Twee dingen

Er zijn twee essentiële zaken in dit leven die iedereen leert, behalve ik. Het eerste is seksuele voorlichting en het ander is schoenstrikken. Nooit heb ik seksuele voorlichting gehad. Niet op school, niet van mijn ouders, nooit. Alles wat ik weet heb ik door zelfstudie en door het luisteren naar vriendjes geleerd. Toen het eenmaal zover was stond ik dan ook zonder deugdelijk diploma voor de zware taak. Ik was onwennig, maar ik sloeg mij er dapper doorheen. De volgende dag kende ik het geheim dat al die jaren een geheim gebleven was.

Toen ik op mijn werk vertelde dat ik voor het eerst vader werd zei de grote baas: “Gefeliciteerd en goed gedaan! Ik wist niet dat je dat kon. Nou ja, elke boerenlul kan het, maar evengoed gefeliciteerd.” En zo is het natuurlijk ook, iedere boerenlul kan het. Je hebt er geen les voor nodig, daar ben ik het levende bewijs van.

Hoe anders vergaat het met schoenstrikken. Vlak na mijn generatie werd het schoenstrikdiploma landelijk ingevoerd. Ik heb het van mijn vader geleerd. Ook de dubbele knoop. Toch heb ik bovengemiddeld vaak last van losse veters. Zo ook laatst op mijn werk. Ik deed mijn veters vast en een collega zag dat de lussen van mijn veters niet naar links en rechts wezen, maar naar boven en onder. “Dat komt” zei hij, “omdat je links over rechts knoopt en niet rechts over links.” Ik keek hem wat glazig aan en hij strikte mijn veters. “Hier, rechts over links en dan strikken.” Mijn veters zaten ineens horizontaal en gingen niet meer los. Het is heel onwennig, rechts over links, want links over rechts kan ik met mijn ogen dicht, maar rechts over links is beter. Nu ben ik 43 en heb eindelijk geleerd hoe je veters strikt. Ik draag met trots te titel: Mack, die overal te laat achter komt.

Auteur: Mack

Mack is nu vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Het valt me op dat het steeds lastiger wordt om het met elkaar oneens te zijn. Zeker op facebook. Dan plaatst iemand iets en zet eronder: en zo is het! En soms is het juist helemaal niet zo! Maar als je dat zegt, dan kan je dat komen te staan op een afwaardering van het beeld dat iemand van je heeft. En dat moeten we bestrijden. Dus bent u het oneens met mij, zegt dat gerust, daar leer ik van!

10 gedachten over “Twee dingen”

 1. Ah, ik deed dus al rechts over links, merk ik nu. Ik begrijp overigens niet wat dat uit kan maken, en áls het iets uitmaakt zou het gespiegeld moeten zijn voor de linker- en rechterschoen.

  Like

 2. Bij mijn voorvoorlaatste schoenen trok ik de ringetjes waar de veters doorgaan stuk. Dat was me al eens eerder overkomen. Dus kocht ik schoenen met klitteband. Ging prima. Maar ja daar braken de zolen dan weer binnen een half jaar doormidden. Dus zit ik nu weer te veteren. 😦

  Ik heb het ook niet op school geleerd, maar doe het wel goed denk ik. Ze zitten nooit los. Bij fietsen met een open ketting en te lange veters prop ik de lussen aan de buitenzijde in de schoen. Een veter tussen een ketting is een ramp.

  Like

 3. Laurent, nou dat zit ik me dus ook af te vragen, wat het uitmaakt. Maar ik doe alleen de knoop nu rechts over links, de strik gewoon hetzelfde, en ook voor beide schoenen hetzelfde. De strik blijft nu horizontaal hangen.

  Like

 4. Ik heb geen idee hoe ik strik, dat zal ik straks even uittesten. Ik heb mijn kinderen ook leren vetersstrikken uiteraard, maar op school wisten ze een makkelijker manier. Na de knoop in iedere hand een lusje en de twee lusjes aan elkaar knopen. Zo doen ze het nog.
  @Ximaar: behalve de veter en de klitteband heb je ook nog: de instapper!

  Like

 5. Volgens mij doe ik links over rechts, maar ik denk dat ik de lusjes anders doe omdat ik links ben en ze daardoor toch recht zitten 😀

  Like

 6. En nog iets Mack, als je collega voor jou geknield jouw veters zat te strikken, en hij deed het andersom dan jij, deed hij het dan juist niet precies zoals jij, gezien vanuit jouw positie?

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s