Habemus Papam

April 2005, de gloriedagen van dit weblog, Mevrouw Mack -zo heette ze toen nog- en ik waren op huwelijksreis. Nou ja, een weekendje Maastricht. Tijdens de pauze van een film in de bioscoop luidde de kerkklokken onophoudelijk. Ik hoorde zachte Limburgse stemmen: “de paus is dood, de paus is dood.” Het viel me op dat de woorden met eerbied werden uitgesproken. Heel anders dan de doorgaans ontoegankelijke sfeer op zaterdagavonden in een doorsnee stad. Maar Maastricht is geen doorsnee stad. Het is misschien wel de mooiste stad van Nederland. Het betrof toen Paus Wojtyla Johannes Paulus II, die al regeerde sinds 1978. Het maakte indruk op me, die woorden op die avond in Maastricht.

Inmiddels heeft zijn opvolger, Paus Emeritus Benedictus XVI het pontificaat alweer doorgegeven en zijn we aangekomen bij Fransiscus, een voor mij onbekende kardinaal. Zijn presentatie aan de gelovigen was mooi. Nederig en met zachte stem sprak hij: “buona sera” De man die nog nooit was betrapt op lachen, lachte en de aanhangers juichten. Het was een mooi moment. Het eerste teken dat er betere tijden aan zitten te komen. Ik vind ze prachtig die Rooms Katholieke tradities. Annuntio vobis gaudium magnum; Habemus Papam!

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

12 gedachten over “Habemus Papam”

  1. Hij komt uit Argentinië was bisschop in die tijd, hoe kon hij niet een keer op de foto komen met de dictator? Had hij in opstand moeten komen tegen het regime? Had hij tijdens de mis moeten ingrijpen met gevaar voor eigen leven? Altijd zo makkelijk dat neersabelen op afstand. Ga naar Rome sta op tijdens de mis en spreek je verontwaardiging tegen hem uit.

  2. Over dat stukje: wat weet ik ervan? Het enige dat ik weet is dat het kennelijk nooit een probleem was, maar nu hij tot Paus is verkozen ineens wel. Misschien had hij harder stelling moeten nemen destijds, ik heb geen idee, maar als hij dat gedaan had was er wel weer wat anders geweest. Ratzinger zat bij de Hitlerjugend. Ook zoiets. Heeft zich niet verzet. Mijn opa’s hebben zich ook nooit openlijk verzet tegen de Duitsers. Ik denk ook dat Nederlanders het liefst slechte verhalen horen over iemand aan de top. Het land zou in rep en roer zijn als er iemand op een hoge positie zonder zonde was. Daar zouden we niet mee om kunnen gaan. Dan zeggen we dat het niet waar is, waarschijnlijk. Ons geweten moet kennelijk gevoed worden met het idee dat zuiverheid niet bestaat, om onze hersenen niet onrustig te laten worden. Dan kunnen we pas slapen, als de vijand is betrapt op een zonde. Dan worden we weer rustig en hebben we ons eigen onbetekenende bestaan weer betekenis gegeven. Denk ik. Ik kan ook niet accepteren dat Ronaldo een goede voetballer is. Ja, hij is het wel, maar hij gedraagt zich wel nichterig, met zijn strakke scheiding. Pas als ik dat geconstateerd heb kan ik weer verder met mijn leven.

  3. Misschien kun je het hele verhaal het beste afdoen met het feit dat het voor de Argentijnen geen issue is. Wat in dat land veel meer speelt is de controverse met Christine de Kirchner, de presidente van Argentinie, over het homo – huwelijk. Daar houdt de gemoederen vandaag in Buenos Aires bezig.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s