Tegenlicht en de belastingparadijzen

Ik weet niet wat er daarnet met me gebeurde toen ik Tegenlicht zat te kijken, maar het was alsof er een deel van de wereld instortte. Iets wat ik altijd liever ontkend heb werd weinig verhullend de huiskamer in geramd, kan ik wel zeggen. Het ging over de belastingontwijking van grote multinationals. Ik heb mijzelf altijd voor gehouden dat de mens van nature goed is, en dat er een klein deel slecht is. Er schijnt een groep van 10 miljoen mensen te zijn die alleen geïnteresseerd is in eigen rijkdom. Ongelukkigerwijs zitten deze mensen aan de top van de economische ladder en hebben de touwtjes van de wereld in handen. Er worden belastingconstructies bedacht die zo moeilijk te doorgronden zijn, dat ze legaal lijken, maar dat in feite niet zijn. Schokkend vond ik dat Nederland een belangrijke schakel is in de constructie zodat veel Amerikaanse bedrijven zich hier vestigen, tenminste fiscaal, en met de Nederlandse belastingdienst handjeklap doen. Die belastingdienst die achter de inkomsten van de gewone burger aanzit en hem in de gevangenis zet als hij de boel bedriegt. Nu is het laatste wat ik wil doen de gewone burger aanmoedigen om de belasting te ontduiken, maar feit is wel dat als de grote multinationals een normaal tarief zouden betalen, de gewone burger helemaal de noodzaak niet zou voelen om de belasting te ontduiken.

Het was werkelijk schandalig wat ik zag. Ontwikkelingslanden geven bedrijven die zich daar vestigen een belastingvrijstelling van tien jaar, om multinationals te lokken en om ze de tijd te geven zich te vestigen, daarna moeten ze belasting gaan betalen. Nadat de multinational het land heeft uitgebuit, de grondstoffen uit de grond heeft getrokken en de tien jaar heeft laten verstrijken, verdwijnen ze weer en doen hetzelfde kunstje in een ander land. In Nederland hebben we daar de zogenaamde conserverende aanslag voor uitgevonden om zoiets tegen te gaan, maar het gaat even om het principe. Bedrijven zetten de prachtigste verhalen op hun website over wat ze allemaal wel niet doen voor de wereld, maar bijvoorbeeld Apple betaalt slechts 1,9% belasting over wat ze in het buitenland verdiend hebben, een slordige 10 miljard per jaar. De belastingparadijzen worden in stand gehouden door accountants, banken en advocaten, en de miljardairs die hun belasting ontwijken leven als criminelen, en zijn dagelijks bezig hun sporen uit te wissen.

Ik wist niet dat het zo beroerd gesteld was met de mensheid. Een van de geïnterviewde accountants noemde het terecht een gevaar voor de democratie. De miljarden die in Cyprus gestoken worden zijn vooral om de vermogens te redden van rijke Russen die er de oorzaak van zijn dat de bankensector daar op omvallen staat. Het is de wereld op zijn kop en we kunnen er niks aan doen omdat de hebzucht in de mens woekert en als het er eenmaal zit is het te laat. Een onderzoeksrechter zei dat het alleen op te lossen was als de bevolking in opstand zou komen tegen dergelijke multinationals, iets waar ze op hoopte. Maar waarvan ik weet dat het niet gebeurt, want dan moeten mensen de producten van dergelijke bedrijven boycotten en dat zou betekenen dat we het zonder tablet of smartPhone moesten doen.

Inmiddels ben ik een beetje bekomen van de schrik, en ergens wist ik dit wel, alleen wilde ik er nooit te diep over nadenken. Onze belastingwetten zitten goed in elkaar, maar wat heb je daaraan als de belastingdienst afspraken buiten die wetten om maakt? Ik zit nu met het gevoel dat ik een marionet ben die precies doet wat die groep van tien miljoen mij voorschrijft, zonder dat ik het weet. Wie kan ons nu nog helpen?

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

28 gedachten over “Tegenlicht en de belastingparadijzen”

 1. Het lijkt wel een beetje op het gevoel dat ik krijg als men mij probeert aan te praten vooral toch hard te moeten willen werken.

  Maar jij weet ook dat ons parlement een motie heeft aangenomen dat de regering dient te ontmoedigen dat Nederland een belastingparadijs genoemd wordt? Dus jij gaat hier wel even tegen het officiële beleid in.

  Like

 2. Ja, sorry, ik praat ook Tegenlicht maar na. Er is hier niet of nauwelijks belastingheffing over intellectuele eigendom, dus veel bedrijven komen hier hun merknamen stallen en brengen hun winsten hier naar toe, waardoor ze niet belast worden. Ik ken de details niet en dit gaat ver boven mijn belastingpet, maar ik kan het ook niet anders maken.

  Like

 3. Ik heb het ook gezien ja, en ik werd er ook droevig van. Is dat misschien de reden waarom wij nooit de allerhoogste top zullen halen Mack? Of ons daar in ieder geval niet thuis zullen voelen? Je zal als miljardair maar met een zwaar vervuild karma rondlopen. Blijkbaar boeit het ze geen biet.

  Like

 4. @Irene, sinds een jaar of twintig is het veel erger geworden. Sinds Rusland vrij is en sind internet zijn intrede heeft gedaan zijn deze constructies mogelijk. De grote accountantskantoren houden de wereld in stand, en zij worden door niemand gecontroleerd.

  Like

 5. Even de geschiedenislesjes terugroepen. De Gouden Eeuw. De welvarende hollanse kooplieden. Overal de waar vandaan halen, als het moest met betaling van spiegeltjes en kralen. Hier de enorme landhuizen, of koopmanshuizen. Een enorme welstand. En bittere armoe bij het volk. Die nergens van profiteerde.
  Ach, en zodadelijk komt brood en spelen weer om de hoek kijken. Een kroning, een voetbalwedstrijd en het is weer hup, Holland hup.

  Like

 6. Nadat ik dit schreef zag ik al de fout. Maar het was al te laat. Hup, gepubliceerd. En voor de eeuwigheid met fout geschreven, hollandse kroning, hollandse spelen, hollandse mensen, hollandse kritieken.

  Like

 7. @Fien, maar dat is 400 jaar geleden. Toen stond de denkwijze van de mensen er heel anders voor en was de slavenhandel legaal. Nu gaat het allemaal stiekem. ingewikkelde constructies en bankgeheimen. En ondertussen wordt de tegenovergestelde boodschap verkondigd.

  Wat moeten wij hier tegen doen dan? Welke politiek leider kan dit aanpakken?

  Like

 8. Er is genoeg geld voor ieders behoefte maar lang niet genoeg voor ieders hebzucht. Ik kijk nergens meer van op. Als het om geld gaat is alles geoorloofd.

  Like

 9. Dit is een van de redenen waarom ik een antiglobalist ben. Voor de duidelijkheid Nederland verdient hier aan. Als hier het tarrief niet zo gunsig was, dan stroomt dat buitenlandse geld niet door maar langs Nederland en wordt er helemaal geen belasting op geïnt door Nederland.

  Praktisch is dit op te lossen als Nederland haar belastingen afstemt op de buurlanden. Omgekeert zou Luxemburg bijvoorbeeld haar belasting op brandstof af moeten stemmen op haar buurlanden, zodat tankstions in Wallonië weer een kans maken op een klant.

  Ik geloof er nog steeds in dat de meeste mensen het goed met elkaar voor hebben. Dat het hier misgaat is hetzelfde als met zwerfvuil. Laat je het liggen, dan dumpen anderen er iets bij omdat er toch al vuil ligt. En als er eentje begint met dit systeem, dan moet de rest wel mee om te overleven. Wat dat betreft het Armstrong en Boogerd verhaal.

  Like

 10. @Cinner: ik denk dat 400 jaar geleden het geaccepteerd werd dat er verschillen waren tussen arm en rijk. Dat de adel betere mensen waren en dat de koningen niet voor niks koning waren. Dat als je voor een dubbeltje geboren werd dan….Nu krijgen we veel meer geleerd dat elk mens gelijk is en gelijke kansen moet hebben, en dus accepteren we moeilijker dat mensen in een gespreid bedje komen. Sowieso dat er iemand de baas ergens van is kunnen we niet accepteren. Politieagenten hebben we al moeite mee. We zijn inderdaad destructiever. Of ze het destijds goed hadden wil ik niet beweren, maar niemand mag meer boven een ander staan, want dan volgt er kritiek.

  Nu gaat het dus veel stiekemer. De rijke belastingontwijkers van nu weten dat ze verkeerd bezig zijn. Vroeger geloofden ze waarschijnlijk dat ze het verdienden omdat ze beter waren dan de armoedige bevolking. Misschien werd iedereen wijs gemaakt dat de rijken rijk werden doordat God achter hen stond?

  In elk geval, dit strookt niet helemaal met wat de regering verkondigt. Misschien is dat wat ik bedoel, dat vroeger de regering wat openlijker kon zijn over dit soort wantoestanden omdat Afrikanen maar Afrikanen waren en geen blanken. Nu moet alles verhuld worden maar dezelfde praktijken gebeuren nog.

  Like

 11. Ja, vanwege dat laatste denk ik dat de mens feitelijk weinig veranderd is. Iets beter in verhullen maar anders niets. Denk zelfs dat omhoog gevallen directeuren als de adelen van toen denken dat veel verdienen hun recht is en ze boven het gepeupel staan.

  Doet me denken aan het nieuws vandaag: http://www.telegraaf.nl/binnenland/21422064/__ING-top__salarissen_omhoog__.html Verdienen niet bepaald weinig maar schamen zich geheel niet in crisistijd aan te geven dat ze toch eigenlijk te weinig ‘verdienen’.

  Like

 12. @Mack: Je verbazing verbaast mij, Mack. Jij bent toch goed in deze materie ingevoerd. Ik ben een leek op financieel gebied, maar dit had ik al wel begrepen. Heb er ook wel eens bittere klachten over gehoord, in Zuid-Europa. Van de export van bloembollen en kaasjes is Nederland niet zo rijk geworden, en dat IKEA tegenwoordig een Nederlands bedrijf is, is ook niet voor niets.

  @Ximaar: Afstemming door de Europese landen van hun belastingen, ja een prima idee (dat alleen al daarom niet zal worden uitgevoerd). Maar zou dat niet het Verenigde Europa zijn, waar jij juist zo tegen bent?

  Like

 13. @Emigrant: ik ben wat meer ingevoerd in de regels van belastingwetgeving. Dus ik snap meer van hoe het wel hoort en niet van hoe het niet hoort. Ik hoorde altijd wel van berichten over afspraken met de belastingdienst, maar kreeg daar nooit bewijzen van te zien. Nu de Nederlandse belastingdienst door grote bedrijven werd genoemd in het Engelse parlement was dat best een schok. Want ze dwingen ons wel om ons aan de regels te houden, dat vind ik niet kloppen.

  Like

 14. @Emigrant: Ik heb moeite met een Federaal Europa, maar ben altijd een voorstander geweest van samenwerking en afstemming tussen landen. Het maakt me daarbij niet uit of die landen wel of niet in de EU zitten. De EU is ook geen voorwaarde om dit te realiseren. We hebben ook post- en andere verdragen die EU-overschrijdend zijn. Het lijkt er eerder op dat de EU er voor zorgt dat dit soort samenwerking en afstemming niet toeneemt. Vooral binnen de EU zijn de verschillen enorm.

  Like

 15. Maar jij lacht mij al jaren uit eh..toe omdat ik weiger CocaCola (multi-national/kankerverwekkende bruine kleurstof/etc.) McDonald’s (milieuvervuilers/dierenmishandelaars/personeelsuitbuiters etc.), Starbuck’s (boevenbende) enzokaniknogwelffdoorgaan aan centjes te helpen. Mensen die dit soort bedrijven in ’t zadel houden…

  Like

 16. Ik lach jou uit? Bestaat niet, ik ben een bewonderaar van jou! 😉 Dit heeft alles met Don Quichotte te maken. Die werd overigens ook uitgelachen. Helaas ziet men pas jaren later wat voor impact dergelijke bedrijven hadden. En tegen die tijd zegt men dat ze het altijd al gezegd hebben, maar nu loopt men nog vrolijk achter de meute aan.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.