Fiets, helm, droom.

Ik heb vandaag voor het eerst gefietst met Hans op zijn fietsje naast mij. Ik had hem goed geïnstrueerd; hij moest aan mijn rechterzijde blijven fietsen en als ik zei dat hij moest stoppen, dat hij dan ook stopte. Zo niet, mocht hij nooooit meer mee fietsen. Mama vond het niet zo'n goed plan en wilde dat ik hem gewoon achterop zou vervoeren, maar een vader neemt natuurlijk beslissingen in het belang van het kind. Fietsen dus, want jong geleerd is oud gedaan. In tegenstelling tot al het andere wat er bestaat, is hij er met fietsen vroeg bij. Hij was zo vroeg dat wij niet eens tijd hadden zo'n helmpje voor hem te kopen, en nu fietst hij al te goed voor zo'n helmpje. Ja komop, als hij een helmpje moet dan moet ik ook een helmpje hoor. We hebben het hier wel over een toekomstig tourwinnaar.

In elk geval, hij luisterde braaf naar de instructies en gaf aan dat hij ze begreep. Hij was veel te trots dat hij nu op zijn eigen fiets met mij mee naar het dorp mocht fietsen, dus hij luisterde als een getrainde politiehond. Maar toch, hij rijdt ineens wel op dezelfde weg waar de auto's ook rijden en dat is toch een tikje spannend. Maar ik heb vertrouwen in Hans én in de automobilist zodat als Hans een fout zou maken dat dat nog niet gelijk ernstige gevolgen hoeft te hebben. Ik heb zelf ook wel eens een Renault 16 in het pré ABS tijdperk met rokende banden tot stilstand laten komen omdat ik al overstak terwijl mijn vader nog stond te wachten. "Goeie remmen", zei mijn vader nog. Kon allemaal in de jaren '70.

Over mijn vader gesproken, ik heb vannacht van hem gedroomd. Dat we op vakantie waren en dat hij weer zoveel beter Frans sprak dan ik, dat ik het af en toe helemaal niet kon volgen. Terwijl ik toch een Franse naam heb. Maar het mooie van deze droom was, dat Hans jr. en Hans sr. voor het eerst verenigd waren in mijn droom. En ze gingen met elkaar om als opa en kleinzoon. Alsof ze elkaar al jaren kenden.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

23 gedachten over “Fiets, helm, droom.”

 1. Ôh wat mooi, zo’n droom.. Derek Ogilvie zou vast zeggen dàt ze elkaar ook gewoon jaren kennen 🙂 En dat Hans sr. de bagagedrager van Hans jr. vasthoudt 🙂
  (Rosalie is trouwens nog lang niet zo ver met fietsen, wat ook komt doordat Leora nog altijd op haar fietsje fietst ;-])

  Like

 2. Oef, dat klinkt meer dan spannend. Vind het wel knap dat jij het ook aandurft, ook al moet je kinderen steeds een stukje loslaten.
  En inderdaad, mooie droom.

  Like

 3. Ik ben zelf níet zo’n held op de fiets en met de kinderen fietsen vond ik doodeng. Ik vind trouwens dat fietshelmpjes gewoon verplicht moeten zijn. Heeft Hans wel zo’n vlag achterop?

  Like

 4. @Margo: Nee joh. Wij zijn toch ook groot geworden? Bovendien, in onze tijd waren auto’s nog niet zo gemaakt dat in het geval van een botsing met een voetganger/fietser de motorkap alle energie van de botsing absorbeerde e.d. Die helmpjes zijn dubbelop. 😉
  Fietshelmpjes verplicht, prima, maar dan voor iedereen!

  Like

 5. Ja, voor iedereen, groot en klein!
  Mooi trouwens dat je net op vaderdag droomde over je vader en je zoon! Zo komt alles weer samen.
  Ik ga nu even een stukje fietsen! Fijne vaderdag!

  Like

 6. Trouwens die vlaggetjes waren voor mijn kinderen wel een must hoor. Ze zijn toch klein en laag en als ze van achter een auto komen zijn ze níet te zien. Als mijn meiden zo’n vlag er weer eens hadden afgesloopt moest er direct weer een op. Ja, wij zijn groot geworden, maar veel te veel kinderen niet, en je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn. Vind ik hoor, maar zoals gezegd, ik ben zelf een angsthaas op de fiets.
  Maar goed, we gaan even fietsen, zonder helm, zonder vlag (ik ben nog in staat op mijn eigen fiets een vlag te monteren!) maar op rustige fietspaden terwijl iedereen thuis is, vaderdag viert.

  Like

 7. Hebben jullie nog steeds geen Victor Veilig op de buurt?!?
  Ga in de gemeenteraad, Mack!
  Trouwens, wat is een droom en wat is realiteit? Ik haal het altijd graag door elkaar. Dat betekend dat wij de honger, oorlogen en ander leed dromen en dat jouw vader en Hans elkaar in realiteit wel degelijk kennen. Zou kunnen toch?

  Like

 8. Mijn wederhelft heeft ook de eerste fietstochtjes met de kinderen ondernomen, ik vind het tot op de dag van vandaag nog altijd eng om een stukje met ze te gaan fietsen…
  Waar kan ik tekenen voor zo’n mooie droom? O+
  Mijn jongste (9) heeft mijn vader niet gekend en zijn broer was 4 maanden toen hij overleed, ook geen herinnering aan opa dus… En ook de 2 oudsten die toen bijna 3 en 4 waren hebben de dingen die ze weten over opa Ben van horen zeggen. Blijft pijn doen, zeker op zo’n dag.

  Like

 9. Hee Mack, Finn maakt af en toe typische gebaartjes (die wel erg lijken op gebaren van mijn moeder)en geluidjes (idem) en kijkt dan omhoog, roept “Aat!” (mijn moeders naam die wij ‘m niet geleerd hebben) en kijkt mij met een grote grijns aan.
  Ik heb me al vaak bedacht dat het zomaar zou kunnen dat hij zijn opa en oma gewoon regelmatig ziet. Fijne gedachte vind ik dat en meer hoeft het niet te zijn 😉
  Wat mij betreft toch ook graag verplichten die stomme helmpjes….

  Like

 10. Stoer van Hans om al op zijn eigen fiets naar het dorp te mogen fietsen. Helmpje is toch niet zo’n gek idee hoor. Al was het maar omdat er ook idioten op de weg zijn die geen rekening houden met een vader die met zijn kind fietst.
  Mooie droom Mack.

  Like

 11. Nee, hij is het niet!!
  Het was alleen maar omdat alleen Schumacher in die Ferrari mag rijden?!?? Een gelegenheids Stig.
  Tsss.
  Zit ik dus een gelegenheidsproxy met een engels IP voor m’n player om BBC2 te kijken. Is het een hoax.
  Naja. Het was wel weer leuk.

  Like

 12. @Pauline: tuurlijk is dat mooi. Een tijdje geleden ging Hans ineens met zijn handen op zijn rug lopen. Toen dacht ik ook even: “huh?”

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.