The Pursuit of Happyness

Er gaan wel eens wat dingen mis in een mensenleven, dus ook in het mijne, maar meestal valt het erg mee. Kinderen luisteren niet en drijven je tot waanzin, je auto gaat kapot of je baalt een keer van je werk. Vanavond keken wij naar “The Pursuit of Happyness” met Will Smith in de hoofdrol. Het is het waargebeurde verhaal van een man die vecht om zijn hoofd boven water te houden. Zijn vrouw verlaat hem en hij blijft met zijn zoontje achter. Financiële problemen stapelen zich op en op een kwade dag kom je dakloos op straat te staan. Ondertussen werk je keihard om een baan te krijgen en slaap je met je zoontje in een openbaar toilet, terwijl je de volgende morgen weer op je stageplaats moet verschijnen in pak en stropdas. Het is rennen, vechten en opkomen voor jezelf en je kind. Het kind heeft al niks, verliest ook nog zijn enige speeltje maar er is geen tijd om het op te rapen want om vijf uur moet je in de rij staan voor een kamer voor de nacht.

Ik keek Linda halverwege aan en zei dat ik het op dit punt allang zou hebben opgegeven. Zij stemde daar volmondig mee in. Niet dat ík het zou hebben opgegeven, maar zij ook, bedoelde ze. De film greep me bij de strot. Dit was het verhaal van een man die ellende doormaakte terwijl hij het niet kon delen met anderen. Hij moest ’s avonds voor zijn zoontje zorgen en overdag tussen zijn collega’s de schijn ophouden. Uiteindelijk, na zes maanden werken voor niks, honger lijden, studeren, slapen bij daklozenopvang, wordt zijn ijzeren doorzettingsvermogen beloond en krijgt hij een betaalde baan. Uiteindelijk lukt het hem miljonair te worden. Het was niet het sprookje van de Amerikaanse droom, maar van de onmenselijke Amerikaanse werkelijkheid waaruit hij wist te ontsnappen door wilskracht. Het was niet het verhaal van de man die zich uit de armoede op wist te werken naar rijkdom, maar van de man die in ellende leefde, en louter door zijn vechtlust overleefde. Dat hij later miljonair werd deed niet ter zake. Dat was een logisch gevolg van de strijdkracht die eenmaal in hem zat. In nood hielp het hem overleven, toen hij eindelijk een stabiele basis had zal hij glimlachend de moeilijkheden die hij toen nog tegenkwam, tegemoet gelopen zijn.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

8 gedachten over “The Pursuit of Happyness”

 1. Jij had het niet opgegeven. Hoe geef je op?
  Je had geen andere keuze dan doorgaan. Zo gaat dat nou eenmaal. Zeker als je een kind hebt die van jou afhankelijk is. Doorgaan en hopen op betere tijden.

  Like

 2. @Margo: nou, in Griekenland is het aantal zelfmoorden bijvoorbeeld toegenomen. Toch doet dit verhaal me weer denken aan die typisch Amerikaanse willen=kunnen moraal, waar men mee voor de gek wordt gehouden. Iedereen die in de armoede zit is daar zelf voor verantwoordelijk, want Will Smith werd in die film per slot ook miljonair, dus het kan.

  Like

 3. Dat hij miljonair wordt speelt geen rol in de film, dat wordt alleen op de aftiteling meegedeeld om de film een happy end te geven. Nu ben ik nooit in Amerika geweest, maar ik krijg toch het idee -omdat Obama is herkozen- dat de meerderheid er toch anders over denkt dan dat je zelf verantwoordelijk bent. Volgens mij is dat een typisch republikeinse gedachte.

  Like

 4. Laurent : Zelfmoord als manier om uit de problemen te komen .. Ja dat kan, maar niet als je kinderen hebt die afhankelijk van je zijn. Bovendien raak je meestal geleidelijk in de problemen, het valt niet in één keer over je heen.

  Trouwens, miljonair worden of zijn lijkt me ook geen zorgeloos bestaan.

  Like

 5. Eens. Prachtige film, beklemmend en verdrietig. Maar diep onder de indruk van dat doorzettingsvermogen, de wil om te (over)leven.
  Ook naar dat de gemeenschap niet beter voor deze mensen zorgt, of in elk geval dan tenminste de kinderen.

  Like

 6. @Mack: nou, dat is een nuanceverschil hoor. Zowel de Republikeinen als de Democraten zitten in het Nederlandse spectrum rechts. Je kunt er kiezen tussen rechts of extreem-rechts, in feite.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.