Het hoogtepunt

Volgens de levenstrap van een onbekende Hollandse meester, is een mens pas op zijn vijftigste op zijn hoogste punt. Daarna is het een trieste en donkere bedoening. Niemand kijkt het leven nog aan, in plaats daarvan kijkt men afwachtend een andere kant op, totdat men, de leeftijd van 100 jaren bereikt hebbend, omvalt. Voor lichamelijke prestaties gaat het grapje natuurlijk niet op. Zelden dat iemand van 50 olympisch goud behaalt. Maar geestelijk bereik je op je 50e de optimale mix van ervaring en geheugen. Voor je vijftigste is je geheugen beter, maar je ervaring minder, daarna ben je meer ervaren, maar laat je geheugen je vaker in de steek.

Denk niet dat hier enig wetenschappelijk onderzoek aan vooraf ging. Nee, ik verzin het ter plekke zodat ik niet mistroostig achterom hoef te gaan kijken. Tegen de tijd dat ik vijftig ben, nog maar ruim acht jaar, onvoorstelbaar, verzin ik weer wat anders om naar uit te kijken.

Auteur: Mack

Veertiger die lang geleden begon met bloggen en tot nu toe volhardt. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Ik schrijf dwangmatig. Maar ook omdat ik het leuk vind. Soms ben ik te moe, of staat de tv te hard om me te kunnen concentreren. Maar meestal schrijf ik. Soms een paar dagen niet. Maar ik kom altijd terug naar hier. Want dit is m'n tweede huis.

8 gedachten over “Het hoogtepunt”

  1. Dat was natuurlijk maar zo bedacht om een symmetrische trap te krijgen. In werkelijkheid gaat het steeds maar in stijgende lijn tot je aan het eind met een rotklap van de bovenste tree ploft en het in een keer afgelopen is (hoop ik).

  2. Tot voor kort was je AOW-datum het volgende perspectief. Maar nu ziet het er naar uit dat je dan nog zo’n twintig jaar moet wachten tot je pensioen. En misschien zijn de inzichten dan al zo ver gevorderd dat de politiek het wijzer oordeelt dat de werkenden eigenlijk beter in het harnas kunnen sterven. Noem dat maar geen wenkend perspectief.

  3. Das wel heul off topic! Wie heeft het hier over geld? Geld stinkt. Niet dat ik er dagelijks aan ruik maar het schijnt. Enniewee, ik meen het serieus, mannen die wat verder in het leven staan, zijn vaak veel aantrekkelijker dan die windharige tiepetjes met een overschreeuwend testostiterongehalte!

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s