Tere huidjes en fluwelen handschoentjes.

Vroeger, waren we duidelijker naar elkaar. Als je een laag iq had kreeg je de aanduiding debiel. Als je iq nog lager was kreeg je op je rapport keurig de aanduiding imbeciel, en als je iq zo laag was dat het niet te meten viel, dan was je idioot.

Debiel en imbeciel zijn scheldwoorden geworden die gevoelig liggen, maar idioot kun je nog rustig gebruiken. Premier Rutte bijvoorbeeld, vindt regelmatig mensen idioot. Meestal wordt de term gebruikt om mensen die onwettelijk gedrag vertonen, aan te duiden. Hetgeen verder niets met idiotie te maken heeft. Het is gewoon een algemeen aanvaard scheldwoord, en het doet ook minder pijn om voor idioot te worden uitgemaakt dan voor debiel of imbeciel. Mongool is dan weer veel krachtiger, maar dat woord kun je als premier echt niet bezigen vanwege het grote aantal mensen met het downsyndroom.

Ik bedoel maar. Uitgescholden worden is niet leuk, maar het heeft een functie. Je kweekt er een olifantenhuid door. Turk, dat was bij ons vroeger ook een scheldwoord dus je riep het vooral tegen niet Turken. Neger was dan weer geen scheldwoord, maar is dat nu wel. Nikker, dat was het scheldwoord, al gebruikte mijn oma dat nog gewoon om een vriendinnetje aan te duiden. Dat nikkermeisje zei ze dan. Jood kan nu als scheldwoord worden gebruikt, maar vroeger moest je smous zeggen om ze te beledigen.

Tegenwoordig kun je alles als scheldwoord gebruiken, je zet er eenvoudigweg het woord kanker voor. Maar daar hou ik niet van. Hoer op zichzelf is al krachtig genoeg. Aan de andere kant kun je tegenwoordig bijna geen enkel scheldwoord meer gebruiken, omdat er altijd wel een groep is die zich daardoor beledigd voelt. Wat volgens mij ook precies de functie van een scheldwoord is.

Bovenstaande schreef ik gisterenavond op mijn mobiele telefoon toen ik in bed lag. Ik was nog niet helemaal tevreden en besloot het morgen (vandaag) te verbeteren of aan te vullen. Totdat ik vanochtend een interview met Youp van het Hek las, waarin hij het ineens had over scheldwoorden. Waardoor ineens al het gras voor mijn voeten werd weggemaaid. Maar de aanleiding van al dit fraais was een kennis die fysiotherapeut is en werkt met gehandicapten. Ze kreeg van haar oudere cliënten rapporten onder ogen, waarin ze werden aangeduid als imbeciel en debiciel. Zo zei ze het. Ik wist dat al, maar op dat moment werden de fundamenten voor dit logje gelegd.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

3 gedachten over “Tere huidjes en fluwelen handschoentjes.”

  1. Ik vind neger een pracht woord en ik heb daar geen enkel negatieve connotatie mee, eerder met jager. Ieder scheldwoord is een andere betekenis te geven en als dat inburgert is het niet denkbeeldig dat het als compliment wordt opgevat. Als hoer tot de nobele beroepen worden gerekend en veel aanzien verwerft wil iedereen graag hoer genoemd worden.

    Like

  2. Als een groep mensen een slechte naam krijgt, om welke reden dan ook, krijgt hun groepsnaam de schuld. Die mag dan niet meer gebruikt worden en er wordt een nieuwe naam bedacht. Die nieuwe benaming is ook geen lang leven beschoren als de reputatie van die groep niet verandert. Gastarbeiders ,negers, zigeuners, Marokkanen … Gastarbeiders werd (via een andere naam) allochtonen, negers werden zwarten (wat is het verschil?), en in de VS Afrikaanse Amerikanen. (Waarom worden witten geen Europese Amerikanen genoemd?). Zigeuners werden Roma en Sinti en Marokkanen ‘licht getinte’. Negerzoenen en zigeunersaus mag niet meer. Sjors en Sjimmie mogen oom niet meer en zwarte Piet was helemaal erg! Het slaat allemaal nergens op,
    Dat zogenaamde politiek correcte sfeertje zorgt er alleen maar voor dat de zaken extra uitvergroot worden en dat mensen tegen elkaar ingaan. Ik heb niets tegen gastarbeiders, zigeuners, negers of zwarten, Noord Afrikanen of Europeanen, ik heb wel wat tegen idioten en die vind je overal. Mensen continu naar hun uiterlijk benoemen en beoordelen vind ik idioot en dat gebeurt over en weer, overal. Dat zal ook nooit veranderen.

    Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: