Los

Mevrouw Mack heeft een nieuwe hobby. Om half zes opstaan en naar het bos gaan met de hond. Ze komt terug met de mooiste foto’s, al dan niet met wild erop. Die foto’s plaatst ze dan op Facebookgroepen als “Natuur in Gelderland” of “De Veluwe.”

Ik zat ook op een van die groepen vroeger, maar ik ben er door de beheerder afgedonderd. Laten we dat maar op een mismatch houden. Linda had foto’s geplaatst waarop te zien was dat de hond losliep. Dat komt je dan te staan op allerlei mensen die daar iets van vinden.

En dan denk ik, dit land zit te vol. Zeker met toetsenbordridders. Apathisch zitten ze te wachten tot ze ergens hun belerende commentaar kunnen leveren. Ze zullen de anderen wel even laten zien hoe een voorbeeldige burger zich dient te gedragen. Vaak zijn het al bekende namen, personen die zich graag profileren in zo’n groep.

Even ongeacht of de hond hier los mag of niet, waar bemoeien dergelijke vreemdelingen zich mee? Wat bezielt die mensen om te denken dat ze volstrekt onbekenden moeten aanspreken op internet? Doe dat maar in het echt als er een groep opgeschoten jongens de boel staat te vernielen, dan hebben we er iets aan. Of als hun buurman aan het zwartwerken is. Nee, dan loopt het wel los.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

8 gedachten over “Los”

  1. Jij bent geen onbekende die zich wil profileren en je reageert op mij, dat is prima. Je stukje gaat niet over loslopen maar over de ecologische pootafdruk van een hond. Daar snap ik helemaal niks van, want zonder mens geen hond. Het gaat dus om de ecologische voetafdruk van de mens. Ik denk dat honden heel wat psychologische problemen kunnen voorkomen. In die zin doen ze nog wat terug.

   Like

 1. Ik dacht ook altijd nogal snel aan een moraalridders, bemoeials of betweters maar sommigen merken het alleen maar op omdat ze nou eenmaal toevallig meer kennis in huis hebben dan jij. Ik weet er het fijne helemaal niet van maar een boswachter vertelde me ooit dat reeën plekken mijden waar ze de aanwezigheid van honden hebben geroken of door een loslopende hond in paniek wegen met verkeer gaan oversteken. Allemaal nogal plausibele redenen om er even wat van te zeggen en ik heb daar wel begrip voor.

  Like

  1. Wij kijken gewoon naar de bordjes waar de hond wel en niet los mag. Hier mag het. In het losloopgebied zitten ook reeen en zwijnen. Klopt echt niks van dat reeen dat mijden.

   Like

 2. De meningen daarover zijn verdeeld.
  Loslopende honden worden gezien als een belangrijke veroorzaker van verstoring in natuurgebieden, ongeacht de aanwezigheid van grote grazers. Soms omdat ze letterlijk dieren opjagen, soms omdat ze door dieren als ‘jagers’ worden beschouwd. In beide gevallen is het effect hetzelfde; zoogdieren gaan op de vlucht en nesten van grondbroeders worden verstoord of verlaten. Ook geur van honden (-uitwerpselen) heeft volgens sommigen een verstorende werking op wild. Wetenschappelijk onderzoek ontbreekt op dit gebied. Voorlopig moet afgegaan worden op verklaringen van beheerders. Deze verschillen van mening over de ernst van de gevolgen.
  Bron: https://www.ark.eu/sites/default/files/media/Begrazing/Leren%20Loslaten%20honden%20en%20grote%20grazers.pdf

  Like

  1. Ik reageer alleen op de bewering van die boswachter en weet zeker dat in de twee aangewezen losloopgebieden hier, gewoon reeën lopen. En zwijnen. Dus dat mijden klopt niet. Verder vind ik net als jij dat je je hond in je buurt moet houden en weg van het wild.

   Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: