Een vuile communistische leugen.

In het kader van de Wet voorkoming witwaspraktijken en financiering terrorisme (WWFT) zocht ik op in welke gevallen wij als financieel dienstverlener verplicht zijn melding te maken van verdachte transacties. Nou, best wel snel. Dat wil zeggen bij een vermoeden van witwassen of financiering terrorisme of bij een kastransactie van € 15.000 of meer. Vooral dat laatste ergerde mij want ik ben nu eenmaal een meester in het zich ergeren aan denkbeeldige situaties. Want stel dat ik een auto van € 20.000 wil betalen met legaal contant geld, dan wordt onderzocht hoe ik aan dat geld kom, áls het mij al lukt want een dealer wil dat contante geld vaak niet aannemen. Als ik een miljoen op de bank heb en ik wil het opnemen, in een koffer stoppen en ermee naar de Bahama's vliegen, gewoon omdat ik dat leuk vind, dan moet het wel heel gek gaan wil ik niet in een donkere gevangenis belanden. Irritant? Heel irritant!

Stel nu dat ik in de auto met mijn hand aan mijn oor ga zitten, op zodanige wijze dat het net lijkt of ik niet handsfree zit te bellen, en een agent ziet dat, dan krijg ik een bekeuring. Zelfs als ik geen telefoon bij me heb. Als ik met een leeg bierblikje achter het stuur zit en een agent ziet me, dan word ik aan de kant gezet en moet ik hemel en aarde bewegen om te bewijzen dat ik niks illegaals deed. Waar maak je je nu weer druk om Mack? Nou gewoon. Ik wil vrij zijn in het kiezen van mijn hobby's en als ik als hobby heb om met een leeg bierblikje op het dashboard én een hand aan mijn oor én een koffer met een miljoen aan contanten naast me op de voorstoel de grens over te steken, dan zou dat niet mogen. Dat we hier in een vrij land leven is een vuile communistische leugen.

En dan nog eens wat. Ik ben het gebemoei en het gecontroleer van en door de overheid zat. Had ik het gisteren nog over de DDR, vandaag trek ik al de conclusie dat we er niet meer zo heel erg ver vandaan zijn. Minority report, daar gaat het heen als het aan een blonde politicus ligt. Doemscenario's met mensen met geimplanteerde chips dringen zich aan mij op. Of nog erger, snelheidsregistratieapparatuur in je auto! Aaargghhh! Dat je wel harder dan de maximumsnelheid kunt rijden maar dat bij thuiskomst gelijk de bekeuring al is afgeschreven van je rekening. Nee, ik hou niet van communisme. Natuurlijk, je hebt altijd mensen die dooddoen: "Nou, als je niks te verbergen hebt, wat maakt het dan uit?" Zweepslagen moesten ze hebben! Het moet zijn: als ik niks te verbergen heb, hoeft er ook niemand te zoeken!

Het kost wat tijd, die afdwalende gedachten, maar goed. Fluitend ging ik weer verder met mijn werk. Hoe gaat het met u, eigenlijk?

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

13 gedachten over “Een vuile communistische leugen.”

  1. Ja, hoe gaat het met mij? Niet te veel nadenken over alles. Anders doemdenk je jezelf de put in. Kop in het zand. De andere kant opkijken. Niet willen weten, want dat is slecht voor ons hart.

    Like

  2. Precies, dit soort gedachten denk ik ook vaak -nee niet dat van die 15.000 euri, want zulke grote transacties doe ik nooit (netzomin als ik het woord ‘tranasactie’ ooit gebruik :-))
    Goeie film trouwens, Minority Report, -zelfs met die gek als hoofdrolspeler is t een goeie film.

    Like

  3. Ik ken iemand die in de vroege jaren negentig, toen autotelefoons het he-le-maal waren bij de gearriveerde manager, met een losse douchekop aan zijn oor zat in zijn roestbruine Toyota Crown, als er zo’n manager voorbij kwam.

    Like

  4. Prima, de nodige boetes al binnen. Riempje niet om, parkeren waar het niet mag. Maar ach..een kniesoor die daar op let, he?
    Er staat mij iets bij dat wij (de bank) een storting vanaf NLG 20.000,- al moesten melden. Stel je voor dat.. Het bedrag is dus wel al hoger geworden.

    Like

  5. @Mack, Ja, da’s een weird toeval (in zulke gedachten (over de al of niet ontbrekende ramen in de hemel zegmaar 😉 of de willekeur en domheid in de wetshandhaving) betrap ik mezelf altijd op een nihilistische nuchterheid, ‘-heb ik mijn ssri wel ingenomen vandaag,’ voeg ik er meestal aantoe ;))
    Moeten we trouwens niet vast raketten op weg sturen om de grote meteorietinslag in Australië van 2078 af te wenden?

    Like

  6. Helemaal mee eens. Die bemoeienis wordt echt steeds erger. En het gaat er niet om of je wat te verbergen hebt. Het gaat erom dat ze er al bijna van úitgaan dat je wat te verbergen hebt, en dat is een – ik zal het netjes zeggen – vervelend gevoel.

    Like

  7. Sterker nog, we leven al in zo’n staat. Want het hardnekkige gerucht doet de ronde dat de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep alleen maar tot doel heeft om al bij kinderen op de jongst mogelijke leeftijd nanochips in te brengen, waardoor ze permanent tijdens de rest van hun leven gevolgd kunnen worden. En geen overheidsfunctionaris die dit kan of wil tegenspreken. Zo, en nu jij weer. want jij hebt twee van die a.s slachtoffers onder jouw hoede. Wat ga je hier aan of tegen doen?

    Like

  8. Rob: inspuiten die chips! Lijkt me persoonlijk bijzonder handig. Mocht tzt één van mijn puberzonen op de afgesproken tijd na het stappen nog steeds niet thuis zijn, bel ik gewoon Ab Klink uit zijn nest. “Zeg, jullie volgen mijn koter toch? Vis ff uit waar ie rondhangt ja!”

    Like

Zegt u het maar

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.