Krom

Zou het nu echt zo zijn dat Anders Breivik, de meutemoordenaar niet toerekeningsvatbaar is? Wat is er anders aan zijn hersenen dat hem zijn daad niet aangerekend kan worden? Heeft hij niet beseft wat hij deed? Jawel, hij heeft het juist heel goed beseft. Het was tot in de puntjes voorbereid en hij heeft geen spijt. Hoe duidelijk wil je het hebben als openbaar ministerie?

Kunnen u en ik ook op zeker moment ontoerekeningsvatbaar worden? Met u bedoel ik de vaste reageerders, niet degenen die vanuit de TBS-kliniek hier meelezen. Kan het zo zijn dat er figuurlijk iets knapt in je hoofd zodat je niet meer beseft wat je doet? Ik heb het nog nooit meegemaakt. Nou ja, één keer dan. Één keer was ik zo kwaad op Linda dat ik een zakdoek naar haar toe heb gesmeten. Gelukkig mis, want je moet er toch niet aan denken wat er gebeurt als die zakdoek raak was geweest. Maar dat was een actie waarbij ik ontoerekeningsvatbaar was. Anders gooi je wel met iets dat harder aankomt.

Nee, ik sta er van te kijken, van de ontoerekeningsvatbaarverklaringsbereidheid (wordfeud: 3987 punten) van het Noorse openbaar ministerie. Gedwongen opname in een psychiatrische kliniek, dat is dezelfde straf als die iemand kan krijgen zonder ook maar één misdrijf te hebben gepleegd. Het lijkt me ook niet echt handig hoor, om Breivik ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Ten eerste is hij het niet, ten tweede is hij schuldig, en ten derde lacht hij zich dan kapot. Een kogel door zijn hart, dat moet hij krijgen. Niet door de doodstraf hoor, daar ben ik op tegen. Maar gewoon door iemand die het recht in eigen handen neemt.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

8 gedachten over “Krom”

 1. Als iemand zulke krankzinnige dingen doet, gaat men er vanuit dat ie niet goed snik is. Dat is ie ook niet, maar ben je dan ontoerekeningsvatbaar? Kan het je niet toegerekend worden? Ik dacht het wel. Want anders is iedereen die een ander doodschiet ontoerekeningsvatbaar. Iedere crimineel kan zich beroepen op ontoerekeningsvatbaarheid. Als je in een psychose verkeert op het moment dat je zoiets doet, dan ben je wel ontoerekeningsvatbaar. Maar dan weet je niet wat je doet en heb je er achteraf spijt van als je verneemt wat je gedaan hebt. Ik ben het met je eens dat hij gewoon van deze aardbodem moet verdwijnen. Weg ermee.
  Wat ik erger vind ik zulke kwesties, dat niemand ziet aankomen wat er gebeurt. Ik vraag me af of ik mensen ken die tot iets vreselijks in staat zijn. Ik zou het echt niet weten. Misschien moet de geestelijke gezondheid maar standaard van iedere burger jaarlijks worden onderzocht. We moeten wel 2x per jaar naar de tandarts, maar als we iets krankzinnigs en gevaarlijks aan het ontwikkelen zijn kan dat lekker dooretteren.

 2. Hey, waar is het vorige logje gebleven, met mijn briljante reactie eronder (ik weet niet meer wat, maar dat is toch niet meer te controleren). Dat moet wel een opmerkelijk logje geweest zijn als het door de mackzelfcensuurgenerator is verwijderd. Of ik heb het me verbeeld, dan ben ik logleesontoerekenbaar.

 3. Lees even de reacties onder het logje Spooky, Irene.
  Het was donderdagavond nog even te lezen. Om ouderen die niet meer zo vlug van reactie zijn, de kans te geven nog even te reageren.
  En je reactie was een normale reactie. Zo ééntje van ik reageer even.
  Je bent dus niet logleesontoerekenbaar. Hoeveel punten zal dat opleveren?

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s