Verbaasd

Er is weer een nieuwe planeet ontdekt. Het is een grote en hij staat ver weg verscholen in het sterrenbeeld waterslang. Vreemd, ik ken wel waterman als sterrenbeeld, maar ik heb nooit gehoord dat iemand waterslang was. De nieuwe planeet staat veel verder van zijn eigen zon dan men dacht dat mogelijk was. Nou ja, het was wel mogelijk, maar niet in een kort tijdsbestek van 8 miljoen jaar. Daarvoor waren miljarden jaren nodig aldus een verbaasde sterrenkundige. Wat mij vooral irriteert is dat de sterrenkundige verbaasd is. Als je ergens heel veel van weet, kun je terecht verbaasd zijn als er ineens iets gebeurt binnen je vakgebied waarvan je niet wist dat het kon. Dus als ik een voorbeeld mag geven: Kasparov leest in een schaakboek dat je met de toren bij verdedigende zetten een paardensprong mag maken. Dan zal niemand Kasparov erop aankijken dat hij wat verbaasd is. Of stel Usain Bolt komt tot de ontdekking dat er een kortere weg bestaat op de 100 meter. Terecht dat hij verbaasd is.

Maar een aardse sterrenkundige! Iemand die nog nooit van deze aarde weg geweest is, en die alleen weet dat het heelal onmetelijke afmetingen heeft, en die er niet meer van heeft gezien dan laten we zeggen een molecuul ten opzichte van de Mount Everest, die gaat even verbaasd doen omdat er iets gebeurt dat hij nog niet wist. Nou, dan heb ik nieuws voor hem: er gebeuren triljarden dingen waar hij geen weet van heeft. En dan heb ik het alleen nog maar over zijn vakgebied. Verbaasd zeg, de arrogantie! Ik zeg toch ook niet tegen de huisarts: “nou dokter, dat verbaast me nu dat u denkt dat ik een hippolytushoef heb. Volgens Wikipedia loop ik gewoon wat mank.” Bah!

Nee sterrenkundigen, gij zijt geen haar beter dan de astrologen. Vroeger, toen uitsluitend de Egyptenaren uw beroep nog uitoefenden werd er nog vakwerk geleverd. Als er iets werd ontdekt wat men nog niet wist zei Toetanchamon: “Nou, Cleopatra, dus dat gaat zo! Spijker dat even bij op de rotswand, wil je?” Toen ging de Farao nog niet lopen pochen met zijn verbazing. Verbaasd kun je zijn als je ergens verstand van hebt, anders dien je het gewoon te bestuderen en het te aanvaarden. Die vervloekte aardse arrogantie ook.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

10 gedachten over “Verbaasd”

 1. ‘Maar een aardse sterrenkundige! Iemand die nog nooit van deze aarde weg geweest is, en die alleen weet dat het heelal onmetelijke afmetingen heeft’

  Natuurlijk weten ze meer dan dat, zo kent men bijvoorbeeld de wetten van de zwaartekracht, via welke eea uit te rekenen is. Maar dat weet jij ook wel natuurlijk.

  Like

 2. Ja, ze zouden ze moeten kennen. Maar zwaartekracht is een belangrijke factor bij het vormen van planeten, en dit hadden ze even fout ingeschat. Dat komt waarschijnlijk dat er op grote afstand andere wetten gelden, maar dat weigert men te geloven. We doen weer of het heelal er speciaal voor ons is.

  Like

 3. Nee, andere wetten zijn veel onwaarschijnlijker dan dat ze gewoon niet genoeg informatie hebben over de omstandigheden daar. Omdat die wetten namelijk al heel vaak als zijnde nauwkeurig zijn waargenomen.

  Like

 4. Nou, het meer een kwestie van niet gelijk de meest onwaarschijnlijke veronderstelling te doen. Dat is iha een verstandige strategie in de wetenschap, om niet direct te gaan twijfelen aan iets dat al duizenden malen met grote nauwkeurigheid is vastgesteld. Dat is iets anders dan geloven.

  Like

 5. Wat ze met grote zekerheid weten is dat veel meer niet weten dan dat ze wel weten. Daarom vind ik het raar dat ze verbaasd zijn als ze iets zien wat ze nog niet wisten.

  Like

 6. Heavy Power. Ik heb dat ook wel eens gelezen dat zwaartekracht niet bestaat, maar dat was me te ingewikkeld. Maar nu je er toch bent, R, jij met je onderwijzerskwaliteiten, leg het mij eens even simpel uit.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.