Held

Willem Holleeder is de volgende gast bij College tour van Twan Huys. Ik schrok er ook even van, maar ik bedacht dat ik het wel wilde zien. Wat heeft hij te vertellen, en welke goede raad kan hij de studenten geven? Wellicht wat tips voor een goede ontvoering? Wat afpersingspraktijktheorie? Wellicht iets over hoe hij de laatst overgeblevene werd uit het Amsterdamse gangstercircuit? Er kleeft toch wel een bezwaartje aan deze gast, want hij verdiende zijn sporen in de criminaliteit. Maar Holleeder is bij uitstek de goede crimineel. Wij hoeven hem niet te verafschuwen want hij deed slechts geldzaken aan de andere kant van de wet. Toch heel anders dan Marc Dutroux, die wij allemaal een monster vinden. Holleeder is de stiekeme held. Wij kunnen immers zelf wel bepalen welke delen van het wetboek overtreden mogen worden, en welke niet, en vooral, of het vonnis van de rechter wel klopte.

Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met aangeboren charisma en een hoge intelligentie. Daarmee pak je iedereen in. Zeker de kritische Nederlandse student. Hij gaat er waarschijnlijk een hoop aanhangers bij krijgen. Want de ontvoering en de afpersingszaken speelden ver van ons bed. En de afrekeningen in het criminele circuit gaven toch weer wat sjeu aan onze enigszins saaie hoofdstad. Een politieke partij kan het waarschijnlijk niet maken, maar anders zou ik hem vragen als lijsttrekker. Ik had het beter gevonden als Holleeder hier niet voor zou zijn gevraagd, maar nu hij te gast is, wil ik het wel zien. Alleen al het applaus dat hij zal krijgen bij binnenkomst. Misschien, om alles in het juiste perspectief te zien, moet de volgende gast Ab Doderer zijn. Of Freddy Heineken’s dochter, Charlene, die ons dan kan leren hoe het is om een ontvoerde vader te hebben. Zoniet, dan hebben we er straks een weer een held bij.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

3 gedachten over “Held”

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.