Koen Vergeer

Het eerste boek wat ik van hem las maakte mij totaal lyrisch. En nu ik in het tweede begonnen ben, bevind ik mij in precies dezelfde gemoedstoestand. En ik kan zijn naam wel met u delen, maar voor u gaat het vast niet werken. Zijn naam is Koen en hij schrijft over de Formule 1. Hij doet dat op weergaloze wijze. Hij neemt je mee naar vroeger, naar zijn kinderjaren en vertelt hoe hij onlosmakelijk verbonden raakte aan de F1. Hij is net een paar jaar ouder dan ik, dus zijn helden waren Jacky Ickx, Ronnie Petterson en Jacky Stewart. Ik begon met Lauda, Andretti en (ook) Petterson. Hij schrijft over de turbulente jaren 70 waarin elk seizoen een aantal coureurs verongelukten. De belangrijkste voor hem was Roger Williamson die in 1973 op Zandvoort crashte en voor de ogen van duizenden toeschouwers en ook voor die van Koen, levend verbrandde in zijn auto.

Niet dat Koen als kind wist wie het was, die daar verongelukte, maar het beeld van de klap, de brand, de amateuristische officials langs de baan, het stoïcijns doorrijden van de andere coureurs, behalve dan David Purley die wanhopig probeerde de arme Williamson te redden, heeft zijn leven verbonden aan de F1.

http://www.youtube.com/watch?v=3mz3ZzSXyWM

Later werd door een journalist gevraagd aan Niki Lauda waarom ze allemaal doorreden en niet hielpen. Lauda had hem bits toegebeten dat hij betaald werd om te racen, niet om te redden. Dezelfde Niki Lauda die twee jaar later op de Nürburgring uit zijn brandende auto werd gered door drie andere coureurs. Hij heeft op het randje van de dood gelegen en hij is voor het leven getekend, maar hij kan het navertellen.

Koen eert de dode coureurs, zijn helden, in zijn verhalen. Voor wie van F1 houdt, zijn zijn boeken een absolute aanrader. Als u de grote lijnen weet, weet Koen de details.

Auteur: Mack

Veertiger die lang geleden begon met bloggen en tot nu toe volhardt. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Ik schrijf dwangmatig. Maar ook omdat ik het leuk vind. Soms ben ik te moe, of staat de tv te hard om me te kunnen concentreren. Maar meestal schrijf ik. Soms een paar dagen niet. Maar ik kom altijd terug naar hier. Want dit is m'n tweede huis.

14 gedachten over “Koen Vergeer”

  1. Ja, ik heb al 2 zinnen getypt en gewist: wat valt er nou voor zinnigs over de F1 te zeggen? 😉 Inderdaad: kerels die zich stuk voor stuk (neem dit niet te letterlijk ;-)) te pletter rijden… En de kàns daarop, schijnt er dan ook nog de sjeu aan te geven! 😯 ❓ 🙄

  2. Wat een verschrikkelijk filmpje… Ik voel me nu helemaal kut!! Gadverdamme… Wat erg! Vooral als je van tevoren leest dat hij zijn collega nog hoort roepen om hulp… En dat hij niet is aangereden is ook een wonder… Bah!

  3. Waaruit weer blijkt: God straft direct. Ook al duurt het twee jaar. Filmpje kan ik niet zien op iPad en gezien Linda’s reactie sla ik die maar over. Verder sluit ik me aan bij Jolie.

  4. Linda, Nikki Lauda die vond dat hij kwam om te racen en niet om collega’s van de dood te redden, en die twee jaar later zelf bij een dergelijk ongeluk betrokken was en wel werd gered.

  5. Ik ben blij dat ik dit veertig jaar niet heb gezien. En voor de rest van mijn tijd pas ik er voor. Waardoor ik het vreemd vind dat die Koen door deze scene zijn leven verbonden heeft aan de F1. Raadsel dus. Een groot raadsel, dat ik graag uitgelegd kreeg..

  6. @Rob: Dat begrijp ik ook nog niet helemaal, maar ik denk dat het nog wel duidelijk wordt.

    @Simone: Complot? Ik weet niet van een complot. Ik weet alleen de waarschijnlijke oorzaak van het ongeluk.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s