De 17 van DWDD (3)

Frans volgt Eva op in deze interactiviteit. Frans woont ook in Friesland, blogt al jaren, was vroeger boekhouder, maar kon dat niet meer voortzetten wegens ernstige gezondheidsklachten. Frans heeft nog steeds een scherp observatievermogen, maar alleen als hij zijn bril op heeft, want ook zijn ogen laten hem wel eens in de steek. Desondanks schrijft hij nooit klagend over zichzelf en zou ik wat dat betreft een voorbeeld aan hem kunnen nemen.

Wie hij eruit gooit: Rembrandt van Rijn. Niet omdat hij niet vernieuwend was in de schilderkunst maar omdat Frans hem niet als andersdenkend of dwars kan zien. Jammer natuurlijk, want Rembrandt is echt een wereldberoemde naam. Zelfs Amerikaanse jeugdbendeleden weten dat hij een schilder was. Dag Rembrandt.

Wie hij toevoegt: Piet Mondriaan. Die volgens Frans echt tegen alle toen gangbare opvattingen over kunst in ging en met onder meer “de Stijl” een hele nieuwe (abstracte) richting insloeg in niet alleen de Nederlandse kunst maar in die van de hele wereld.
Ongetwijfeld staan veel mensen vierkant (haha) achter deze keuze. Welkom Piet.

Morgen de beurt aan Margo van Givamo.

Wilt u ook een beurt en staat u niet in mijn linklijst, maak het dan kenbaar in de reacties of stuur mij een mailtje.

De lijst is te zien rechtsonder buiten beeld. Even scrollen.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

16 gedachten over “De 17 van DWDD (3)”

 1. Nou nee, bedankt. Ik heb geen belang bij dit spelletje.

  In een wereld waarin het privilege om maatschappelijk invloedrijk te excelleren tot voor kort (en onder de oppervlakte speelt men elkaar nog steeds de bal toe) door mannen werd toegeeigend, hoe schlemielig de meeste mannen geestelijk ook blijken te zijn, vinnik ’t niet echt lollig om aan zo’n spelletje mee te doen. Ik bedoel: zo diep sneu, om dan mannennamen krampachtig door vrouwennamen te gaan vervangen terwijl duidelijk is dat vrouwen altijd grotendeels onzichtbaar gebleven zijn en dus als sekse nagenoeg invloedloos. Dan kom je dus aan met namen als Annie M.G. of Aletta Jacobs (met alle respect voor Annie en Aletta overigens). Om dit spel eerlijk te kunnen spelen gaan er nog wel een aantal eeuwen overheen.

 2. Wat jammer Frankie, de vorige eeuw heeft toch een verscheidenheid aan invloedrijke en gezaghebbende vrouwen, die ondanks de toen heersende tijdsgeest hun invloed hebben doen gelden, opgeleverd.
  Wat ik me even afvraag, geef jij al geen reactie voor je beurt? Je staat niet in de lijst en je moet, net als ik, maar afwachten of je wel gevraagd wordt een mening te geven.
  En als Wilhelmina van Oranje, Wilhelmina Drucker, of bv. Helene Kröller-Müller dit lezen draaien ze zich om in het graf.
  En ik weet nog één waar ik diepe bewondering voor heb, maar waarvan ik de naam niet noem, want ik hoop dat Mack me wel vraagt.

 3. Ha Mack,
  Hier in .be heb ik uwen emailadres niet, kunde gij mij affekes n emailtje sturen zodattik u kan antwoorden? Dan doek ook zeker aan dit naamspel mee…!
  ‘artelijke groeten,
  Jolie

 4. @ Fien

  Om op twee van je voorbeelden in te gaan: de macht van Wilhelmina was zeer ondanks het feit dat ze ‘slechts’ een meisje was. Bovendien had ze klaarblijkelijk niet de macht om de vernedering van stelselmatig seksueel bedrog door haar echtgenoot te voorkomen, net als haar dochter Juliana, overigens. Is het je bovendien al eens opgevallen dat de echtegenoot van een vorstin niet de titel koning krijgt, omdat er dan automatisch van wordt uitgegaan dat hij het staatshoofd wel zal zijn? Omgekeerd kan Maxima rustig ‘koningin’ worden omdat men er toch wel van uitgaat dat haar man het staatshoofd is.

