Ik heb de laatste tijd nog al eens woorden met diverse mensen. Mensen die het niet eens zijn met het feit dat je je mening geeft, want in mijn geval gaat het daar steevast om. Nu dring ik mijn mening zelden op, tenzij er aanleiding is om hem te spuien, bijvoorbeeld als een ander zijn mening geeft.
Het probleem met mijn mening is dat ik hem zelf niet al te serieus neem. Ik ben nergens echt van overtuigd, en van zaken die niet vaststaan al helemaal niet. Die laat ik dus liever in het midden. Of open, is een beter woord. Zodat er nog ruimte is voor een ander. Ik heb dat kennelijk ooit zo geleerd, en ik probeer nooit iets keihard kapot te redeneren. Tenzij het iets is wat tegen mijn eerste of tweede natuur ingaat. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld kernwaarden in het leven die door erfelijk materiaal van ouder op kind overgaan, of die je simpelweg hanteert omdat je ze gezien hebt bij mensen die je bewonderde. Of omdat je gevoel je dat zo ingeeft, of wat de reden ook mag zijn.
Dat kapot redeneren, daar hebben steeds meer mensen last van. Het is altijd de zelfbenoemde intellectuele elite die dat doet, en die kennelijk niet goed met de weelde van een behoorlijke intelligentie om kan gaan. Ze kunnen een ander niet in z’n waarde laten, en kunnen het niet laten door middel van een verbetering de aandacht op zichzelf te vestigen. Het wordt dan vooral negatieve aandacht, want degene die kapot geredeneerd wordt zit daar niet op te wachten. En terecht, want tenzij je leraar of ouder bent, dient het vaak niet meer dan ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Ik ben bang dat Wikipedia ondanks haar goede intenties medeschuldig is aan de toename het kapot redeneren, omdat men nu toegang heeft tot informatie die men niet begrijpen kan.
Men verwart de eigen politieke boodschap nogal eens met een wetenschappelijk feit. Soms vraag ik mijzelf wel eens af of de Wikileken wel geïnteresseerd zijn in de waarheid als kritiek hun mening niet ondersteunt. Want pas door kritische vragen te beantwoorden kom je er dichterbij. Een mens in Nederland lijkt niet meer vrij om zijn mening te geven. Nogal snel wordt men door de Wikileek tot facist bestempeld, terwijl je daar vijftien jaar geleden echt veel meer moeite voor moest doen.
Overigens vind ik Wikipedia echt prima. Ik ben zelf ook een Wikileek en heb zelfs een gift naar ze gedaan. Heel prettig dat je snel kunt iets kunt opzoeken. Maar het maakt je nog geen deskundige, en al helemaal geen alwetende, en daarom alleen al zou je je plaats moeten weten in een discussie. Maar meer nog omdat discussiëren leuk is en het doel niet het halen van het gelijk is, maar het horen hoe een ander erover denkt. Bovendien neemt niemand iets aan van iemand die kapot redeneert. Maar misschien is het beter als we elkaar in het geval van een meningsverschil weer uitdagen tot een duel. De uitgedaagde mag de wapens kiezen. En wie wint, die had gelijk.
Nu ben ik natuurlijk benieuwd welk onderwerp de directe aanleiding voor dit log is.
Los daarvan begrijp ik wat je bedoelt. Misschien is het kapot redeneren een kenmerk van de algemene verharding van debatten (als dat inderdaad het geval is)? Verder hebben media lang niet altijd een positieve invloed op beeldvorming. Ik wil graag ‘het raam open’ houden, maar moet daar soms bewust moeite voor doen.
LikeLike
Aanleiding nu was een discussie over klimaatverandering. Iemand die zich ergerde aan de eerste de beste vraag die ik stelde over een filmpje dat hij plaatste over dat we er allemaal aan gaan doordat de aarde opwarmt. Want mijn vraag suggereerde dat het niet waar was.En kritiek op dit onderwerp was niet mogelijk omdat het allemaal al bewezen was en als je dat niet snapte, tja…dan was je vrij dom. Ik geloof dat het daar op neer kwam. En dat is nu typisch zo’n onderwerp waar niet alle geleerden het over ééns zijn, dus ja, ik wist het ook niet, alleen weigerde ik klakkeloos mee te gaan in zijn praatjes.
LikeLike
O ja, zeer moeilijk onderwerp waar nogal wat emoties mee gemoeid zijn, nog los van de verschillende inzichten en toekomstverwachtingen.
LikeLike
Aj, ik ben een vredelievend persoon en ik verafschuw geweld.
Hoe moet ik jou er nu van overtuigen dat ik juist tegen de herinvoering van het duel ben?
Wij moeten samen toch tot een goed gesprek in staat zijn!
Vredelievende groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Absoluut. Kwestie van eigen zwakheden erkennen.
LikeLike
Vork en mes? Morgenavond?
LikeLike
Aanvaard. Hoe laat?
LikeLike
Oh, dat hadden we al afgesproken zie ik.
LikeLike
Nou, waar zullen wij eens over bomen?
LikeLike