Dorpse geschiedenis

Er schoot mij te binnen dat ooit iemand mij eens had verteld over die "olde" Vorderman, die een zaadhandel aan de Trekweg had. En die man scheen elke ochtend met de handkar naar de stad te lopen. En degene die het mij vertelde had zelf niet door hoe grappig dat was. Ik ging op internet op zoek naar die olde Vorderman van de Apeldoornse Trekweg, maar ik kon hem niet vinden. Het was ook te mooi om waar te zijn.

Maar…ik stuitte wel op oude foto's. Oude foto's van Apeldoorn (de trekweg bestaat wel) en omgeving. En wat wil nu het toeval? Ik kom ook uit de omgeving Apeldoorn! Vaassen om precies te zijn. Vaassen (Fasna) is 1118 jaar oud maar de eerste foto's komen pas los omstreeks 1928. Altijd leuk om te zien hoe bepaalde plekken er vroeger uitzagen. Er was zelfs een heus station hier. De stationstraat is er nog steeds, maar het spoor is een fietspad geworden (hier gaat de tijd achteruit) en natuurlijk het beroemde kersendijkje , waar mening jongen een man is geworden, ligt er ook nog. Wel heel vreemd dat er vroeger niemand een foto van Kasteel de Cannenburgh heeft genomen. Dat is er dan zeker nog niet zo lang.

Och, kiek noe toch 's, wa'k noe weer vin'. *Pinkt traantje weg*

Ik spreek na ruim 25 jaar inwonerschap inmiddels een aardig mondje Nedersaksisch.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

22 gedachten over “Dorpse geschiedenis”

 1. Gaan we op de nostalgologische toer? Best hoor. Maar dan kunnet kriege’n ok.
  http://www.youtube.com/watch?v=1D83HddpHKs
  Het dorp uit dit filmpje is Houwerzijl, te Grunnen. Niet dat ik daar iets mee heb en daarom pleegde ik de wikipedia raad:
  “Het dorp is gegroeid rond de (niet meer bestaande) zijl. Deze spuisluis was gelegen in de Houwerzijlstervaart. De zijl is in onbruik geraakt toen de buitengeul naar het Reitdiep onder invloed van eb en vloed verzandde en men besloot het gebied van het bijbehorende zijlvest aan te sluiten op die van Schouwerzijl.”

  Like

 2. Even serieus, volgens mij wonen jullie in een heel mooie omgeving. Ik ben een paar keer in Hoenderloo geweest, ook zo mooi. Is dat vlak bij jullie?

  Like

 3. Leuk hè, ‘k Kom nog wel eens over het Kersendiekie. Heb daar trouwens andere herinneringen aan dan jij 😉
  Ik kan me nog herinneren dat de wijk waar jij nu woont in aanbouw was. Er was nog geen laan van Fasna. Veel meer wei, zandweg… best wel jammer eigenlijk. Wat ze nu toch allemaal bij de Cannenburgh aan het doen zijn ?? Het kost in ieder geval miljoenen en ziet er kaal uit. Het zal ongetwijfeld (hoop ik dan maar) over een paar jaar prachtig zijn. Alleen…dat was het al.
  @Eva: Ja, het is hier mooi. Idee: google maps: Vaassen , en dan de satelietversie.

  Like

 4. De Trekweg was bij ons op school altijd al dé pubergrap van het jaar. En Apeldoorn is mooi! Wij wonen nu ook in een monumentaal (flat)gebouw, waarvan er foto’s zijn van zo om en nabij 100 jaar geleden. Mooi zo’n stukje historie.
  @ Eva, Hoenderloo ís ook mooi! Heb er ruim drie jaar gewoond 🙂

  Like

 5. Heel wat kilometers afgelegd op die trekweg 😀 Als ik naar het centrum fietste, of als ik gewoon zin had in een stukje fietsen.

  Like

 6. Gaaf linkje zeg naar al die ansichtkaarten! Drunen doet niet echt mee met 1 kaart van….Giersbergen. Maar toch, erg leuk neuzen daar 😉

  Like

 7. Zucht. Praat me niet over alles wat gesloopt, gekapt of gedempt is.
  Hier – op het platteland van de kop van Noordholland – zegt men:
  “Ze hebben alles onherstelbaar verbeterd.”
  En zo is het.

  Like

 8. @Mack: Dank je wel! Erg leuk hoewel het niet de plaatjes zijn die me echt zouden kunnen raken denk ik. De melancholie wordt almaar erger….en een kind doet er nog eens een schepje bovenop, laat staan 2 kinderen ;-)Gelukkig ben je er weer vanaf, voor zolang het duurt.

  Like

 9. Nee, maar ik vond ook nog het een en ander over de buurt waar wij woonden, weliswaar niet de 70’er jaren maar voor mij zijn de straatnamen en de herinneringen aan wie er woonden al genoeg voor pure melancholie.

  Like

 10. Mooie straat was die Trekweg… vroeger bouwden ze echte huizen, niet van die dakrandloze blokkendozen, hopelijk wordt dat ooit weer mode ;-]

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: