Hondengedrag

Na drie honden te hebben gehad weet ik inmiddels het een en ander over hun ge- en misdragingen. Honden zijn sociale beesten, echter zijn hun sociale uitingen beduidend anders dan bij mensen. Zij handelen vanuit hun eerste ingeving, die vaak de beste is. De linker op de foto is Milo, die logeert hier elk jaar rond deze tijd. Milo is bij ons hond aan huis, en Randi trouwens bij Milo thuis ook. Milo is een ongecastreerde reu van 5 jaar die er indrukwekkend uitziet, gespierd en een dikke kop, maar is superlief. Wel irritant, maar goed, hij wil graag aandacht. Met Randi is hij beste maatjes, samen in het bos grommen ze vervaarlijk en happen naar elkaars nek tijdens het rennen. Spelen heet dat, maar het klinkt als vechten.

Vanochtend in het bos stond Milo even voor het hek te wachten tot ik eraan kwam. Aan de andere kant van het hek stonden een paar andere honden. Omdat de kleinere honden zich veilig voelden door het hek wat er tussen zat, gaven ze extra venijnig van zich af, en maakten Milo duidelijk dat hij beter rechtsomkeert kon maken als hij nog langer wilde leven. Echter, ik duwde de poort open, en Milo, normaal de vriendelijkheid zelve, dook er boven op om de misdragingen van de ander af te straffen. Dit valt nog steeds onder het sociaal hondengedrag.

Niet alle baasjes, de meesten niet, herkennen dit en denken dat hun hond aan stukken wordt gescheurd. Een hoop paniek, geschreeuw en boze blikken. In werkelijkheid laten de honden elkaar alleen hun wapens zien. Er wordt niet gebeten, het is puur het bepalen van de rangorde. Ik laat ze dan even uitrazen, na drie tellen is het meestal weer voorbij. De hond die het onderspit delft accepteert dat zonder morren en verder is het duidelijk wie er voorrang heeft. Omdat mijn eigen hond, een teef van zes, ook nog wel eens dominant gedrag vertoont zou het mij niet verbazen als ik bij sommige mensen bekend sta als die aso met die tyfushonden. Echter, andersom wordt die van mij ook wel eens op haar plaats gezet, ze geeft zich dan over en dan zie je de baas van de andere ook wat angstig kijken. Of ik niet boos ben. Nee, ik ben niet boos. Ik loop in een losloopgebied waar honden loslopen en waar ze zich gedragen volgens hun eigen sociale regels, niet volgens het sociale systeem van de westerse mens.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

3 gedachten over “Hondengedrag”

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: