Halloween in 2013, kan dat nog wel?

Ik vrees dat ik met de volgende bewering wat alleen zal staan en op veel weerstand zal stuiten. Maar dat Halloweenfeest wat ze in Amerika zo uitbundig vieren, kan dat nou nog wel in deze tijd? Ik bedoel, het vindt zijn oorsprong in een Keltisch gebruik waarbij de Kelten elkaar angst in boezemden door te vertellen dat de geesten van de doden op die dag probeerden bezit te nemen van het lichaam van een levende. Ik word niet vrolijk van dit soort bakerpraatjes. Ten eerste brengt het ons terug naar de tijd dat mensen klein werden gehouden door angst te zaaien. Ik weet niet of dat nu wel zo correct is. Jarenlang hebben wij erover gedaan om over zulk bijgeloof heen te komen, en nu wekken we de angstgevoelens weer op, zeker bij kleine kinderen. En iedereen weet waar het toe kan leiden als een kind angstig opgroeit. Ten tweede vind ik het respectloos naar de doden. Respect voor de dood, dat hebben wij in eeuwen opgebouwd, om hen zo hun rust te gunnen. Een vredig kerkhof waar de doden met rust worden gelaten. Halloween zou zo maar aan kunnen zetten tot grafschennis. U ziet het misschien als onschuldig vermaak, maar de oorsprong van het verhaal is wel dat de doden uit hun graven zouden komen.

Triest genoeg zijn er ook graven van kleine kinderen, moeten ouders die toch al met onmetelijk verdriet zitten dan geconfronteerd worden met de gedachte dat ook hun kleine lieveling als een zombie uit zijn grafje komt om bezit te nemen van het lichaam van een ander kind? En wat te denken van alle ouders van levende kinderen? Die gaan straks met een scheef oog naar de ouders van een overleden kind kijken, uit angst voor het binnentreden van de geest van het overleden kind in hun eigen kind. Misschien gaan ze elkaar mijden of erger, en dat alleen maar omdat geen gemeente wil meewerken aan de afschaffing van of tenminste een verandering aan dit zogenaamd onschuldige feest.

En dan heb ik het nog niet eens over al het snoep dat ermee is gemoeid. Miljoenen kinderen worden volgepropt met chemicaliën op de Halloweenavond. We zouden inmiddels toch beter moeten weten? En van mij hoeft het heus niet afgeschaft te worden hoor, maar men moet wel mee met zijn tijd. Men zou bijvoorbeeld Halloween in juni kunnen vieren als het nog licht is en het schrikeffect geminimaliseerd wordt. De verwijzing naar de doden moet er echter uit, dat kan gewoon echt niet meer in deze tijd. Het is beledigend en stigmatiserend, en het kan aanzetten tot haat, zoals ik uitlegde. En verder zouden volwassenen geen snoep meer moeten uitdelen aan de kinderen, maar iets gezonders, zoals een stukje komkommer of een kiwi.

Ik weet, het is geen populaire boodschap, en het zal op veel weerstand stuiten van wat koppige, aan tradities hechtende Amerikanen, maar dat moet dan maar. Het maatschappelijke belang is immers een groter belang dan het belang van een voortbestaan van een traditie.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

6 gedachten over “Halloween in 2013, kan dat nog wel?”

  1. De criminaliteit in de USA is procentueel vele malen hoger dan hier en dit zou wel eens de oorzaak kunnen zijn. Snel een Jamaicaanse met vodoo-ervaringen (een Transsylvanische Roemeen zou ook kunnen) dit tot op de bodem laten uitzoeken.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s