Zwerfvuil

Ik gooi er nog maar een soortgelijk ellendig logje als het vorige tegenaan. Ook oud nieuws over de verhuftering maar als je het verhaal uit de eerste hand hoort, zakt plaatsvervangend je broek af en vraag je je af in wat voor vreemde maatschappij we leven. Een docente ziet zichzelf haar pensioen niet halen in deze functie, terwijl ze vijf jaar geleden daar nog positiever over dacht. Maar haar gezag wordt aan alle kanten ondermijnd, dus wat moet je dan nog? Het gaat over de regel dat er geen mobieltjes in de klas worden getolereerd, en mobieltjes zijn tegenwoordig na het hart het belangrijkste orgaan van de mens. De meeste leerlingen leveren hem voor de les nog gewoon in, maar een toenemend aantal maakt stennis. Als de docente er iets van zegt en het kind niet toelaat tot de klas, staat een uurtje later de vader onaangekondigd en op hoge poten voor de deur om verhaal te halen. Hoe ze het in haar hoofd haalt om zijn zoon geen les te geven? De zaak escaleert en komt tot bij de manager van de docente. Die ondermijnt het gezag om zelf van het probleem af te zijn en staat een uitzondering toe. Het kind moet terug in de les, met mobieltje, het provoceert de docente en voelt zich een hele bink. Het is één schrijnend voorbeeld van een stuk of drie agressie verhalen die ik vandaag van haar hoorde.

Het begint bij de vader die zijn zoon vergat op te voeden. De zoon is een egoïstisch stuk ellende, maar de manager spant toch wel de kroon. De leerling is klant, en negatieve publiciteit moet te allen tijde voorkomen worden. Ondertussen wordt de docente op Facebook te kakken gezet door een clubje verwekkers, want ouders kun je ze toch met goed fatsoen niet meer noemen. Misschien bent u wel net zo verontwaardigd als ik, en snapt u ook niet waarom het jong niet in zijn kladden wordt gegrepen en met een lange zwieper als een bowlingbal over de hal wordt gegooid? Dat schijnt niet te mogen.

Waar dit heen moet, ik weet het niet. Er is iets fundamenteel fout, en iedereen snapt wat dat is. Het is als een stokslag die afgeweerd wordt met het gezicht, in plaats van de aanvaller te blokken bij zijn onderarm. Het erge is, dat dit niet een op zichzelf staand voorval is. Waarom treedt niemand op tegen kind, vader en manager? Het is kennelijk zover gekomen, dus moet het ook weer opgelost worden. Ik zie wel manieren, maar dat vergt moed, beleid, trouw en verstand, maar er mag ook weer niet te lang over worden nagedacht, omdat het woekert. Zwerfvuil, werd het genoemd door Ximaar. Dat moet je opruimen voordat het meer wordt.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

28 gedachten over “Zwerfvuil”

 1. Zullen we het er maar op houden dat het begint bij de kinderen die van meet af aan als jonge goden, als prinsjes en prinsesjes, als suikerbeestjes worden behandeld, die dus alleen maar goed kunnen doen, dus slechts applaus oogsten en vooral uit de wind worden gehouden voor het kwaad dat zich overal voordoet? Want die wondertjes mocht eens wat overkomen.

  Like

 2. Het is in ieder geval niet typisch Nederlands; ook in Duitsland komt dit soort misstanden steeds vaker voor. Van een bevriende leraar hoorde ik echter, dat dit in België echt nog anders is.

  Like

 3. Net als ik me stevig voorneem de wereld iets positiever te willen bekijken, kom jij met allerlei verhalen die dat voornemen weer onderuit haalt.
  De manager moet ontslagen worden. Verder pleit ik voor schooluniformen en opstaan in de klas als de leraar binnen komt. Discipline! En de ouders die dat niet aanstaat zoekt maar een ander school voor hun prinsjes.

  Like

 4. probleem: de manager wordt pas ontslagen als de school geen omzet meer maakt, niet als hij het onderwijs ondermijnt. En discipline is niet bij wet geregeld, dus niet afdwingbaar, vergeet het dus maar.

  Like

 5. Ik denk dat het basisprobleem door de erg/te kleine gezinnen van tegenwoordig komt. In China is dit door het 1-kindbeleid ook al jaren gaande. Kinderen krijgen daardoor teveel aandacht, worden verwend door de 4 of meer (bij scheiding) grootouders. Ouders zijn daarbij beter opgeleid dan vroeger en pikken het niet meer als hun kind iets wordt aangedaan.

