Energie oplichting

Ik geloof toch dat ik de enige ben die getroffen gaat worden door de stijging van de energierekening. Er is werkelijk niemand in mijn buurt die zich er druk over maakt. Ons contract verloopt deze maand en de nieuwe aanbiedingen op basis van ons verbruik liggen rond de 800 euro per maand.

Maar die gelden ook echt alleen voor mij, maakt u zich geen zorgen. Werkelijk niemand in mijn omgeving betaalt dat, behalve ik straks. De mensen die ik spreek zitten op 140 euro per maand, en vandaag hoorde ik van iemand die twee maanden terug over moest en die zit nu op 200 per maand voor een jaar vast. Goed, beide gezinnen hebben zonnepanelen, maar als ik zonnepanelen zou kopen à 8000 euro ga ik naar de maandelijkse spotprijs van 650 euro.

We gaan er dus aan. Gelukkig ik alleen, want alle anderen hebben er geen last van. Het irriteert me uiteraard mateloos, dat ik overal de hoofdprijs voor betaal, maar dat zal ook wel domheid mijnerzijds zijn. Ach, en die overheid zei het zes maanden geleden al. Mensen pas op, want de energierekening kan zomaar 500 euro per jaar meer worden.

Ik ging toen al over de zeik. Niet van die 500 per jaar, maar omdat ik toen al voelde dat dat niet klopte. Ik heb er nog met een energiebedrijf over gebeld, maar de uitleg die je dan krijgt bevestigt alleen je vermoeden maar dat degenen die je aan de lijn krijgt geen idee hebben wat ze aan het doen zijn. En ik begrijp niet dat als de gasvoorraad op orde is, zoals de overheid vol trots beweert, waarom het afsluiten van Nord Stream dan van invloed is op de gasprijs die ik moet gaan betalen.

Ergens hoop ik toch dat jullie je ook zorgen maken. Niet dat ik jullie die hoge prijzen gun, maar dan voel ik me minder alleen. Ik leg me er maar bij neer. Als de belastingdienst van de bank doorkrijgt dat mijn auto spaarrekening oploopt, dan verhoogt men ergens de prijzen van omdat het niet de bedoeling is dat dat geld bij mij blijft. Zo zal het ongeveer werken.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

11 gedachten over “Energie oplichting”

 1. Je bent echt niet alleen, hoor. Wij gingen voor ons vrijstaand wel goed geisoleerd huis op het platteland in juli van 185 (afloop 3 jarig contract) naar 542. Geen zonnepanelen. Wel er jaren geleden naar geinformeerd, maar de opbrengst is te weinig ivm hoge bomen en de ligging. We worden allemaal armer (zei heks Kaag terecht). Met haar heb ik dan ook zooooo te doen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vrees alleen maar met bange vreze dat het niet te betalen is voor mij. Ik neem me voor dan maar 1 kamer te verwarmen in plaats van het hele huis, wat ik ook al spaarzaam deed. En misschien warmere kleren aantrekken ook in huis.

  Like

  1. Er komt volgend jaar compensatie als het goed is. Dus we moeten een paar maanden zelf dokken en dan hopelijk wat verzachting. Die rekening leggen ze overigens bij het bedrijfsleven neer, vertellen ze vol trots. Ja, tuurlijk. En die blijven de zelfde prijzen rekenen voor hun producten zeker. In Noorwegen compenseert de overheid al 80% van de extra kosten.

   Like

 3. Ik hoor het ook overal om me heen. Een vriendin met een WIA uitkering heeft al een skibroek gekocht en thermokleding voor de winter, ze wil de verwarming zo lang mogelijk uit laten. Zit in een huurhuis met enkel glas waar de huurbaas vertikt iets aan te doen. Godgeklaagd en wij gaan haar financieel helpen want het mag niet zo zijn dat zij hieraan onderdoor gaat.

  Geliked door 1 persoon

 4. Aangezien ik al vijf jaar geen enkel inkomen meer heb, behalve momenteel € 112 zorgtoeslag per maand, en dus maandelijks zwaar op de vaste lasten en eerste levensbehoeften toeleg, kan ik niet meer warm of koud worden van een tegenvaller meer of minder. Dat scheelt toch weer, nietwaar?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik realiseer me dat er mensen zijn die veel harder worden getroffen. Hoe jij het volhoudt is me een raadsel. Desondanks probeer ik daar niet aan te denken op het moment dat is schrijf, anders raak ik geblokkeerd.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat de situatie van anderen bij het schrijven over jullie situatie blokkerend kan werken, snap ik. Het is voor veel mensen lastig om er flink op achteruit te gaan. We zijn allemaal verliezers en hebben nauwelijks grip op de ontwikkelingen.
    Ik ben benieuwd hoe die compensatie er volgend jaar precies uit komt te zien. Als dat via mindering van inkomstenbelasting en loonheffingen gaat, heb ik er nog niets aan.
    Wat echt zou helpen, is als de overheid zorgt dat de eerste levensbehoeften betaalbaar blijven (voedsel, wonen, verwarming en dergelijke). De verhoging van de BTW op levensmiddelen van een paar jaar geleden vind ik echt onbegrijpelijk. Verder zijn, bij mijn weten, alle energiebedrijven in Nederland aan de hoogste bieder verkwanseld. Daar heeft de overheid nu evenmin nog vat op. De verduurzaming van woningen zou ook veel grootschaliger en kosteneffectiever kunnen worden aangepakt. Nu zit iedereen maar zelf te prutsen met wel of geen zonnepanelen. Dit terwijl ik dertig jaar geleden al stadsverwarming had.
    Alles wat cruciaal is voor het functioneren van een land, zou weer in nationale handen moeten terugkomen.
    Maar ja, daar is lange-termijnvisie voor nodig.
    Sterkte met de rekeningen.

    Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: