Klimaatverandering

Vanochtend hoorde ik een alarmerend bericht. Dit jaar zou het poolijs wel eens twijfelachtig record kunnen breken, namelijk dat de oppervlakte nog kleiner wordt dan in 2007, houder van het huidige record. De oppervlakte van het ijs is nog 4 miljoen vierkante kilometer, en dat is ongeveer 2/3 van de oppervlakte van voor 2000.

4 miljoen vierkante kilometer, dat is nog altijd 100 keer zo groot als de oppervlakte van Nederland, maar eerdere berekeningen moeten bijgesteld worden. In plaats van het jaar 2100 zou er nu in het jaar 2040 al geen poolijs meer zijn. Dit geldt trouwens alleen in de zomer, niet in de winter.

Toevallig ben ik erg begaan met het lot van het poolijs in de zomer. Want de ijsbeer heeft het poolijs nodig in de zomer om te kunnen jagen. ’s Winters heeft hij er niks aan, want dan slaapt hij. In 2040 zal de ijsbeer dan waarschijnlijk uitsterven. De deskundige van het KNMI weet dit aan het broeikaseffect, wat volgens hem veroorzaakt werd door de verhoogde CO2 uitstoot. Het zal altijd wel een discussie blijven, maar veel heb je daar niet aan. Het poolijs smelt en het ijs op Groenland smelt mee. Dat Groenlandse ijs gaat zorgen voor een stijging van de waterspiegel. Immers, ijs op de Noordpool drijft al en u weet allemaal wel wat er met de colaspiegel in een glas gebeurt als een ijsklontje is gesmolten. Niks.

De ijsbeer sterft uit, er staat echter tegenover dat de gladde haai terugkeert in de Waddenzee. Dat schijnt ook met de opwarming van de aarde te maken te hebben. Echter, als de zeespiegel gaat stijgen is er straks geen waddenzee meer, want de waddeneilanden verdwijnen onder water.

De vraag is, is dit proces nog te stoppen? Zijn wij mensen niet verplicht de ijsbeer te redden omdat de ijsbeer zelf eenmaal geen weet heeft van zijn lot? Wat moeten we doen? Kunnen we wel wat doen? Heeft het wel zin om ons zorgen te maken? Moeten alle computers niet onmiddellijk uit of is dat een te groot offer? Bestaat er wel iets al een te groot offer als het gaat om het redden van de ijsbeer?

Auteur: Mack

Mack is nu vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Het valt me op dat het steeds lastiger wordt om het met elkaar oneens te zijn. Zeker op facebook. Dan plaatst iemand iets en zet eronder: en zo is het! En soms is het juist helemaal niet zo! Maar als je dat zegt, dan kan je dat komen te staan op een afwaardering van het beeld dat iemand van je heeft. En dat moeten we bestrijden. Dus bent u het oneens met mij, zegt dat gerust, daar leer ik van!

23 gedachten over “Klimaatverandering”

 1. Dames, dat maakt toch niet uit? Ik schrijf alleen maar over mijn addergebroed, bij gebrek aan een spannend leven of tijd om over de arme ijsbeer na te denken.
  Mack: ik weet het niet. Als ik er over na ga denken kom ik altijd meteen uit bij de gedachte hoe raar de aardbol eigenlijk is, hoe mooi de natuur, hoe surrealistisch het helal en hoe het zover is gekomen dat wij op die aardbol, midden in de natuur hebben bedacht dat als we een in een huis willen wonen wij daar een eeuwigdurende hypotheek bij af moeten sluiten.
  Leuk vol

  Like

 2. Maar dat is het probleem nou juist. Niemand weet het antwoord, zegt men. Maar intussen rijden we allemaal nog in onze autootjes, stoken we de kachel hoger dan nodig, laten we lampen te lang branden, de TV op standby, eten we teveel en lozen we teveel afval et cetera et cetera. De oplossingen zijn er wel, talloze zelfs. Maar iedereen denkt: wat helpt het nou als alleen ík verander, en gaat gewoon door zoals gewend? En zo houden we met z’n allen een proces in stand.

  De vraag moet niet zijn: wat moeten we te doen, of: is het een te groot offer, maar: is het niet al lang te laat?

  Like

 3. Overigens ben ik niet zo pessimistisch. De wereld is in het verleden ook al een paar keer bijna vergaan. We krabbelen er wel weer bovenop. Of niet, en dan worden we een soort Mars, om straks (over miljoenen jaren) ontdekt te worden door een andere bewoonde planeet.

