Habemus Papam

April 2005, de gloriedagen van dit weblog, Mevrouw Mack -zo heette ze toen nog- en ik waren op huwelijksreis. Nou ja, een weekendje Maastricht. Tijdens de pauze van een film in de bioscoop luidde de kerkklokken onophoudelijk. Ik hoorde zachte Limburgse stemmen: “de paus is dood, de paus is dood.” Het viel me op dat de woorden met eerbied werden uitgesproken. Heel anders dan de doorgaans ontoegankelijke sfeer op zaterdagavonden in een doorsnee stad. Maar Maastricht is geen doorsnee stad. Het is misschien wel de mooiste stad van Nederland. Het betrof toen Paus Wojtyla Johannes Paulus II, die al regeerde sinds 1978. Het maakte indruk op me, die woorden op die avond in Maastricht.

Inmiddels heeft zijn opvolger, Paus Emeritus Benedictus XVI het pontificaat alweer doorgegeven en zijn we aangekomen bij Fransiscus, een voor mij onbekende kardinaal. Zijn presentatie aan de gelovigen was mooi. Nederig en met zachte stem sprak hij: “buona sera” De man die nog nooit was betrapt op lachen, lachte en de aanhangers juichten. Het was een mooi moment. Het eerste teken dat er betere tijden aan zitten te komen. Ik vind ze prachtig die Rooms Katholieke tradities. Annuntio vobis gaudium magnum; Habemus Papam!

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

12 gedachten over “Habemus Papam”

  1. Hij komt uit Argentinië was bisschop in die tijd, hoe kon hij niet een keer op de foto komen met de dictator? Had hij in opstand moeten komen tegen het regime? Had hij tijdens de mis moeten ingrijpen met gevaar voor eigen leven? Altijd zo makkelijk dat neersabelen op afstand. Ga naar Rome sta op tijdens de mis en spreek je verontwaardiging tegen hem uit.

    Like

  2. Over dat stukje: wat weet ik ervan? Het enige dat ik weet is dat het kennelijk nooit een probleem was, maar nu hij tot Paus is verkozen ineens wel. Misschien had hij harder stelling moeten nemen destijds, ik heb geen idee, maar als hij dat gedaan had was er wel weer wat anders geweest. Ratzinger zat bij de Hitlerjugend. Ook zoiets. Heeft zich niet verzet. Mijn opa’s hebben zich ook nooit openlijk verzet tegen de Duitsers. Ik denk ook dat Nederlanders het liefst slechte verhalen horen over iemand aan de top. Het land zou in rep en roer zijn als er iemand op een hoge positie zonder zonde was. Daar zouden we niet mee om kunnen gaan. Dan zeggen we dat het niet waar is, waarschijnlijk. Ons geweten moet kennelijk gevoed worden met het idee dat zuiverheid niet bestaat, om onze hersenen niet onrustig te laten worden. Dan kunnen we pas slapen, als de vijand is betrapt op een zonde. Dan worden we weer rustig en hebben we ons eigen onbetekenende bestaan weer betekenis gegeven. Denk ik. Ik kan ook niet accepteren dat Ronaldo een goede voetballer is. Ja, hij is het wel, maar hij gedraagt zich wel nichterig, met zijn strakke scheiding. Pas als ik dat geconstateerd heb kan ik weer verder met mijn leven.

    Like

  3. Misschien kun je het hele verhaal het beste afdoen met het feit dat het voor de Argentijnen geen issue is. Wat in dat land veel meer speelt is de controverse met Christine de Kirchner, de presidente van Argentinie, over het homo – huwelijk. Daar houdt de gemoederen vandaag in Buenos Aires bezig.

    Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.