Egels

Wij hadden afgelopen zomer veel egels op bezoek. Niet vreemd, want mijn vrouw houdt nogal van egels op bezoek. Wel zoveel dat er extra kattenvoer werd ingekocht om de egels mee te voeren. En dat wierp zijn vruchten af. Er waren avonden bij dat er vijf egels tegelijk uit een bak zaten te eten. Ik weet intussen alles van egels. Alsof ik egelkunde gestudeerd heb. Ik ken nu het geluid van vechtende en zelfs van opgewonden egels. Als dank kreeg je elke morgen klodders hardnekkige egelstront op je terras. Inmiddels zijn de egels wel afgetaaid. Moddervet en in een diepe winterslaap gevallen.

Vorige week, midden in de nacht werd ik wakker van getik. Eerst dacht ik nog welke idioot er om half vier 's nachts in de voortuin stond te werken maar toen ik uit het raam keek zag ik een kleine egel zijn kostje bij elkaar scharrelen tussen de bladeren. Best zielig, het was al behoorlijk koud en dat beestje was nog bezig zijn vetreserves aan te vullen, zo laat in het jaar. Vanavond liep hij ineens (ik doe even net alsof het dezelfde was) in onze achtertuin. Al weken staat er geen zachtvoer meer maar mijn vrouw heeft vanavond weer een bakje neergezet. Eerst wilde de egel hem peren maar al snel liet zijn neus hem rechtsomkeert maken. Wel een uur heeft hij zitten schransen. Eens kijken hoe vaak hij nog terug komt voordat hij genoeg heeft en van z'n welverdiende winterslaap gaat genieten.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

15 gedachten over “Egels”

 1. Wat ontzettend leuk -waar blijven de foto’s? Webcam?
  Geintje hoor, ik weet dat ze niet luisteren naar zinnetjes als “blijf even stil ziten, dan haal ik de camera.”

  Like

 2. Morgen zijn ze weer met z’n tweetjes en overmorgen weer drie, die egels zijn ook niet gek hoor. Kom mee jongens, bij mack hebben ze lekker kattenvoer 😉

  Like

 3. Zo’n kleine egel heb ik ooit eens gevonden in deze tijd van het jaar en met mijn vader naar de dichtstbijzijnde egel-opvang gebracht. Het was nog echt een jonkie. Hoe noem je die? Stoppelegeltjes?

  Like

 4. Afgelopen nazomer hoorden wij ’s avonds een hoop lawaai in de donkere tuin. Toen we de lamp erop richtten bleken er maar liefs vijf egels rondom de kattenbakjes te zitten. Ik zet in de tuin ’s nachts kattenvoer neer in de zomer, dan kunnen de katten buiten blijven.
  Ik las laatst iets dat egels ook van eieren houden. Ik heb toen een rauw ei in de kattenbakjes gelegd, maar die bleef onaangeroerd. Wil je eens aan Linda vragen hoe dat zit, misschien willen ze een gekookt ei? Ik vroeg me al af hoe ze dat ei kapot krijgen. Moet ik een gekookt ei pellen? In stukjes? Met mayo?

  Like

 5. Je bent een dierenvriend! Dat had ik niet gedacht. Niet dat jij akelig tegen egels zou zijn, maar dan vooral omdat je snel een lekke band krijgt als je er met je Alfa overheen rijdt.

  Like

 6. @Bjorn: Jij bent een leek. Woon je soms in Leek? Een Alfa zal nooit een egel platrijden omdat de bestuurder alert is. Komt bij dat hij een zeer scherp sturende auto heeft die niet gelijk over de kop gaat als je een keer aan het stuur trekt.

  Like

 7. Onze boxer, (1983 – 1994) een schat van een hond, was ook helemaal verliefd op egels. Als we haar ’s avonds uitlieten, ’s zomers, nam ze vaak een egel mee naar huis. Ze pakte ze voorzichtig op met haar lippen. Dan moest ‘ie wel buiten blijven want ze hebben inderdaad veel ongedierte. We woonden vlak bij het park/bos dus die egel liep zo weer terug.(volgens mij heb ik dit al eens verteld?)
  Linda, als egoloog weet je natuurlijk alles van egels, wij gaan onze tuin aanpassen in het voorjaar. We willen voorkomen dat de katten steeds bij de buren in de tuin sch …maar we willen het wel zo openhouden dat de egels bij ons kunnen komen. Hoe doen we dat?

  Like

 8. @Margo: wij hebben de tuin ook ‘dicht’. De schutting komt nooit helemaal tot aan de grond. Klimmen kunnen ze ook aardig dus het moet gek lopen als ze niet je tuin in kunnen. Dan moet je het dichtmetselen volgens mij. Maar wil je het dichtmaken zodat je katten er niet meer uit kunnen? Want dan gaat het moeilijk worden. Ja, een gaatje houden waar de egel doorkan (ze kunnen zich héél plat maken).
  Wat ik wel altijd zeg: heb je een vijver? Zet er dan een egeltrapje in. Ze kunnen wel zwemmen maar niet het zwembad uitklimmen…
  @Bjorn: Mack vergeet erbij te vermelden dat hij ‘klop’ krijgt als hij er één dood rijdt..

  Like

 9. Dat zou ik ook wel willen, maar hier wordt het buiten staande kattenvoer opgegeten door een grote zwarte kater, die ook druk bezig is om aan zijn wintervet te werken.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.