  Terug naar de tijd dat gezinnen uit een kind of 10 bestonden en de ouders hun oudste kinderen in moesten zetten om hun jongste in de gaten te houden, lijkt me ook niet alles. Maar er moet wel een tussenweg te bedenken zijn, denk aan 3 kinderen of anders 0. Dat verdeeld de aandacht van de ouders en kinderen leren meer rekening te houden met broers of zussen voordat ze naar school gaan.

  Neemt niet weg dat naast die asovader ook de asomanager van mij aangepakt mag worden.

  Maar het is ook niet iets van deze tijd. Zelf stam ik uit een millenium dat we geen rekenmachine mee mochten nemen en we verplicht werden de rekenlineaal te gebruiken. Dat gaf destijds ook flink wat wrevel. Of er toen ook al ouders verhaal gingen halen weet ik niet. Vaak blijft dat voor scholieren buiten beeld omdat dat na schooltijd of door de telefoon gebeurt.

  Like

 6. Onuitstaanbaar ja. Ik zou in staat zijn om gewoon weg te lopen en de betreffende manager de klas over te laten nemen, als leraar. Zoek het zelf maar uit dan. Maar goed, is ook makkelijk praten, je kunt dan wel ontslagen worden en een uitkering krijg je dan ook niet.

  Like

 7. Gelukkig zijn er ook goede managers in het onderwijs hoor.
  Nadat ik aangevallen ben door zo’n opgefokte vader na een slecht nieuwsgesprek, werd er gelijk aangifte gedaan bij de politie. Maar dat is dus een basisschool, waar ik ben blijven werken, ook al kreeg ik de kans om in het vmbo mee te draaien. Zo’n grote lesfabriek. Daar moet je niet aan denken.
  Maar wel werd er bij mijn collega, waar ik groep 8 mee deed, alle banden lek gestoken. Wij hadden alletwee een rood autootje. Alleen ik een Fiat en zij een Alto.Hadden ze zich vergist in het donker. Het was de volgende avond van de rapportbesprekingen. Maar bewijzen kun je het niet. Iets met dader betrappen.
  En wij mochten niet meer in ons eentje een gesprek voeren. Altijd de ib-er of collega erbij.

  Like

 8. Wat moet een school trouwens met een manager? Wat managed hij of zij? In mijn middelbare schooltijd hadden we een hoofd van de school, die tevens leraar Duits was. Hij was een vriendelijke, maar ook strenge en rechtvaardige leraar en hoofd. Bovendien en daardoor had hij het overzicht en een vanzelfsprekende autoriteit. Omdat hij ook hoofd was werd hij tijdens de les wel eens weggeroepen. Kwam hij tien minuten later terug dan vervolgde hij de zin precies waar hij eerder werd onderbroken. Geweldige man.
  Maar ja, het was de tijd dat je je leraren nog met meneer en juffrouw en u aansprak. Nederland heeft een ernstig autoriteitsprobleem.
  Ik denk niet dat het komt doordat de gezinnen kleiner zijn, zoals Ximaar oppert, maar door de welvaart dat de aandacht van opvoeden verschoven is naar grenzeloos verwennen.

  Like

 9. Er zijn nog ouders van deze tijd met kleine kinderen die wél hun best doen, het opvoeden heel serieus nemen en er over nadenken hoor. Heus. Wij ouders zijn echt niet allemaal zo lui en inconsequent als ik vaak mag lezen. Beetje nuance is wel prettig.

  Like

 10. Eva, nee, natuurlijk niet. Maar je moet hokjes gebruiken voor de overzichtelijkheid. Maar er komen wel steeds meer van die ellendelingen bij. En wat eigenlijk zorgelijker is, steeds minder van die Australiers die ze oppakken en uit de trein zetten.

  Like

 11. De reden van de uitzondering is hier niet gegeven, ik vraag me dan af waarom de manager deze uitzondering toestond en daarmee de docente in de kou liet staan. Zelf heb ik vier kinderen en eerlijkheidshalve kan ik slecht tegen autoriteit, ik doe wat ik zelf wil als het anderen niet schaadt en ik heb dit mijn kinderen ook meegegeven. Respect en rekening houdend met de mensen om hen heen, maar zouden we niet eens naar onszelf moeten kijken? In de trein, in de supermarkt, restaurants en elke openbare ruimte zijn mensen met hun mobiel vergroeid, er wordt getetterd en geschreeuwd over de meest onbenullige zaken en we moeten er allemaal van op de hoogte gesteld worden, het is dus niet zo vreemd dat kinderen onafscheidelijk van hun mobieltje zijn en de regels aan hun laars lappen.

