De NSA leest met u mee.

Ik heb een hekel aan betweters, maar dat zou betekenen dat ik er vanuit ga dat ik dat zelf niet ben en ik wel gelijk heb. En natuurlijk vind ik dat ik gelijk heb. Het grootste geval van een betweter in de afgelopen jaren vind ik Alexander Klopping, die echter omarmd wordt door DWDD. Vanavond hoorde ik er eentje bij DIDD. (Dit is de dag) Frank Bosman is zijn naam en die krijgt van mij gelijk het predicaat betweter. Het onderwerp was privacy op internet en Frank was op de hand van de NSA. Of eigenlijk op de handen van Facebook en Google.

Mensen klagen over hun privacy maar zetten wel elke scheet op Facebook was zijn argument. En hoe naïef kun je zijn door te denken dat Facebook en Google gratis zijn? Als mensen op Google zoeken worden hun gegevens doorverkocht aan de NSA en dat is de prijs die ze betalen voor Google. We willen wel dat we alles snel kunnen opzoeken op internet maar we willen daarentegen ook dat onze privacy gewaarborgd blijft. En dat kan niet. Sterker nog, we kiezen daar zelf voor door gebruik te maken van Google en Facebook, dus moeten we niet achteraf gaan lopen janken.

Heeft de man een punt? Ongetwijfeld, zal hij zelf denken. Maar nee, ik vind van niet. Of misschien wel een punt, maar dan een hele stompe. Want wat ik op Facebook zet, zet ik daar neer uit vrije wil. Mijn profiel is niet openbaar dus ik wil niet dat anderen behalve vrienden daar kunnen kijken. Dat dat toch gebeurt is een schande. Google, ik wil daar gebruik van maken en ik wil niet dat mijn gegevens nagetrokken worden. Wat zegt u, dan kan Google niet meer gratis zijn? Dat stond niet in de voorwaarden. Moeten ze dan, zoals Frank opperde, maar een tekst opnemen op Google waarin gewaarschuwd wordt dat de gegevens doorverkocht worden aan de NSA? Ja, dat zouden ze kunnen doen, en dan gaan we op zoek naar een nieuwe zoekmachine die de privacy niet verkwanselt. Want toen Google begon was dat toch niet het verdienmodel van Google B.V. En nu achteraf, als iedereen aan Google een secundaire levensbehoefte heeft, eventjes de spelregels veranderen, ja zo werkt dat misschien in Noord Korea, maar hier niet! Als Google of Facebook niet van hun reclame-inkomsten kunnen leven dan gaan ze maar geld vragen voor hun diensten, eens kijken wat er dan nog van overblijft.

Ik zie al dat ik uw belastingaangifte gratis en in vertrouwen kom doen en later alle informatie doorspeel aan uw buurman die mij daarvoor betaalt. En dat ik dan zeg: hoe naïef kun je zijn zeg! Nee, er is iets grondig mis met de woorden “eer”, “waardigheid” en “trots”. Er is een wat negatieve bijklank aan die woorden komen te hangen, en ik ben bang dat Rita Verdonk er medeschuldig aan is. Maar de woorden hebben geen politieke kleur, iedereen zou ze hoog in het vaandel moeten hebben. Tenzij je natuurlijk stinkend rijk wilt worden, dan staan ze je in de weg.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

6 gedachten over “De NSA leest met u mee.”

  1. @Laurent: wist ik niet. Je lost gelijk het probleem op. Bedankt

    @Bjorn: ik was zo naïef te geloven dat ze van reclame-inkomsten leefden. Bleek zeker niet te werken zoals ik tien jaar geleden al beweerde. 😉

  2. Ik zou de instellingen van jouw Facebook nog eens nalopen. Openbaarder kan niet hoor. Maar ja, ik heb ook een NSA-foon natuurlijk.

  3. Facebook, NSA en Google verschillen behoorlijk. Facebook is toch echt de som van 4 Googles + 3 NSA’s. Facebook zal ook bekijken wat je daar op zet, maar ze zijn veel meer geïnteresseerd in waar je overal op de like-knopjes drukt icm met een geldig mailadres en een bestaande naam die veel mensen doorgeven bij het aanmaken van een account. WordPress.com scoort tussen Google en Facebook als je gebruik maakt van Gravatar. Daarmee is ook heel eenvoudig na te gaan waar je overal actief bent.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s