De slakkenman

In China is een man die dagelijks zijn huis op zijn rug draagt. Hij bouwde het van bamboe, het is regendicht en het weegt 60 kilo. De man verkoopt flessen om in zijn levensonderhoud te voorzien. Hij is een nomade, een zwerver, hij hoeft alleen niet te vechten voor zijn plekje onder de brug. Hij heeft zijn leven dus 100% comfortabeler gemaakt doordat hij nooit meer nat regent of een slaapplek moet zoeken. Ik verviel weer in een oude gewoonte door me af te vragen wat de zin van zo’n leven is. De zin is om in leven te blijven. Nee, dan hebben wij het hier stukken beter voor elkaar. Wij staan op, werken, internetten en slapen. Soms doen we iets leuks en heel soms gaan we op vakantie. Wij gaan elk jaar naar een andere plek in Frankrijk voor de afwisseling. Want afwisseling is het medicijn tegen verveling.

Maar is het leven van een rijke westerling wel zinvoller dan dat van een arme Chinees? De westerling zou niet willen ruilen maar de Chinees waarschijnlijk wel. Met geld kun je de verveling verdrijven en verveling haalt de zin van het leven weg. Hoe meer je je verveelt, hoe zinlozer het bestaan. En daar zit hem net de crux. De arme Chinees verveelt zich niet omdat hij hard moet werken om in leven te blijven. Als hij ’s avonds eten heeft is hij gelukkig. Dat hij niet meer nat regent maakt hem zielsgelukkig. Als hij sterft, in zijn zelfgebouwde huis, is hij trots op wat hij heeft bereikt. Zijn leven was niet zinloos.

Je zult dus moeten afzien in dit leven om de momenten dat je mag rusten te waarderen. Daar is een spreekwoord over, dat, nu ik erover nadenk heel zinvol is, zoals alle spreekwoorden. Na gedane arbeid is het goed rusten. Hoe rijker je bent, hoe minder zorgen je hebt, hoe zinlozer je bestaan. De enige lol die je nog beleeft is je te omgeven met mensen die het minder rijk hebben dan jij. Zij zullen tegen je opkijken maar na een paar maanden zul je ze moeten inruilen tegen nieuwe mensen die tegen je opkijken omdat de eerste groen en geel beginnen te zien.

Dit is waarom ik me altijd zo goed voel als ik een klusje heb gedaan. Vandaag was het een simpele kraan repareren, maar het geeft voldoening. Morgen ga ik het terras dat wij tuin noemen, vegen mits het droog is, want ik draag tenslotte geen huis op mijn rug. Maar een slakkenman uit China kan een Nederlander zo maar aan het denken zetten.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

8 gedachten over “De slakkenman”

 1. Hoe rijker je bent hoe minder zorgen? Dat is niet waar. Hoe meer zorgen juist, want van alle kanten probeert iedereen je dat geld afhandig te maken. De fiscus, de overvaller, de ex- echtgenote die een forse alimentatie eist … Plus wat je noemt: je past alleen nog in een omgeving van patsers. Maar genoeg geld om geen zorgen te hebben is een gelukkige omstandheid. In deze kant van de wereld hebben we wegens gebrek aan zon en warmte meer geld nodig dan in warme landen, ter compensatie gaan we maar internetten. Ik zit ook liever buiten in de natuur.

  Die slakkeman had, als hij iets verder had gedacht, beter een paar wielen onder zijn huis kunnen zetten, had hij er niet mee hoeven zeulen.

  Like

 2. Ik dacht even dat je het eindelijk eens met mij was geworden, toen je zei dat een leven dat alleen bestaat uit in leven blijven zinloos is, maar ik ben het helemaal niet met je eens dat een leven waarin je niet werkt zinloos voelt, omdat je er dan niet meer van zou kunnen genieten te doen wat je wilt.

  Ik voel me al drie-en-een-half jaar gelukkig met muziek maken, af en toe eens iemand helpen, en dan weer met Mary door Amerika reizen. Omdat ik toch iets comfortabeler wil blijven leven dan die chinees (dát is het probleem, dat we daaraan gewend zijn geraakt) zal ik echter toch weer aan het werk moeten (daarover zeer binnenkort meer). Maar niet omdat ik dat nu ineens zin aan mijn leven vindt geven.

  Like

 3. Margo: dan was het een caravan geweest, en dan waren miljoenen hem al voorgegaan. En de fiscus achter je geld aan? Welnee, je moet gewoon betalen net als iedereen. Een vrouw of man zonder geld en met kinderen heeft veel meer zorgen dat de rijkste man ter wereld.

  Laurent: Ik zeg volgens mij niet dat je een betaalde baan moet hebben om zinvol bezig te zijn, maar wel dat je moet werken. Schoonmaken, koken, klusje e.d. Anders word je zo’n verwend nest. En als je het dan zo voor elkaar hebt dat je niet hoeft te werken, dan zullen anderen dat nog wel moeten om te zorgen dat jij het niet hoeft. Bakker, slager, groenteman…

  Like

 4. Hier een betere en eerdere link met meer foto’s: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2329008/Now-thats-mobile-home-Chinese-man-carries-portable-house-goes.html

  Zelf zou ik eerder een bakfiets nemen, want 60kg vind ik behoorlijk zwaar.

  Over dit onderwerp ga ik trouwens zeer binnenkort wat tikken vanwege een uitspraak van Robert Dijkgraaf.

  Zoals je weet zoek ik het meer aan de uitgaven- dan aan de inkomsten-kant. Maar niet iedereen heeft die luxe.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: