Kop in ’t zand

Er werd onlangs weer klimaatalarm geslagen. Er was al even geen onderzoek gedaan, dus deze keer voegde men een aantal bestaande onderzoeken bij elkaar, en sloeg alarm. Nu stond het onomstotelijk vast dat het onze schuld was. Vorige keren was het nog ‘waarschijnlijk’ en later ‘zeer waarschijnlijk’, maar nu stond het onomstotelijk vast. U weet, als iets onomstotelijk vast staat, is het zo en kunnen alleen Russen het nog omstoten door te zeggen: ‘niet waar.”

Ik raakte in de stress. God, hoe moet dat nu met het klimaat, hoe draai ik die thermostaatknop nu terug zodat de temperatuur maar maximaal 2 graden stijgt? Ik wist het niet. Ik zag reeds doembeelden van zware overstromingen, ijsberen in onze rivieren, mislukte oogsten, honger, en rijken die steeds maar rijker werden en zich voedden met onze angst. Ik voelde me zelfs terneergeslagen. Het was jaren geleden al vijf voor twaalf, en dat is het eigenlijk steeds gebleven, maar dat klopt natuurlijk niet. Kon je de tijd maar terugdraaien! Nee, het is inmiddels al 24 uur voorbij vijf voor twaalf. Wederom staan we op de rand van de afgrond.

Ja, het is kut, maar wat doe je eraan? Niks. Ja, je kunt wat maatregelen nemen die geen zoden aan de dijk zetten maar voor verdere verdeeldheid zorgen. Het echte probleem van overbevolking is toch niet op te lossen. Van de meer dan zes miljard mensen die er zijn is er bovendien niet eentje die een idee heeft wat we hier eigenlijk doen. Nee, een doemscenario schetsen, de schuld bij mij neerleggen en geen oplossing voorschotelen. Geen wonder dat ik me terneergeslagen voelde.

Ik trok aan de noodrem. Mijn noodrem. Ik kan het niet oplossen. De overheid zoekt een balans tussen milieuschade en economische schade. Medemensen die de kans hebben om rijk te worden gaan daarvoor en leggen hun lat wat lager. Ik moet gewoon verder met geen idee hebben wat we hier doen. En als ik in de stress raak schiet niemand daar iets mee op. Je kop in het zand steken is soms helemaal niet zo’n slecht idee.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

21 gedachten over “Kop in ’t zand”

 1. Pas op! Straks gaan we allemaal kopje onder?
  Misschien moeten we gewoon maar goed leren zwemmen? Voordat we kopje onder gaan.
  Het is tenslotte uitstekend zwemweer ….

  PS: het aantal kleine dingen die elke Nederlander zelf kan doen om het tij te keren is talloos.

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Om het tij te keren? Dus als we het tij niet keren is het wederom onze schuld? Het is niet de schuld van ons bedrijf (en vele anderen) die jaarlijks een zinloze kick off organiseren waardoor honderden mensen wereldwijd het vliegtuig moeten pakken en naar een zinloze bijeenkomst moet vliegen? Waarbij ze ook nog de opdracht krijgen dat ze niet hetzelfde vliegtuig mogen pakken omdat het bedrijf kwetsbaar is als één zo’n vliegtuig neerstort?

   Geliked door 1 persoon

   1. Een schuldvraag? Of ieders gedeeltelijke verantwoordelijkheid?

    Hoe je het ook wendt of keert? We zullen allemaal slachtoffer zijn van stijgende zeespiegels, temperatuur en nog veel meer?

    Ik wijs niet naar jou of wie dan ook. Wel maak ik zelf steeds meer een afgewogen eigen keuze.

    Voor vanmiddag kies ik er voor om met mijn oppashondje een lekkere wandeling te maken.

    Optimistische groet,

    Geliked door 1 persoon

 2. Je kunt natuurlijk ook gewoon accepteren dat het uiteindelijk met de mensheid gedaan is. Een nieuwe zondvloed als de ijskappen zijn gesmolten. Waarom is dat zo erg, gewoon bootjes bouwen en meer gaan vissen dan naar de supermarkt, tot ook dat over is. Misschien ontstaat er wel weer een nieuwe mensheid. Waarom denken wij eigenlijk altijd alles te moeten/kunnen/willen beheersen..

  Like

   1. Jij vind het zielig voor de beer, maar de beer denkt niet, hij lijdt niet aan honger, hij heeft honger. Als je wat wilt doen, ga naar de noordpool en laat je consumeren.
    De natuur streeft altijd naar evenwicht en levende wezens passen zich aan als ze daar de tijd voor krijgen.

    Geliked door 1 persoon

    1. De mens denkt wel, tenminste de meesten, en snappen wel dat ze het evenwicht ernstig verstoren. Kan ik ook jou meenemen en jou laten consumeren? Ik bedoel, dat is wel zo eerlijk, jij bent ouder en jij lijkt toch niet veel om het leven te geven.

     Like

       1. Kennis nemen van de wereld, van plaatsen waar je armen niet toereikend zijn om een helpende hand te kunnen bieden, kan zeer pijnlijk zijn. De oplossing is geen kennis meer nemen van iets buiten je invloedsfeer. Maar je bent een kind van deze tijd dat overal thuis wil zijn. Ik heb dat niet.

        Geliked door 1 persoon

          1. Er helpt dus niks en je moet er niet over nadenken. Dat is de reden dat ik blog en jij niet. Dat is niet het onderwerp veranderen.

           Like

 3. Ja, kop in’t zand. Wij hebben zonnepanelen, we scheiden alle afval. Maar we vliegen straks wel weer naar onze vakantiebestemming. Wij zetten geen zoden aan de dijk, wij individuen. Het zijn de grote onaantastbare bedrijven zoals jouw bedrijf er kennelijk een is. Zolang dat nog allemaal kan of moet verdom ik het mijn ieniemie bijdrage in de vorm van het inleveren van dingen die voor mij het leven leefbaar maken, zoals naar de vakantiebestemming vliegen, in te leveren. Lange zin, maar hij klopt wel, denk ik.

  Geliked door 2 people

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: