Uiterlijkheden

Vanochtend in het bos, het uitlaatgebied, liep ik op met een stel dat ik niet kende, en dat kon wel kloppen want ze liepen er voor het eerst. Ze hadden twee honden en vier kinderen waarover ik van alles te horen kreeg. Het hele rondje vertelden ze van alles, alsof ik ze al jaren kende. Dus ik vertelde hen ook gelijk maar alles wat er te vertellen viel. Aardige mensen, ik kon niet anders zeggen. Ik vertelde anekdotes van meer dan dertig jaar geleden. Over een hond die door het glas sprong, en dat de volgende dag nadat de ruit gerepareerd was, nog een keertje deed. Het was eenzelfde hond als zij hadden, vandaar. Zo lul je zo een half uurtje makkelijk vol. Ondertussen waren mijn hond en die van hen achter elkaar aan aan het rennen, dus ook die konden het goed vinden, al hadden ze wat aanloopproblemen.

Ik kom daar ook wel eens mensen tegen die ik liever mijd omdat ze ook onophoudelijk praten, maar dan interesseert het me niet zoveel. Eén man heeft een tactiek ontwikkeld om ergens te blijven wachten en als je dan langskomt gelijk over iets te beginnen zodat je wel moet antwoorden. Daar hou ik dus niet van. Zo kwam ik een keer aanlopen met iemand, hij stond op het pad te wachten en toen we langskwamen zei hij dat er kort geleden zwijnen waren geweest omdat je ze nog kon ruiken. Oh ja joh? Leuk voor je. Of die vrouw die je dan tegenkomt en die ongevraagd omkeert en met je meeloopt. En dat zijn nooit de Doutzens die dat doen hoor.

En volgens mij ligt het daar ook gewoon aan, want het stel dat met mij meeliep was van de vlotte terwijl die man die ik net beschreef zo mee zou kunnen in Debiteuren/Crediteuren en de vrouw die ongevraagd omkeert, loopt met haar armen te zwaaien alsof ze ze elk moment “de paden op de lanen in” kan inzetten. Als je niets van iemand weet dan moet je op het uiterlijk afgaan. Aan de hand daarvan maken we razendsnel een inschatting van iemands persoonlijkheid. Ons reptielenbrein werkt nog steeds.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

4 gedachten over “Uiterlijkheden”

 1. Haha altijd leuk die hondenbaasjes ontmoetingen. Ik loop ook het liefst alleen, maar als er een hond is waar de mijne het goed mee kan vinden dan wil ik weleens omdraaien, of het andere baasje draait, altijd in overleg, zo van ‘zullen we’? En in het begin dat we hier woonden heb ik het weleens gedaan om de honden aan elkaar te laten wennen als ze moeilijk deden, anders blijf je problemen houden.

  Like

 2. De opwachters zijn hier ook wanneer ik mezelf uit laat. Maar meelopers, dat gaat wel heel ver zeg.
  Bij de beoordeling van uiterlijkheden neemt mijn reptielenbrein ook het uiterlijk van de hond mee. Zelf let ik vooral op hoe het baasje zijn hond zich naar mij toe laat gedragen. Dus of het baasje wel een goede hondentraining heeft gehad.

  Geliked door 1 persoon

 3. Er lijkt ook een 2-deling te zijn tussen wel of geen hond en tussen paren en eenlingen. Dwz mensen met een hond spreken sneller iemand met een hond aan en de rest loopt er juist in een boog omheen. Tussen eenlingen en paren is zoiets ook gaande. Zal ook wel die conservatieve reptieleghersenen zijn. 😉

  Like

 4. Schaterlachend gelezen, die laatste alinea.
  Heel herkenbaar ook (en dan heb ik niet eens een hond om uit te laten ;))
  Het zal inderdaad wel het reptielenbrein zijn.
  Of het roodborstjesbrein, dat me vaak zo aankijkt van ‘jij bent iets te groot voor een kat. ik blijf rustig zitten.’

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: