Luchtsteun

In Mali woedt een conflict dat niemand begrijpt. De lokale bevolking van Timboektoe heeft het aan de stok met die van Bamako. Waarover, dat weet niemand. Het enige dat bekend is, is dat ze zich in Touaregs verplaatsen. Touaregs zijn militaire pantservoertuigen gemaakt in de Duitse stad Wolfsburg. En dan moet je ingrijpen, dat vind ik ook. Dus besloten de Fransen tot militair ingrijpen. Luchtaanvallen met Mirages, nondejuu. Dat vind ik ergens wel mooi, dat Frankrijk zoiets kan beslissen. En ook dat het zich verantwoordelijk voelt. Ook Nederland heeft in het verleden het nodige aan kolonisatie gedaan, en dat zou wel eens de belangrijkste reden voor de aanschaf van de JSF kunnen zijn. Dat Nederland, mocht de toestand in Zuid Afrika uit de hand lopen, niet internationaal voor paal staat als het daar militair ingrijpt. En natuurlijk als afschrikmiddel voor de Duitsers, maar daarover een andere keer meer.

Nederland is een bondgenoot van Frankrijk. Jaarlijks gaan er een miljoen Nederlanders richting Frankrijk op vakantie. Daarvan klagen er 900.000 over de massale aanwezigheid van Fransen op de lokale campings. Franse campings krijgen er in de beoordelingen stevig van langs als de voertaal ter plaatse Frans is. Maar over het algemeen is de relatie tussen beide landen goed. Niet voor niks hebben de Fransen gekozen voor François Hollande als president, met in zijn naam verwijzingen naar beide landen. Zou hij François Allemagne geheten hebben, zou het niks geworden zijn. Maar Nederland is dus bondgenoot en stuurt ook soldaten naar de oorlog tussen Islamisten en nationalisten.

Ik zag een prachtig interview met de commandant der Nederlandse strijdkrachten. De kwantiteit van het leger mag dan achteruit zijn gegaan, dat geldt bepaald niet voor de kwaliteit. Want men leert tegenwoordig van het verleden. De commandant verzekerde dat er deze keer geen gebied of bevolkingsgroep verdedigd hoefde te worden, en omdat er bij een eventueel conflict een verzoek om Franse luchtsteun kán worden gedaan, is er ditmaal besloten om zwáárbewapende soldaten naar het gebied te sturen. Want van lichtbewapende soldaten is niemand onder de indruk. In 1995 had men dat ook al moeten beseffen natuurlijk, het was niet voor het eerst in de geschiedenis dat we onder de voet werden gelopen. Maar nu gaat het beter. Zwaarbewapende soldaten, voor als de Fransen het verzoek om luchtsteun weer niet begrijpen. En JSF’s, als afschrikmiddel voor de Duitsers.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.