Zakdoekje leggen

Wij hebben een nieuw dvd-tje met daarop allemaal kinderliedjes die gezongen worden door een viertal peuterleidsters. De leidsters zitten aan een tafel met een horde peuters om zich heen en zingen bekende kinderliedjes. De peuters zingen beteuterd mee. De juffen zingen wel, maar op de dvd hoor je er een tweede stem doorheen, wat voor mij altijd een indicatie is dat er geplaybackt wordt. Tijdens de aftiteling zat ik eens op te letten hoe het precies zat. Er stond iets van: met dank aan een drietal leidsters van peuterspeelzaal "Het Plassertje" en een leidster voor de gelegenheid. En dan vier namen. En toen viel het kwartje want er klopte iets niet aan de dvd.

Drie leidsters zagen er ook precies uit zoals je zou verwachten dat een peuterleidster eruit ziet. Leuk maar onopvallend. Eentje niet. Drie juffen zongen zoals je van een peuterleidster zou verwachten. Met een redelijk enthousiasme, geen oog voor de camera, maar wel voor de kinderen. Maar bij eentje was het precies andersom. Die keek met een overdreven blij gezicht in de camera, terwijl ze geen idee had waar haar kinderen uithingen. Ze had net zo goed kunnen lalala-en want haar uitbeeldingsvermogen liet niets te raden over. Het was voor mij een koud kunstje om uit te vinden wie de vreemde eend in de bijt was. Ik zocht op internet de naam van degene die volgens mij de gelegenheidsjuf was en het klopte precies. Zij was zangeres en ondanks haar professionele status viel ze compleet uit de toon. Bij mij dan, maar ik heb oog voor juffen.

Kinderliedjes moet je aan juffen overlaten. Die blije zangeressen met hun overdreven mimiek horen in een musical van Joop van den Ende. Straks gaan die kinderen nog denken dat het zo hoort, dat overdreven gebekkentrek. De tekst van een kinderlied bevat al geen enkel aanknopingspunt, laat staan dat je daar heel blij bij gaat staan kijken.

Zakdoekje leggen, niemand zeggen, k'ep de hele nacht gewaakt. Vier paar schoenen heb ik afgemaakt. Twee van stof en twee van leer, hier leg ik mijn zakdoekje neer.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

17 gedachten over “Zakdoekje leggen”

 1. Heb je die troela van Kro Kindertijd wel eens gezien met haar verjaardagslied? “Hoera, vandaag is er één jarig, vandaag vieren we feest!!!” en daar onderwijl als een idioot bij staat te aerobicen?
  De horror.

  Like

 2. Iets dergelijks over die nep-zingende vrolijke wild dansende vrouw bij KRO kindertijd (ik dacht ook z@ppelin) wilde ik ook zeggen… Zij ‘zingt’ tussen de programma’s allemaal peuter/kleuter liedjes. Geen gezicht!

  Like

 3. Speciaal voor Laurent.
  GROEN IS GRAS
  GROEN IS GRAS
  ONDER MIJNE VOETEN
  ‘K HEB VERLOREN
  BESTE VRIEND.
  ‘K ZAL ‘EM ZOEKEN MOETEN
  HEE DAAR
  PRAATJESMAKER VOOR DE JONGEDAME
  EN DE KOEKOEK
  OP HET DAK
  ZINGT EEN LIED VOOR ZIJN GEMAK
  O, MIJN LIEVE AUGUSTIJN
  DE-ZE-DA-ME ZAL HEM ZIJN!
  Ik las laatst overigens dat achter ‘Ozewiesewo’ wel degelijk een heel -logisch- verhaal schuilgaat ;).
  O
  ZEWIESEWO
  ZEWIESEWALLA
  KRISTALLA
  KRISTO
  ZEWIESEWO
  ZEWIESEWIESWIESWIESWIES..
  Dat kan je van mijn favoriete ‘Blauwbilgorgel’ dan weer niet zeggen ;).

  Like

 4. ‘Groen is gras’ en ‘Zakdoekje leggen’ zijn liedjes die bij een spel horen. Een kringspel voor kinders.
  Dat kún je helemaal niet leuk zingen aan een tafel met kleuter/peuters?!

  Like

 5. @Henderijn: Er waren inderdaad twee juffen die aan tafel zaten, en twee (inclusief de gelegenheidsjuf) die in een zaaltje liepen. Dat wordt allemaal te omslachtig om in een logje uit te leggen. Maar zakdoekje leggen werd door een juf aan tafel gedaan.
  @Eva: inderdaad: die troela viel mij laatst ook al op. Die staat wel op heel erg overdreven manier iets op te leuken wat niks is.

  Like

 6. @Felicita: Derde kindje? Ik ben klaar hoor!
  @Yukiko: ik heb echt lang zitten denken over een goede naam voor een peuterspeelzaal. Dutroux’ place, Het celibate patertje, de vruchtbare non, maar ik kwam er niet goed uit.

  Like

 7. @Mack; ik vond het zelf wel een leuk grapje ;). Natuurlijk ‘nemen’ jullie maar 2 kinderen. Dat past helemaal in het plaatje ;).
  Maar hip is dat natuurlijk niet… Dat begint tegenwoordig pas bij het derde kind..

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: