Molen.

Kijk, dit is ook Vaassen. 30 jaar geleden stond er een molen zonder wieken. Er hing toen een groot spandoek aan met de tekst: “kom over een poar joar ‘ns kiek’n, dan he’k weer wiek’n.” Dat was niet alleen een dijenkletser, het klopte ook nog, de molen had weer wieken. Weer een paar jaar later kwam er naast de molen een sporthal met de toepasselijke naam: De Wieken. Ook een klein grapje. We hebben er nog één, die heet “De Koekoek” maar dat slaat nergens op. Nog nooit is er een koekoek gesignaleerd in deze omgeving.

Maar nu dan! Razendknap wat hier gebeurt. De molen wordt een meter of vier verhoogd omdat hij anders uit het zicht verdwijnt en geen wind meer vangt door de skyline die ze hier aan het bouwen zijn. Vaassen, mensen, Vaassen. Parel van de Veluwe, al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat elk dorp op de Veluwe die bijnaam voert. Hoe doe je dat dan, een molen ophogen? Nou, het principe is heel simpel. Je zaagt gewoon onderin een gat en plaatst daar een krik met wielen. Vervolgens doe je aan de andere kant hetzelfde, en zo vort en zo vort. Deze truuk herhaal je net zolang totdat je de hele molen los hebt van de fundering en hij compleet op de krikken rust. Dan sleep je de molen een eind opzij en metselt een mooi rond muurtje van vier meter hoog op de funderingen. Vervolgens rij je hem terug, krik je hem op, een beetje secondenlijm ertussen en klaar. Het is een simpel principe, en zoals ik het uitleg, stort-ie onherroepelijk in. Ik vind dit knapper dan het bouwen van de piramides van Gizeh, of dat van de Chinese muur, want die zijn constructief toch stukken simpeler. En dan dat bord erbij…briljant.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

10 gedachten over “Molen.”

  1. Is toch logisch? De ondernemer wil bouwen. De gemeente ruikt geld en geven de bouwvergunning. Ze denken er echt niet aan dat de molen dan geen wind meer vangt. Dus dat moeten ze achteraf oplossen.

    Het is wel een attractie hier in het dorp hoor. Ik denk dat de molen in zijn bestaan nog niet zoveel bezoekers heeft gehad. Ik was er vanmiddag en hij staat nu echt midden op de kruising.

    Like

  2. Vreemd. Op de website van de Daams molen vind ik nix over een windbrief. Daarmee is geregeld dat een aantal belangrijke windrichtingen niet geblokkeerd mag worden door hoge gebouwen.

    Er staat echter wel wat opvallends op hun website: ‘Er gaat niets boven Daams molen.’ Ofwel als er een flat van 50 meter komt, dan moet de molen ruim 50 meter zijn. Is ie eigenlijk wel hoger dan de kerktoren. 🙂

    Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: