Gevraagd: wijze.

In 1999 was de laatste gesproken column van GBJ Hilterman op de radio. Een half jaar later overleed Hilterman, waardoor je kunt concluderen dat “de toestand in de wereld” zijn levenswerk was. Hilterman was een stabiele factor die zelden verzaakte en wekelijks zijn visie gaf op de wereldpolitiek. Dat deed hij op dusdanig subtiele wijze dat je hem wel moest geloven. Hij maakte voor de luisteraar de toestand in de wereld begrijpelijk en logisch. Misschien was hij wel een collectief geweten.

Toen Hilterman ermee ophield, was de logica weg en ging iedereen zijn eigen conclusies maar trekken. Met de opkomst van het populisme als gevolg. Niet toevallig dat Pim Fortuyn vlak daarna zijn hoogtijdagen vierde. En nog steeds zitten we met de gebakken peren. Over elk onderwerp wordt eindeloos gediscussieerd, men vangt elkaar vliegen af, er zijn meer experts dan ooit tevoren, en nu zitten we dus zonder fatsoenlijke regering. Ik zie het ook wat somber in voor de volgende formateur, en als het al lukt, dan zie ik het weer somber in voor de duur van de regeerperiode van het volgende kabinet.

Ik denk dus dat het komt omdat we geen Hilterman meer hebben. Er is geen collectief meer. En dat als we willen bouwen aan dit land, dat de eerste stap moet zijn een nieuwe Hilterman aan te stellen. Zodat in elk geval de meeste neuzen weer dezelfde kant op gaan wijzen. Nu is het hier net zo’n op hol geslagen kompas.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

23 gedachten over “Gevraagd: wijze.”

 1. Inderdaad een eng mannetje, die altijd flink meegewerkt heeft aan de koude oorlog. Na 1990 zat zijn taak er op, toen de Sovjet Unie bekeerd was tot het kapitalisme via de vrije spijkerbroek. Na een paar minuten Gijs-Benno-Jaap had ik zwaar behoefte aan een half uurtje Markus Bakker. 🙂

 2. Ja, Markus was dan ook een Zaankanter. 🙂
  Na GBJ’s vertrek kwam het nooit meer goed in de wereld. Mijn vader werd ziek en overleed, daarna mijn moeder, daarna de hond…

 3. Bespaar me een nieuwe G.B.J. Hiltermann, die bij ons thuis de belichaming was van het generatieconflict tussen mijn vader en mij. Hij idolaat van G.B.J. en dus vanwege het nog heersend ouderlijk gezag nog in staat om wekelijks tien minuten stilte af te dwingen voor die rabiate rechtse praat. Want dat had ik toen al geschoten omdat het er dubbel en dik bovenop lag.

 4. Hilterman besprak in vogelvlucht, wat er in de wereld aan de hand was. Daarbij gaf hij duidelijk zijn eigen (nogal rechtse) visie. Maar door zijn korte praatjes kreeg je toch een aardig overzicht van “de toestand in de wereld”. Daarbij moest je natuurlijk zijn persoonlijke liberale insteek een beetje wegpoetsen.

 5. Eh Rob, waarmee ik niet bedoel dat jij geen kijk op zaken zou hebben. Maar een publiek figuur bedoel ik, die geregeld verstandige dingen zegt. Ik vind Maarten van Rossum wel wat.

 6. Nou, ik denk dat ik er bosjes van op kan noemen. Wat dacht je van Paul Scheffer, von den Dunk, Hofland, Frans Timmermans en nog een hele riedel journalisten, politici en wetenschappers?

 7. @robschimmert 19:18. Dat had ik met de moeder van een vriendje. Als zij na het eten Willem o’Duys aanzette en ik er onmiddellijk uitflapte dat ik dat zo’n lulhola vond, deed hij van ‘sssst; dat kan je hier beter niet hardop zeggen’ 😉

 8. Van Rossum inderdaad en verder mijzelf natuurlijk.
  Als die nieuwe wijze van jou ook nog eens niet zelfingenomen zou kunnen zijn en ook andere invalshoeken bestudeert en dán pas zijn conclusie trekt, dan is het pas echt een wijze. Want ik word altijd een beetje moe van al die wijze mannen die over elkaar struikelen omdat ze allemaal vinden dat ze zo gelijk hebben.

 9. @Eva: Natuurlijk. Van Rossum en Cruijff, dat zijn eigenlijk de enige twee wijzen die we in Nederland hebben.;) Verder ben ik het er geheel mee eens hoor, vaak is het standpunt er eerst en worden er daarna de argumenten bij gezocht. Daar schiet je inderdaad niks mee op.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s