Troepenverplaatsingen

Ik was vanochtend op weg naar het noordelijk gelegen Groningen en mij viel wat op. Militaire colonnes. Tussen Zwolle en Assen haalde ik de één na de andere in. Tanks en andere rupsvoertuigen werden massaal richting noorden verplaatst. Wat zou dit te betekenen hebben? Vikingen? Komt Friesland in opstand? Vallen de Duitsers ons opnieuw aan maar ditmaal via Rottumeroog? Ik weet het niet, en ik zal het waarschijnlijk ook nooit weten.

Op mijn bestemming aangekomen kreeg ik het verzoek of ik vandaag nog een pakketje kon afleveren in Apeldoorn. Op het Loo. Op het Loo? Ja, op het Loo. Ik kreeg iemand aan de telefoon die mij instrueerde. "Je rijdt langs de naald, dan neem je die en die afslag tot je bij een bord komt met ‘verboden in te rijden’. Daar ga je rechts en ook het bord ‘verboden voor onbevoegden’ moet je negeren. Een wit huis, het kan niet missen."

’s Middags moest ik nog in Almelo zijn en weer zag ik onderweg militaire colonnes in noordelijke richting trekken. Ik begon me werkelijk zorgen te maken. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Aan het eind van de dag, toen ik in Apeldoorn was aangekomen, nam ik de mij uitgelegde route en ik verbaasde mij over de lange weg die het bos in liep. Het was een weg die ik nooit eerder genomen had ondanks dat ik toch alweer meer dan 25 jaar in dit gebied woon. Ik zag het witte ronde bord met de rode cirkel en reed er langs. Ik reed door een openstaande poort met het opschrift ‘verboden voor onbevoegden’, en niet veel later reed ik tegen de achterkant van een wit huis aan. (De airbag werd nog nét niet geactiveerd.) Ik parkeerde de auto op het grind.

Het huis leek wel een mooie droom. Niet dat het zo kolossaal was, maar eerder door de ligging. Ik zag een groot grasveld als achtertuin en als ik langs het huis keek, zag ik een oprit van honderden meters lang. Aan de het eind van de oprit zag ik een dicht hek maar ik herkende de weg waarop die uitkwam niet. De toegang tot het huis werd versperd door een laag hek. Aan de muur hing een klok en ik gaf een lel aan de klepel. Er werd niet op gereageerd. Achter het hek lag een bruine labrador mij kwispelend aan te kijken. Ik zei tegen het beest dat hij zijn baas moest gaan roepen, maar dat deed hij niet. In plaats daarvan bleef hij me kwispelend aankijken. Ik zocht een doorgang en vond die in de vorm van een poortje dat dichtgehouden werd door een hondenriem. Ik verwijderde de riem en nu kwam de hond even poolshoogte nemen, maar liet mij gewoon door. Ik zag een prachtige tuinset staan met daarop lege limonadeglazen. Vijftig meter verderop in de tuin zag ik nog een tuinset staan in de schaduw van een grote struik. "Je zult zo wonen," dacht ik bij mezelf. Ik liep naar de achterkant van het huis en zag een openstaande schuifpui. In de huiskamer stond een tafel met daarop een laptop, die ingelogd stond op een site, die sprekend op mijn weblog leek. Ik riep door de schuifpui naar binnen of er iemand was en even daarna hoorde ik iemand haastig van de trap af lopen. Een meisje van een jaar of 18 verscheen en keek mij vragend aan. Toen ik haar vertelde dat ik iets kwam brengen nam ze het pakketje in ontvangst, keek naar het briefje dat erop zat en liet blijken dat ze begreep wat het was.

Omdat ik nu wist dat ik het pakketje op het juiste adres had afgeleverd, groette ik het meisje en liep weer naar de auto. Ze zei me gedag en toen ik weer bij het poortje was hoorde ik: "Dag Mack." Verrast keek ik om. Maar ik zag niemand meer. De wind liet de gordijnen door de schuifpui wapperen maar geen spoor meer van het meisje. Verwonderd liep ik naar mijn auto en reed de lange weg door het bos terug.

Omdat ik dit toch wel een erg vreemd voorval vind, ga ik morgen eens bellen met degene die mij vroeg het pakketje af te leveren. Ik zal niet verbaasd staan kijken als die ineens nergens meer van weet. Sterker nog, het zal mij niet verwonderen dat als ik morgen diezelfde weg in rijd, dat hele huis ineens onvindbaar is. Want zo mysterieus voelt deze dag. Ik heb geen idee wat hier de bedoeling van is, maar ik mag een boon zijn als er geen verband is met de militaire colonnes.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

18 gedachten over “Troepenverplaatsingen”

 1. Tjonge wat heb jij een fantasie zeg. Droom je vaker overdag?
  Groningen, Almelo, Apeldoorn en dat allemaal op 1 dag.
  O er zijn trouwens wat “hoe kan ik de burger aanmoedigen in dienst te gaan” evenementen georganiseerd komend weekend. Zou het dat niet kunnen zijn?
  Tss, nu doe ik nog alsof ik je geloof ook.

 2. 1 droom is echt gebeurd. Er zijn militaire voertuigen naar denemarken (geloof ik) voor een oefening. Het andere stukje, tja. Mack kan mooi schrijven, dat is zo 🙂

 3. Prachtig, mysterieus verhaal… Ja, die link die Laurent legt met Hubert Lampo, dat snap ik meteen.. En ik wed dat we in een toekomstig logje wel een nieuw puzzelstukje zullen vinden 🙂

 4. @Smitksy: Ook het tweede deel is echt gebeurd.
  @Jolie: Ik betwijfel het. Ik heb wel het telefoonnummer van dat huis. En op google earth staat het huis ook.
  @Marietje: Een soort van. Ik zeg niet voor niks steeds dat het een heel avontuurlijk beroep is. 😉

 5. Twilight zone. *nenenenenenenene*. (dat is niet uitlachen, maar het melodietje dat wij hier altijd in huis neuriën als er iets vreemds gebeurt)

 6. @Jenni: Nah! Ik hoor toch echt alleen maar tudududutudududu… En ja, dat deuntje bedoelde ik ook!
  Nouja, ik sla je in juli wel in mekaar… :-))))

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s