But also the soul

“The virus doesn’t touch only the body but also the soul” zei mijn Milanese collega, naar aanleiding van het eenzaam overlijden van de vader van haar collega, en het daarna niet kunnen bezoeken van de begrafenis.

Ondanks kritische geluiden uit het buitenland, bekruipt mij een trots gevoel als ik de Nederlandse virologen en specialisten hoor. Andere landen kunnen soms doen alsof wij hier de situatie volledig onderschatten en verkeerd beoordelen, maar ik krijg steeds meer vertrouwen in onze aanpak. Het hoofd van een ic afdeling die in tegenstelling tot een afdeling in Italië onbeschermd de afdeling opkomt, zolang hij achter een lijn blijft is hij veilig. Gaat hij er overheen, dan trekt hij ook een beschermend pak aan. Hij voelt zich nog prima na drie weken intensief werken. De IC patiënten die het hier niet redden, hoeven niet alleen te sterven. De familie mag er (met beschermende kleding) gewoon bij zijn. Verder vertelde hij dat je in Nederland alleen op de IC terecht komt als dat een redelijke kans van slagen heeft. In Italië gaat iedereen erheen, wat dan ook leidt tot veel hogere sterftepercentages op de IC. Een Italiaanse arts noemde ons keuze beleid verwerpelijk en hij zou nooit de afweging op leeftijd willen hoeven maken. Wij vinden het alleen laten sterven van een corona patient dan weer een stap te ver.

En zelfs de sterftecijfers in verschillende landen zeggen niet zoveel. In Italië zijn ze hoog door ondercapaciteit op de IC’s, in Nederland zijn ze hoog doordat vaak de keuze wordt gemaakt om iemand niet naar een IC te brengen, en in Duitsland zijn ze laag, doordat ze daar iedereen naar een IC brengen en genoeg capaciteit hebben. Duitsland heeft het dus het beste voor elkaar, zou je zeggen. De vraag is alleen, hoe is iemand eraan toe die in Duitsland genezen wordt verklaard? Als hij 24 uur coronavrij is verklaard, dan geldt dat misschien als genezen, maar hoeveel schade is er aangericht en hoe lang leeft iemand daarna nog?

Omdat Italië harder is getroffen dan Nederland, heb je de neiging te denken dat de Italianen er wel meer kijk op zullen hebben. Dergelijke geluiden hoor je dan ook veel in de Nederlandse media. Ik was in elk geval blij met de uitleg van het hoofd van de IC van een Nederlands ziekenhuis. Vanavond komt de rapportage levenslucht over de IC’s op NPO 1.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

7 gedachten over “But also the soul”

 1. Mooie beschouwing en bedankt voor de kijktip. Ik geloof ook dat een vluchtige blik leidt tot appels met peren vergelijken. Per land zijn de omstandigheden en de aanpak anders. Pas over een tijdje zullen we weten wat uiteindelijk wijsheid is. Ik vind het een hele griezelige ziekte.

  Like

  1. Voor verreweg de meeste mensen verloopt het als een gewone griep of milder. Zo moet je er ook naar kijken. Je weet alleen niet wanneer en wie en hoe.

   Like

 2. Mij stoort een beetje het dat ZuidEuropeanen en ZuidAmerikanen nu plaatjes van “Nederland als Hitlertjes” verspreiden en hoogdravend discussieren/roepen dat men in NL genocide pleegt, vanwege dit humane beleid.
  Je hebt het prettig en raak verwoord!

  Geliked door 1 persoon

 3. Met de woorden van je Milanese collega ben ik het eens. Hoe er ook gekozen en beoordeeld wordt, dit virus tast meer aan dan alleen de luchtwegen – bij zowel de zieke als de gezonde medemens.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: