Ooievaar en boerenzwaluw

Laatst zag ik een ooievaar. Hoewel niet echt zeldzaam toch nog steeds bijzonder. Hij stond in een weiland hier vlakbij, in het voor ooievaars gevaarloze Nederland. Wat ik mij toen niet realiseerde is dat de vogel een paar maanden geleden nog in Afrika stond. Afrika, Nederland, voelt u het verschil? Ik heb het over de wildernis, de ooievaar stond op een paar meter van een leeuw en misschien is een van zijn makkers wel door een leeuw gegrepen. Of misschien is hij aangevallen door een visarend. Duizenden kilometers heeft het beest afgelegd, vliegend op de thermiek boven Afrika, de Sahara ontwijkend tot hij bij de Middellandse zee komt waar hij het op eigen kracht moet doen omdat de thermiek ontbreekt. Hij vliegt zo laag mogelijk maar als hij het water raakt met een van zijn vleugels stort hij neer en verdrinkt hij. Dat is de trek van de ooievaar. En dan komt hij hier, in het paradijs. Geen leeuw, geen visarend, helemaal niemand gaat hem bedreigen. Mensen zetten zelfs nestpalen neer zodat hij kan broeden. Waarom in hemelsnaam keert hij terug naar Afrika?

Hetzelfde geldt voor de zwaluw. De boerenzwaluw is een prachtige, sierlijke vogel en heeft dezelfde reis gemaakt als de ooievaar, alleen vloog hij niet op thermiek maar op eigen kracht. Ook de Sahara ontweek hij niet, hij nam de kortste weg naar onze plek in Noord-Europa. Ze komen hier om te broeden, daarna vliegen ze weer terug. Waarom? Kijk, als mens begrijp ik het. Misschien begrijp ik het juist wel helemaal niet eigenlijk, maar ik stel mij zo voor dat je hier gauw uitgekeken bent met een paar weilanden, een bosje wat water. Nee dan Afrika met zijn onmetelijke vlaktes, wilde dieren, adembenemende watervallen, ondoordringbare jungles. Het continent van het avontuur. Ik wil er naartoe, terwijl veel Afrikanen juist hier naartoe komen en niet alleen om te broeden. De ooievaar zal het allemaal worst zijn wat mijn mening over Afrika en Nederland is. Die blijft het liefst in leven en de kneuterigheid van dit saaie landschap ontgaat hem toch. Geen leeuw die hem bedreigt, dat is waar het om gaat. Het liefst zou hij hier blijven maar een echte winter overleeft hij niet. Ik heb makkelijk praten. Als het erop aankomt woon ik ook liever in Nederland dan in Afrika.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

9 gedachten over “Ooievaar en boerenzwaluw”

  1. Het gaat goed met de ooievaar, een paar dagen terug telde ik er zeker zo’n stuk of twaalf verspreid in een weiland. Tamelijk uniek lijkt mij om er zoveel tegelijk te zien. Misschien waren ze zich aan het verzamelen voor de lange trek.

  2. Eigenlijk wel een bijzonder idee, dat die “oer-hollandse vogels”, die hier al honderden jaren op gevelstenen en stadswapens staan, zo ‘multi-continentaal’ zijn 🙂

    Mee-mijmerend bedacht ik me dat ik misschien wel het liefst ergens in The UK zou wonen, of op een skandinavisch eiland, in Afrika ben ik nooit geweest, maar hoe mooi het er ook uitziet op Edwins foto’s (van het inmiddels verwoeste Timboektoe) ik zou waarschijnlijk nooit aan het klimaat wennen.

  3. Grappig dat je er ook tien (of meer) zag.

    Ik heb, vanwege de bewering dat het uniek is, toch maar even gegoogeld en ze worden bij de smalle oversteken over de middellandse zee (boven water is geen thermiek dus benutten ze de verst gelegen landdelen ) zelfs met duizenden tegelijk waargenomen.

  4. Het schijnt eeg goed ooievaarsjaar te zijn. Ik heb er nog nooit zoveel gezien als dit jaar.
    2 Weken geleden reed ik naar m’n werk en zag tussen Duiven en Westervoort wel zo’n 40 ooievaars in een weiland. Omroep Gelderland zond later beelden uit met als commentaar dat ze aan het verzamelen zijn voor de grote trek naar Noord Afrika. Er zijn in Nederland meer groepen die naar Afrika trekken. Ze komen meestal uit Den Haag e.o.!

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s