De logica der getallen

Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, negen, tien.

Eentien, tweetien, drietien, viertien, vijftien, zestien, zeventien, achttien, negentien, tweetig

Eenentweetig, tweeëntweetig, drieëntweetig, vierentweetig, vijfentweetig, zesentweetig, zevenentweetig, achtentweetig, negenentweetig, drietig.

Eenendrietig, tweeëndrietig, drieëndrietig, vierendrietig, vijfendrietig, zesendrietig, zevenendrietig, achtendrietig, negenendrietig, viertig

Eenenviertig, tweeënviertig, drieënviertig, vierenviertig, vijfenviertig, zesenviertig, zevenenviertig, achtenviertig, negenenviertig, vijftig

Eenenvijftig, tweeënvijftig, drieënvijftig, vierenvijftig, vijfenvijftig, zesenvijftig, zevenenvijftig, achtenvijftig, negenenvijftig, zestig

Eenenzestig, tweeënzestig, drieënzestig, vierenzestig, vijfenzestig, zesenzestig, zevenenzestig, achtenzestig, negenenzestig, zeventig

Eenenzeventig, tweeënzeventig, drieënzeventig, vierenzeventig, vijfenzeventig, zesenzeventig, zevenenzeventig, achtenzeventig, negenenzeventig, achtig

Eenenachtig, tweeënachtig, drieënachtig, vierenachtig, vijfenachtig, zesenachtig, zevenenachtig, achtenachtig, negenenachtig, negentig

Eenennegentig, tweeënnegentig, drieënnegentig, vierennegentig, vijfennegentig, zesennegentig, zevenennegentig, achtennegentig, negenennegentig, honderd.

De eerste tien jaren staan op zich zelf. Dan komt men in de puberteit en raakt men de weg een beetje kwijt. Daarna komt men een korte tijd bij zinnen om bij twintig de weg dertig jaar lang kwijt te raken. Dan pas breekt een stabiele periode aan van dertig jaar waarin men logisch kan denken en tot grootse prestaties kan komen. Bij tachtig aangekomen heeft men wel wat weg van eenen, tweeën, drieën, enz. Mocht men de laatste fase bereiken dan gaat dat in elk geval gepaard met een logisch gevoel voor getallen.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

6 gedachten over “De logica der getallen”

 1. Erg onlogisch. het is natuurlijk: nul, een, twee, drie t/m negen, dan
  een-tien-nul t/m een-tien-negen, twee-tien-nul t/m twee-tien-negen.
  na negen-tien-negen krijg je een-honderd-nul etc.

  En natuurlijk doen ze het overal fout, behalve in het Chinees. Die spreken 1213 uit als een-twee-een-drie. Fransen doen het het lastigst met vier-twintig-tien-negen voor nonante-neuf. Als ik het daar even zat ben recalcitreer ik met trois-trente-neuf.

 2. Ximaar, ik begrijp niks van je logica. Het begin van een getallenreeks geeft aan hoe vaak je het met het de allereerste van de getallenreeks moet vermenigvuldigen zodat je een idee krijgt van de grootte van het getal. Dus 20 is 20×1. Die logica ben ik ben jou volledig kwijt. Blijft allemaal 0.

 3. @Mack: Dat komt omdat je op school verkeert bent geconfigureert. 😉

  ‘een-en-twintig’ is onzin. Je houdt daarmee de cijfervolgerde niet aan, dus twintig-een (twenty-one, vingt-et-un) is al beter. Maar ook dat klop niet omdat twintig zelf af fout is. We zeggen ook geen twonderd en twuizend. Het is dus gewoon twee-tien zoals twee-honderd en twee-duizend. En je begint immer met nul en tien is niet het eind van een reeks maar het begin van een nieuwe reeks.

 4. En hoe weet jij dat, dat ik op school verkeert ben geconfigureert?

  Met nul beginnen te tellen is net zo raar als de week te laten beginnen met zondag. Nul is niks, de oorsprong, de oerknal. Pas na 0 is er iets. Voor 0 en tijdens nul bestaat niet. Je kunt echt niet met 0 beginnen, sorry. 😉

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s