De staatsman

Gisteren en vanavond keek ik Andere Tijden over de staatsman Wim Kok. We zijn nu dertien jaar na zijn aftreden aanbeland, en ik ben er trots op dat ik de staatsman herkende toen ik moest stemmen. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik me een stuk drukker maak om de man dan om de partij. Dat komt omdat ik nog steeds durf te vertrouwen op mijn intuïtie, en mijn intuïtie herkent echt en onecht.

Omdat Wim Kok echt was, vraag ik me nog steeds af hoe hij zich door verkiezingsperioden heeft heengeslagen. Ik herinner het me niet, maar het kan niet anders dan dat de man zich op de inhoud heeft geconcentreerd en niet op hoe hij overkwam. Tegenstrijdig met het vak van politicus lijkt dat, maar door zich te focussen op de inhoud kwam daar als vanzelf die integere, wijze, bijna vaderlijke uitstraling die ik zo graag zie bij oudere mannen. In mijn ogen is hij de beste minister president die we hebben gehad, zonder anderen te kort te willen doen. Maar hij was de vader des vaderlands, de statige man met het prachtige haar die zijn emoties onder controle had, maar nooit wist te verbergen.

En natuurlijk maakte hij fouten. Maar hij was een leider. Geen leider door krachtige optredens of meeslepende speeches, maar door rust en natuurlijk respect. Eenmaal heb ik de man van dichtbij gezien, bij de opnames van een TV programma in Amsterdam. Ik kon hem gewoon aanraken maar deed het maar niet. Ik aanbid hem niet, maar ik heb ontzag voor de manier waarop hij altijd in de eerste plaats de belangen van het vaderland diende, en in de tweede plaats die van zijn partij, en in de laatste plaats zijn ego. Die volgorde is bij de meeste politici omgekeerd, en daarom worden zij nooit staatsman.

Auteur: Mack

Veertiger die lang geleden begon met bloggen en tot nu toe volhardt. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Ik schrijf dwangmatig. Maar ook omdat ik het leuk vind. Soms ben ik te moe, of staat de tv te hard om me te kunnen concentreren. Maar meestal schrijf ik. Soms een paar dagen niet. Maar ik kom altijd terug naar hier. Want dit is m'n tweede huis.

16 gedachten over “De staatsman”

 1. Naief much? Als dat al zo was?
  Krijgen jullie nieuws uit 1990 binnen in Vaassen ofzo?

  De man was als politicus het tegenovergestelde van vakbondsleider. En als commissaris van een miljoenmiljard multinationals van premier.
  Bolkestein had het toen moeten worden. Dan hadden we nu (en de afgelopen 10 jaar) deze shit niet gehad.
  Ik rust mijn casus.

 2. Tja, daar kan ik het alleen maar mee oneens zijn. Maar dat maakt niet uit, ik begrijp zelfs wel als mensen het argument van zakkenvuller noemen. Zij zullen Wouter Bos een draaikont noemen. Echter deze twee mensen vochten als leeuwen voor het belang van anderen, en dat zie ik liever als een politicus die makkelijk scoort in de oppositie met ondoordachte flauwekul, of als een politicus die het land bestuurt als zijnde een multinational, waarbij de menselijkheid naar de achtergrond verdwijnt.

 3. Ik ben je blog helemaal uit het oog verloren. Maar al een tijdje een beetje genoeg van Facebook, wie weet ga ik je nu hier weer stalken. Wel heel leuk dat je nog steeds zo actief schrijft.

 4. Nee, Bolkestein, de gifgashandelaar met Irak, dat was pas een fijne premier geweest. Niet dat ik een Wim Kokfan ben, toch de man die de teloorgang van de PvdA in gang heeft gezet, maar zeker vergeleken met de flapdrollen en minkukels die we daarna vooral als premier maar ook als ministers hebben gehad was het wel een man van niveau ja.

 5. Ik vond vooral dat Bosnië verhaal heel indrukwekkend.
  En inderdaad, ik zei tijdens het kijken tegen mijn wederhelft: hadden we nog maar zulke politicussen (jullie hebben het niet eens over van Mierlo!).

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s