  Like

 4. Jawel Yukiko, zo is het ook, maar ik (ego) heb liever niet dat de wereld tijdens mijn leven of dat van mijn kinderen/kleinkinderen bijna vergaat. Ik denk trouwens niet dat het te laat is. Ik denk zelfs dat we in Nederland behoorlijk goed bezig zijn. Volgde China ons voorbeeld maar.

  Like

 5. Waar ben je bang voor dan? Voor een megastorm? Een gigantische aardbeving waarbij je onder je huis bedolven raakt? De dood duurt meestal niet zo lang.

  Like

 6. Nee, ik ben bang voor een aarde waar geen extremen meer voorkomen. Geen 80 graden vorst meer en geen 50 graden hitte meer. Bang voor een doodsaaie, risicoloze wereld, waar straks geen wild beest meer rondloopt.

  Like

 7. Het zijn juist die extremen waar je bang voor moet worden. Het gaat volgens mij juist extremer worden, maar ik ken de cijfers van de verwachtingen niet, overigens ben ik het maar gedeeltelijk met je eens dat NL het niet zo slecht doet. Het is makkelijk om met je vinger te wijzen naar landen waarbij het slechter gaat, maar dat geeft geen garantie dat wij het goed doen.

  Laat de overheid eens subsidies uitvaardigen (en als ze dat al doen, dan hogere) aan biologische boerenbedrijven, zodat de bio-producten betaalbaarder worden voor de klant. Om dat te bekostigen moeten producten die onnodig uit andere landen komen terwijl ze in eigen land verbouwd kunnen worden duurder worden. Natuurlijk kan dat niet want iedereen vaart wel bij al dat heen en weer gesjees tussen allerlei landen met producten die gewoon uit eigen land kunnen komen. Sterker nog die worden gewoon hier verbouwd of geproduceerd maar voor het buitenland. Snapt u het nog??

  Like

 8. Jawel. Ik zeg niet dat het in Nederland allemaal goed gaat, maar wij doen stappen in de goede richting. (schonere auto’s bijvoorbeeld) In China interesseert het klimaat ze geen ruk, en aangezien ze daar zo’n groot aandeel in de vervuiling hebben, zou het handig zijn als het ze wat meer geen interesseren. Maar dat vergt volgens mij een complete cultuuromslag, daar gaat een generatie overheen en dat duurt misschien te lang.

  Like

 9. Zelfs in China maken ze zich wel zorgen om het klimaat, maar je keert daar ook niet 1-2-3 alle processen om. Het gaat echt mis als het methaan uit de permafrostgebieden vrij komt, want dat is een veel sterker broeikasgas dan CO2. Dan krijg je echt een kettingreactie, want dat extra gas doet nog meer ijs smelten waardoor er nog meer methaan vrijkomt.

  Like

 10. @laurent: Dat wist ik niet. Ik heb begrepen dat ze in China uitsluitend aan de wensen van de klant voldoen. Dus wil de klant zo goedkoop mogelijk, schakelen ze daar alle filters zonder problemen uit. Als je maar betaalt.

  Like

 11. We moeten ons nergens druk om maken. Het gaat zoals het gaan moet. Wij zijn een klein radertje in het geheel. Waar nu de polen zijn was het vroeger een woestijn en wie weet daarvoor ook een ijsmassa. Alles is voortdurend aan verandering onderhevig. We evolueren gewoon door en de evolutie wordt geleid door alles dat in beweging is. Je doet er niets aan. De dino’s zijn uitgestorven en de dodo’s en vele, vele andere soorten. Ook menssoorten zijn er meerdere geweest. Wij, ons voorgeslacht en ons nageslacht, huppelt maar een onbeduidende fractie van een fractie hier rond. We vinden ons zelf erg belangrijk, maar we zijn het niet. We denken dat we veel in de melk te brokkelen hebben, maar dat hebben we niet. We verbeelden ons dat we iets kunnen sturen, maar het grote geheel gaat zoals het gaan moet. En er komt een dag dat de aarde ontploft, verbrandt, in ijs verandert, overstroomt .. Of wij dat meemaken weet niemand, we weten niets, maak je dus niet druk en geniet van je leven. Zorg voor elkaar, hou rekening met elkaar en ruim je rotzooi achter je op.
  Nou weer iets lolligs Mack!

  Like

 12. En gisteren en vandaag was het alweer in het nieuws. Het Noordpoolijs smelt, er worden meer ijsberen gesignaleerd, maar dat is logisch omdat ze naar het land moeten komen als er geen ijs meer ligt. Het is diep tragisch. Wat zegt die Sasha de Boer gisteren alsof het de gewoonste zaak van de wereld is? Het verdwijnen van de ijskap heeft ook voordelen, kortere vaarroutes!! Zijn ze niet helemaal wijs bij de NOS? WO II had ook voordelen.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s