  Like

 12. Lang niet altijd (als het over auto’s gaat en zo), maar dit keer 100% mee eens!
  Kinderen met mobieltjes, iphones, ipads, automatische wapens, revolvers, trekbommetjes en ander les-ondermijnend spul met straffe hand weren. Kan ik ergens geld storten om dit gedrag af te straffen? Ik ben graag bereid bijv. een bijdrage voor een zweep te betalen (zweep om die ouders af te ranselen natuurlijk).

  Like

 13. Haha, ik doneer ook, R van InR!
  Ik ben ook gevoelsmatig tegen autoriteit , maar kinderen hebben gewoon te luisteren en zich aan de regels te houden. Dan leren ze maar vast dat het jn de grote wereld niet anders is.
  Als mijn kind daarop school zat zou ik die manager wel even willen onderhouden over het motief om het gezag van de leerkracht te ondermijnen. Als ze het in haar broek deed omdat een of andere tokkie vader op hoge poten verhaal kwam halen moet ze een andere baan zoeken. Caissière of zo.

  Like

 14. @Margo: ja maar dat vind ik een verkeerd argument. Doen wat je gezegd wordt omdat dat later ook zo is. Dat is iets anders dan respect hebben. In het algemeen hoef je beslist niet altijd te doen wat je gezegd wordt. En de regels zijn ook niet per definitie goed.

  Like

 15. @Laurent: dat mag zo zijn, maar als kind overzie je niet wat goed en slecht voor je is. Dus moet je het geluk hebben dat een ouder dat voor je ziet. En als die ouder het eens verkeerd heeft is dat nog niet zo’n ramp. Het recht hoeft niet altijd gelijk zijn loop te hebben.

  @R van InR: ik moet dus oppassen. Over auto’s krijg ik je ook nog wel eens zover. Gezien in een laatste onderzoek dat Audi de minst betrouwbare motoren maakt? En dat er in de hele top tien van meest betrouwbare auto’s geen Duitser voorkomt? Hoe lang blijf je de waarheid nog ontkennen? (P.S. VW stond op de negende plek van de slechtste) Oke, Alfa kwam gelijk na Audi maar dat komt omdat ze de laatsten jaren Opel motoren gebruikten. Ook Duits. 😉

  Like

 16. Nee, helaas. Een Duitse. Maar dat je dat daar niet leest is wel logisch hoor. Ze hebben wel meer dingen daar die ze liever verzwijgen. Autoweek (Vagweek) heeft het bericht ook verwijderd, maar bij Geen Stijl hebben ze dat opgemerkt en er over bericht.

  Like

 17. @Laurent, kinderen kunnen nog niet zelf oordelen, dus moet dat voor ze gedaan worden. Als ze nu al de boodschap krijgen dat je alles voor elkaar kunt krijgen door maar een grote keel op te zetten of je vader erop af te sturen krijgen ze wel een verkeerd beeld over hoe een techtvaardige maatschappij hoort te functioneren.

  Like

 18. Gelukkig werk ik op een school waar dit soort fratsen niet voorkomen. Ik ben zo’n middenmanager, maar regels zijn duidelijk en iedereen moet zich er aan houden. Ik heb zelfs herkansingen geschrapt als een leerling een mobieltje op zak had. Hopeloze manager dus, uit jouw stukje!

  Like

 19. @Juffie: gelukkig maar dan, dat er ook nog mensen zijn die er anders mee omgaan. Ik krijg de indruk dat veel scholen elke leerling als omzet zien in plaats van als leerling. Bovendien kun je zo ook niet zomaar van school verwijderen als daar reden voor is, heb ik begrepen.

  Like

 20. @Mack: nee, verwijderen is een heel gedoe. Dossieropbouw doet echter wonderen. Elke scheet die ze laten leg ik vast (niet te letterlijk nemen), veel investeren in gesprekken en duidelijke afspraken op papier zetten. Ik werk zelfs met leercontracten als het gedrag me niet bevalt. Dan worden de zaken die normaal gevonden zouden moeten worden simpel nog een keer voorgelegd en ondertekend door leerling en ouder. Als er dan gedonder is, wapper ik ermee en ga ik over tot actie. Geen steun krijgen van je leidinggevende, zoals jij beschrijft, is NOG erger dan de ouders die je beschrijft. Dan wordt je werkzame leven gewoon grondig verpest.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.