  Helene Kroller-Muller’s achternaam wordt zelden tot nooit vermeld zonder die van haar man op de eerste plaats. En het is zeer de vraag of zij zonder haar man ooit zo beroemd was geworden om haar kunstcollectie. Precies dat nu, is het soort dingen dat ik bedoel.

  Verder spreek niet ik, maar juist jij voor je beurt. Je spreekt voor je beurt, omdat jij ervan uitgaat dat ik ervan uitga dat ik wel zal mogen deelnemen. Daar ga ik helemaal niet van uit. Waar ik voor bedank is het indienen van een verzoek om als niet-gelinkte te mogen deelnemen.

  Maar welbedankt, Fien. Altijd weer verrijkend, als mensen zich laten kennen terwijl en doordat ze een ander op hun nummer proberen te zetten.

  @ Eva

  Als jij je er niet sneu bij voelt, des te beter. Toch? Waar maak je je druk om zeg, met je hoofdletters.

 5. Waar ik mij druk om maak? Och, doorgaans vrijwel nergens om, behalve dan vandaag om het feit dat jij hier weer eens zonodig overheen moet pissen. En om dat dan te doen naar aanleiding van zo’n leuk initiatief van Mack, dát is pas SNEU. Ook voor Frans overigens.
  Maar ja, kan jij het helpen. Jij bent tenslotte hoogbegaafd en daar passen blijkbaar geen sociale vaardigheden bij.
  DE MAZZEL!
  😀

 6. Eh tja een schilder voor een schilder verruilen, maar kan me wel vinden in de beweegredenen van Frans…

  Enne Eva lekker laten zeuren, ik was het helemaal met jouw keuze eens verder, en gewoon geen woorden aan vuil maken, elke letter is er eentje teveel… 😉

 7. @ Eva

  Het initiatief van Mack is en blijft ook leuk, mede door het feit dat ik er als azijnpisser dus niet aan mee wil/ga/mag doen.

  Overigens zal ik de eerste zijn om gretig te erkennen dat ik een sneu figuur en een koleretrut ben 🙂

 8. @ Linda de Jong

  Sorry maar ik ben geen hond. Eerder een kat. Commanderen is dus futiel. Wat niet wil zeggen dat ik niet ophoud, maar dat is omdat ik ga slapen.

 9. @Eva en Frankie: kunnen jullie mij eens het verschil uitleggen tussen een bitchfight en een apenrots? Daar ben ik nu toch wel benieuwd naar. Overigens vind ik het echt niet sneu om Annie M.G. te nomineren, ook niet omdat zij een vrouw is. Zij kon tenslotte Ischa Meijer aan in een interview. En persoonlijk vind het jammer dat Frankie geen Wikipedia heeft, anders was ze door mij genomineerd. Want andersdenkend, poeh. Overigens had ze het nog geen dag volgehouden op die lijst, denk ik.

  @Jolie en Fien: komt voor elkaar.

 10. Linda: ik heb niet echt de gewoonte te luisteren naar dergelijke commando’s, dus HELAAS!! Bovendien was ik al opgehouden.
  Mack: een apenrots staat in de dierentuin en een bitchfight zit in een pornofilm. Ik snap niet wat dat hiermee te maken heeft?
  Frankie: dan heb je in elk geval wel zelfinzicht 😀

 11. Gossiemikkie, begon het hier -eindelijk- weer eens spannend te worden. Over zelfinzicht enzo ipv over burgerlijkheden als gourmetten e.d. Is de discussie alweer gesmoord in vette keukens. Jammer..

 12. Enne; natuurlijk ben ik altijd een tikkie huiverig voor de botheid van Linda. Maar dit keer vond ik je erg geestig Lin ;).

  Misschien is zelfinzicht wel een kwaliteit van bitches ?

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s