.
  Heb je al enig inzicht hoe en waarom dat ontstaat?
  Sterkte ermee.

  Like

 10. @Margo: nee, een beetje. Stress, lang zitten, niet bewegen, dat denk ik.

  @Esther: het probleem is, ik ben er zelf niet van overtuigd dat dit iets ernstigs is, dus ik zit niet bij de dokter aan te dringen dat ik naar een orthopeed mag. En de dokter komt er ook niet zelf mee. En nog steeds heb ik er heel veel moeite mee als ik een dokter zou moeten gaan vertellen waar hij me naartoe moet doorverwijzen. Ik geloof nog steeds dat hij daarvoor de aangewezene is. Ik weet dat veel mensen er anders over denken en dat je een huisarts moet aansturen, maar ik heb dat helemaal niet.

  Like

 11. Rugpijn is gewoon een straf voor de mens, die zo nodig op zijn achterste poten wilde lopen. Overigens wel handig, want met die voorpoten kunnen we best veel.
  Van de oudere mensen (zeg 50+) heeft 70 -80 % min of meer regelmatig rugpijn.
  Doorgaans gaat het na 1 tot 2 weken weer over. De eerste dag is moeilijk. Daarna flink bewegen, Zonodig met een paracetamol en / of warmte (kruik, pleister, infraphil).

  Like

 12. In Duitsland zijn er op rugklachten gespecaliseerde fitness-centra, de Kieser Training. Daar heb ik veel aan gehad, maar daar heb jij in Nederland niets aan.
  Zijn alle mogelijkheden al uitgeput? Ik noem nog: osteopathie (alleen goed bij degelijke gediplomeerde krachten), acupunctuur, hot stone massage bij de Thai (heeft mij onlangs nog geholpen), hete modderbaden. Orthopeden kunnen natuurlijk ook wat, maar willen vaak meteen opereren; dat moet je niet hebben. Ik heb onlangs een Swopper gekocht, een beweeglijke bureaustoel zonder leuning, die je dwingt je tijdens het zitten steeds lichtjes te bewegen. Je krijgt er in het begin spierpijn van in je billen, en dat is waarschijnlijk een goed teken.

  Like

 13. Heel vervelend. Ik heb het ook wel eens (sporadisch) gehad. Mijn huisarts ging met handen en voeten op de grond staan om de juiste oefening voor te doen: kwispelen, net als een hondje, onderlichaam t.o.v. bovenlichaal heen en weer bewegen. Heeft absoluut geholpen.
  Als het geen zenuw is, is het een spierkwestie. Dus geen gelapzwans meer . . . hup sporten!

  Like

 14. @Emigrant: osteopaat, ik wil het best eens proberen, maar verwacht daar niets van, net als acupunctuur e.d.
  @R van InR: ik heb mijn leven lang gesport, en kreeg het daar op een gegeven moment van in mijn rug. Je denkt misschien, daar heb je hem weer met zijn excuus, maar het is wel waar. Sporten wordt zwaar overschat. Ik geef het nog twee dagen, dan denk ik dat ik er weer ben.

  Like

 15. Ik ben met je eens dat sporten lang niet altijd goed voor je rug is. Maar veel zittend werk is dat zeker ook niet. Veel soepel bewegen is het beste. Ik raad je een uurtje belly dancing per dag aan.

  Like

 16. Ik ben zelf verpleegkundige, misschien sta ik er anders in; ik heb vaak zelf al dingen uitgedokterd en zie de huisarts dan echt als verwijzer 😉 Eens in het half jaar moeten kruipen van de pijn lijkt me echt naar genoeg om een doorverwijzing naar een specialist te vragen. Die kan je ook eventueel bepaalde therapie aanraden.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.