Hoe kon dat nou?

Ik zou wel eens inzicht willen hebben in de geldstromen van de BV Nederland. Want er gaat het een en ander mis. Er komt niet meer genoeg binnen, en aan de andere kant wordt het geld aan verkeerde dingen uitgegeven en wordt er gesneden in zaken waar we als land ooit trots op waren. Want hadden wij hier niet een prachtig ziektekostenstelsel voor een schijntje, een mooie opvang voor WAO’ers en WW’ers, hadden we geen geld voor musea en cultuur en konden we op redelijke leeftijd met pensioen? Hadden we hier niet de grappen over ambtenaren die zeker een kern van waarheid bevatten? Had je niet zekerheid van een baan voor het leven bij sommige bedrijven? Allemaal weg. En dat is natuurlijk doodzonde, want we leefden in een Walhalla.

En hoe kon dat nou en waarom kan het nu niet meer? Volgens mij zijn er meerdere antwoorden goed, maar eentje wil ik eruit lichten. In vergelijking met de overheid waren de burgers arm en snel tevreden. Maar omdat de overheid rijk was hoefden we ons geen zorgen te maken want de overheid kon voor ons zorgen als er iets mis ging. Niks aan het handje. Alsof je een spaarrekening bij de bank had met daarop genoeg geld om je geen zorgen te maken. Nu zijn de burgers rijk en de overheid arm. Als het misgaat kan de overheid niet meer voor ons zorgen en vallen we in een diep dal. Alsof je aandelen in bouwbedrijven hebt. Alleen zij die met weinig genoegen nemen hebben geen last van het dal. En daar zit nu het grote verschil met vroeger. Tenminste, dat concludeer ik even zonder er wetenschappelijk bewijs voor te hebben, maar dit is weblog, geen universiteit.

Hoe gaan we eruit komen? Niet eenvoudig. Stapjes terug, maar collectief. Collectief een stapje terug is zoveel makkelijker dan dat je het alleen moet doen. En doe het stapje terug allang voor de noodzaak aanbreekt, zodat het slechts een klein stapje hoeft te zijn en de noodzaak wegblijft. Webloggen is vooruitkijken. En een minder breedlachende premier zou ook helpen. Hij moet veel Bassie en Adriaan gekeken hebben vroeger. (Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen.) Ik wil een iets serieuzere premier. Ik heb het nu wel gezien met die conferences die opgevoerd worden in de Tweede Kamer.

En dan die vliegtuigen. Koop ze niet. Tenminste niet nu. Er is geen enkele noodzaak voor en degene die zegt dat de F16’s verouderd zijn moet maar eens in een veldje gaan liggen en zich laten beschieten door een F16. Het veld ziet er daarna uit of er een reuzenmol en elf bevers twee jaar lang ongestoord hebben mogen graven en knagen. Bovendien is de vijand niet meer de overzichtelijke Rus. Het zijn kleine groeperingen die, je als je eenmaal weet waar ze zich schuilhouden, uitstekend te lijf kunt met een 40 jaar oude straaljager. Sta ze weer toe door de geluidsbarriere te mogen vliegen. Ik mis die knal. Niet doen dus die JSF. Straks als we weer wat reserves hebben mogen de heren hun speeltjes weer hebben. Oh ja, de politie moet wel terug in Porsches. Want toen de politieporsche van de snelweg verdween ging het snel bergafwaarts met de mentaliteit hier.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

5 gedachten over “Hoe kon dat nou?”

 1. Ja, die jachtvliegtuigen zijn ook nog eens achterhaald voordat we ze hebben. Ze worden op rap tempo ingehaald door de veel goedkopere drones (hommels), waarbij de piloot veilig in het kantoor kan blijven zitten. Ze worden dan ook alleen aangeschaft om vriendjes te blijven met de USA, het grootste (maar ook meest paranoide) jongetje uit de klas die ons zo heerlijk bespioneert.

  Los daarvan worden mensen minder tevreden naarmate ze meer bezitten. Dat bezit moet immers beschermd worden en dan gaat er een hek om de tuin of metalen rolluiken voor de ramen. Dat nodigt zo heerlijk uit. : – (

  Like

 2. Ik had ook altijd de indruk dat die JSFs alleen moeten omdat de USA het bevolen heeft. Frankrijk of Duitsland kunnen een enkel keertje ongehoorzaam zijn, maar zo’n klein landje als Nederland natuurlijk niet.

  Waarom kan het niet meer, een behoorlijk cultuur- en verzorgingsstaat? Mijn ook goede antwoord is: dat ligt toch echt aan de twee knullige regeringen Rutte. Zweden heeft ook de broekriem moeten aanhalen, maar heeft wel degelijk nog goed onderwijs en zorg.

  Like

 3. Nou, ik heb persoonlijk de indruk dat de versobering van de verzoringsstaat toch al veel langer geleden is ingezet dan sinds Rutte. In 1990 al eigenlijk.

  Like

 4. Sinds 1990 zijn de inkomensverschillen ook gewoon weer groter geworden. Dat sociaaldemocratische experiment van gelijkmatige inkomensverdeling sinds begin jaren zeventig had wel weer lang genoeg geduurd en de mensen aan de top vonden het helemaal gerechtvaardigd dat ze zeker vijftig tot honderd keer zoveel mogen verdienen als die ploeteraars op de werkvloer. Denivellering is immers goed voor de economie volgens de VVD, CDA en D66. Dus dat wij allemaal op een houtje mogen bijten voor de economie, dat is het idee.

  Like

 5. Denivellering als doel natuurlijk niet, maar omdat de mens eenmaal zo in elkaar zit, is het wel goed voor de economie als een eigen bedrijf beginnen lonend is. Als vervolgens de wettelijke premies en belastingen worden afgedragen heb ik daar echt geen moeite mee. Het is niet zo dat een ondernemer het maar aan komt waaien natuurlijk. Want dat zijn de echte ploeteraars. Op de werkvloer draaien ze gewoon hun uren. Geen probleem natuurlijk maar je doet het voorkomen alsof een paar rijken over het lot van het land beslissen.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.