Afstand

Als ik op Facebook het aantal oproepen zie om ons gedrag i.v.m. de coronacrisis te verbeteren, dan vraag ik me af of we te maken hebben met bezorgde burgers, of met mensen die bezig zijn met hun 15 minutes of fame. Volgens de bezorgde burgers moeten we binnen blijven, onze kinderen moeten binnenblijven, mag je er alleen uit als je boodschappen moet doen. Met de nadruk op moet. Zo niet, volgt er een lockdown, volgens deze beter geïnformeerde burger.

Maar wat is in hemelsnaam het verschil met een lockdown, denk ik dan? Als we ons hier nu gewoon aan de regels houden, en je roept daartoe op, dan zijn we het ééns. Geen handen schudden, handen wassen, in je elleboog hoesten, anderhalve meter afstand, binnenblijven als je verkoudheidsverschijnselen vertoont. Hoewel anderhalve meter afstand bewaren en geen handen schudden me nu veruit de belangrijkste maatregelen lijken. Ik bedoel, zolang ik u niet aanraak mag ik het virus aan mijn handen hebben toch? En zolang ik op afstand blijf, kan ik het virus niet aan u overdragen door hoesten. Nou ja, laat ik niet oproepen tot minder handen wassen of tot het naar buiten gaan met ziekteverschijnselen, ik vroeg me dat alleen af.

Op social media heb je ook allerlei onheilsprofeten die het verloop van de crisis al weten te voorspellen. Amateurvirologen, zo worden ze ook wel genoemd. Wat dat betreft is het niet anders als dat het Nederlands Elftal speelt, dan is ook iedereen bondscoach. Nu is men viroloog, dat is eigenlijk alles. Ik erger me ook dood aan de buitenlanden die openlijk onze virologen in twijfel trekken. Onze maatregelen zouden onverantwoordelijk zijn. Ik vind dat niet. Onze maatregelen zijn goed, iets te veel mensen houden echter niet genoeg afstand, dat moet beter. Vreemd eigenlijk, want er werd de laatste jaren zo geklaagd dat we steeds afstandelijker werden.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

14 gedachten over “Afstand”

 1. En als we dat nu gewoon doen, maar hier geen voorschot op nemen. Ik zie net zo’n aandachtstante de noodmelding van de overheid op facebook delen en erbij zetten dat we allemaal thuis moeten blijven. Nee! Dat staat er niet. Er staat 1,5 meter afstand bewaren. En neem de overige regels in acht . Ik erger me dood zowel aan mensen die de richtlijnen niet nakomen als aan die betweters. We mogen van geluk spreken dat we nog niet in een lockdown zitten.

  Like

  1. Mee eens, hoor. Laten we gewoon de officiële regels in acht nemen. De betweetster op onze buurtapp schrijft dat we 5 meter afstand moeten bewaren en dat ze kinderen geen eten en drinken meer geeft. Die begint een beetje door te draaien, geloof ik. 😉 Lukt het jou nog om wandelaars op voldoende afstand te houden wanneer je een rondje met de hond wandelt?

   Geliked door 1 persoon

 2. Zelf hou ik me aan de eerdere regel van 2 meter. Dan kan je elkaar ook geen hand geven. Hier gaat het inmiddels redelijk goed. Zelf loop ik vooral op plekken waar ik vrijwel niemand tegenkom. In de winkels gaat het ook beter. Dwz als er mensen met z’n 2’en naartoe gaan, dan blijft de 2e netjes buiten wachten. Bussen en treinen rijden hier volledig leeg rond. De drukte in het populaire kinderspeeltuintje is nu ook veel minder. Probleem is dat 99% nog nix mankeert en dat het mooi weer is. Weerstand bouw je ook net op door de hele dag in huis te blijven.

  Like

 3. Wij gaan geen winkels meer in want mensen staan daar in de weg en blijven dat staan als ik er voorbij moet, dus afstand houden lukt niet. Gisteren zijn we door onze oude stad gewandeld, Prachtig weer, geen mensen, we konden wat we al tegenkwamen op meters afstand houden. Een mens heeft ook wat frisse lucht en afleiding nodig.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: