Wat mij de laatste tijd opvalt in reclames is de samenstelling van gezinnen of vriendengroepen. Nu kan dat komen doordat ik in achtergebleven gebied woon, maar in reclames bestaat een gezin uit een vader met een donkere huidskleur, een moeder met lesbische neigingen, een tweeling met dwerggroei en een papegaai die vanwege gelijke geschiktheid de voorkeur heeft gekregen boven een Golden Retriever. Of uit een Aziatische vader en een Afrikaanse vader, met twee Zweedse kindertjes, wandelend door het sprookjesbos. Of twee innig zoenende jonge vrouwen, samen gekleed in één handdoek, die het leven aan het vieren zijn. Zo noemen ze het tegenwoordig. In elk geval nooit een blank Nederlands gezin bestaande uit man en vrouw die ook daadwerkelijk getrouwd zijn, en twee of drie kinderen. Want die zijn kennelijk hard op weg een minderheid te worden in Nederland.
De bedrijven achter deze reclames doen dat niet omdat ze uit willen stralen dat iedereen voor hen gelijk is, maar omdat ze niet het risico willen lopen dat ze op sociale media het mikpunt worden van een trollengroep, aangespoord door een fanatiek activist, die tot in de verste hoeken van het internet zoekt naar stereotypering. En tegen die trollengroep zou ik willen zeggen: beoordeel de volgende reclame eens even.
Uitsluitend blanke Nederlanders, die er ook nog eens goed uit zien, toegegeven, één van hen is een mevrouw die in de verte uiterlijke kenmerken van een inwoner van één van onze voormalige kolonies heeft, en dan die tekst: “Hier zijn we veilig, geen sloten op de fiets.” Waar slaat dat op? Alsof je in Amsterdam, met 180 verschillende nationaliteiten wel je fiets op slot hoeft te zetten! Pure stemmingmakerij! Of doet Brand dit omdat het in de gaten heeft dat deze samengestelde vriendengroep een minderheid is en komt Brand gewoon op voor minderheden?
Van mij mogen ze er een lange versie van maken.
In Limburg, de thuisbasis van Brand, bekijken ze het Hollandse gebeuren kennelijk van een veilig afstandje.
LikeLike
Je zou er haast naar verhuizen. Ik wil ook zo’n vriendengroep en zo’n kroeg.
LikeLike
Ik ook! En doe de omgeving er maar gelijk bij.
LikeGeliked door 1 persoon
je zoekt er teveel achter ben ik bang: die boerderij heeft nog geen koelkast, de jonge man koopt dus gekoeld bier uit de winkel en dan moet je geen tijd verliezen met sloten op je fiets. Je hebt gelijk, een langere versie kan meer verklaren.
LikeGeliked door 1 persoon
In mijn outback is het net als in het Brand-filmpje. Blijft allen waar u bent!
LikeLike
Als ik ergens snel bonje mee krijg, dan zijn het de reserve Belgen, sorry de Limburgers ten zuiden van Sittard. Met Duiters en Belgen vlak over de grens heb ik veel minder tot geen problemen. Pas in Hessen rond Kassel gaat het weer fout.
Fietsendiefstal is erg locatieafhankelijk. Voor mijn huis hoeft de fiets niet op slot er wordt daar eerder een achtergelaten dan weggehaald. Bij een station is het duidelijk anders. Ik verdenk de taxi- en busmaatschappijen daarvan. 😉
LikeLike
Het nieuwe normaal zoals de overheid dat graag ziet in een samenleving moet natuurlijk nog wel eerst door de strot geduwd worden en de reclameboodschappen willen graag vernieuwend en bij de tijd zijn en gaan op deze wens vooruit lopen.
LikeLike
Ik kijk nooit reclame. Ik laat me die zooi niet door de strot persen. Als tussen twee programma’s reclame komt gaat het geluid uit en kijk ik de andere kant op.
LikeGeliked door 1 persoon
Vingers in je oren.
LikeLike
vraag aan Margo: je klikt dan ook niet het filmpje aan dat Mack in zijn verhaaltje gebruikt?
LikeLike
Ja, Limburg is dan ook één van de PVV-provincies, alhoewel ik er diverse aardige familieleden heb wonen.
LikeLike