Takkenbal.

Nu Talpa er vandoor is met het eredivisie voetbal en de NOS deze leemte nog moet opvullen, raad ik hen aan eens te overwegen of 'Takkenbal' misschien iets is.

De regels van het Takkenbal zijn simpel: Twee spelers, een boom met veel takken en een bal.
Een lange overhangende tak op ongeveer drie meter hoogte is de zogenaamde "basistak" Onder deze tak trekt men een lijn, die als middellijn dient. Het veld is in totaal 10 meter lang en even breed als de basistak.
De bedoeling is nu dat een speler de bal over de tak gooit en dat de tegenstander hem vangt. Men probeert natuurlijk de bal zodanig over de tak te gooien dat er meerdere takken worden geraakt, zodat de bal een onvoorspelbare val krijgt.
De beginstand is 10-10 en elke keer als de bal de grond raakt in het vak van de tegenstander, nadat hij over de basistak is geworpen, gaat er een punt af bij degene die hem niet ving.
Als de bal op de grond komt zonder dat de bal over de basistak ging, gaat er een punt af bij de gooier. Wie het eerst op 0 punten staat, verliest.

Takkenbal vindt zijn oorsprong op het Heijderbos en is eigenlijk gisteren pas uitgevonden. Het mooie van takkenbal is dat er gedurende het spel, zelfs regels bij gemaakt mogen worden.
Mijn zwager en ik speelden gisteren gelijk maar de W.K. waarbij hij wereldkampioen werd, en ik goeie tweede.
Enkele regels die we zelf gedurende het spel toegevoegd hebben:
-Komt de bal in het water dan gaat dat van de tijd af. (Deze snap ik zelf niet zo goed.)
-Wordt de bal met één hand gevangen, is de tegenstander al zijn punten in 1 keer kwijt.
-Elke gespeelde bal dient door beide partijen van professioneel commentaar te worden voorzien.
-Wie zijn voet verzwikt is af.
-Wie zich zelf openhaalt aan doornstruiken is ook af.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

11 gedachten over “Takkenbal.”

 1. Ook zo’n leuk takkespel: een badmintonshuttle in de boom slaan en dan met andere shuttles proberen die eruit te slaan, zonder dat die shuttles in de boom vastlopen, enz. enz.

  Like

 2. Hee! Je hebt een format van mijn broertje en mij van twintig jaar geleden gejat! We hebben het toen laten vastleggen, dus mag ik effe vangen…? 😉 8)

  Like

 3. Wie de bal lek gooit (steekt, bijt, schopt) is af, wie de boom omgooit ook, wie de boom aanraakt is af, wie niet tegen zijn verlies kan is af, wie zijn vrouw de schuld geeft helemaal, wie de regels niet veranderd is af, wie dat wel doet eveneens….
  Klinkt goed, gelukkig heb ik vakantie, nu nog een bal afpakken hier of daar…

  Like

 4. Met al die redenen waarom je “af” kunt zijn verbaasd het me dat er aan het einde van het kampioenschap nog mensen waren die niet “af” waren en de 1e en 2e plaats op konden eisen.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.