De leverancier is koning.

In deze tijden van economische crisis kregen wij (mijn collega's en ik) een nogal vreemde vraag voorgeschoteld. Wij mochten een lijstje indienen met daarop klanten die we niet meer hoefden. Mijn baas zei daarbij duidelijk dat er wat hem betreft niemand heilig is en dat ook de grootte van de klant niet bepalend was. Nee, wij mochten gewoon klanten afstoten die we irritant vinden. Hoe vindt u dat? In plaats van dat eeuwige cassettebandje van de marketingmensen af te spelen dat de klant koning is, mag de klant bij ons blij zijn dat hij klant mag zijn! En zo hoort het ook want anders gaan klanten zich uiterst arrogant gedragen, en als ik ergens een hekel aan heb, is het wel een arrogante klant die arrogant is omdat-ie denkt dat-ie (nog) klant is.

Ik heb er eentje voorgedragen. Een zeikerd. Iemand die nooit doet wat je hem vraagt. Een mannetje bij wie ik niet raar zou staan te kijken als-ie kelders met jonge meisjes onder z'n huis heeft. Eentje die zichzelf altijd bij zijn achternaam blijft noemen als hij belt, terwijl ik hem steevast bij zijn voornaam noem. "Met De Bruijn" "Ha, Marcel!"
Maandag gaan we eerst afscheid nemen van een ander arrogant ondernemersechtpaar. Brutaal, niet meewerken, zwarte handel, klagen dat we te duur zijn en dat-ie iemand weet die het veel goedkoper kan. Doeeeiiii!

Mij bevalt deze aanpak wel. Op mijn vorige werk hadden we te maken met verkopers die het maar raar vonden dat boekhouders geen uitzonderingen maakten voor klanten. "Het is wel een klant, ja?" Waarop ik dan altijd zei: "Klanten moeten betalen en voor de rest niet zeiken. En anders zoeken ze maar een andere leverancier!" Zo werkte dat niet volgens hen. Nou, zo werkt het dus wel. We hebben overigens een vacature.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

14 gedachten over “De leverancier is koning.”

 1. Ik moet zeggen dat ik zelden ergens bij een bedrijf merk dat de klant koning is. Meestal wordt er toch voornamelijk aan de eigen beurs gedacht.

  Like

 2. Nee klopt ook Yukiko. Het is slechts de marketingafdeling die denkt dat ze klanten als koning behandelen. Want verkopers krijgen bonussen over hun targets. En denken dus aan eigen beurs. (klant kan doodvallen)
  Gewoon iedereen hetzelfde behandelen, klant, leverancier, belastingdienst. Dat schiet veel meer op.

  Like

 3. Gewéldig! Dat is de eerste keer dat ik van zoiets hoor! Ik weet ook niet beter dan dat ik me altijd in de onmogelijkste bochten heb moeten wringen om de klant maar tevreden te stellen met hun onmogelijke eisen, vooral in die koerierstijd.

  Like

 4. Even in alle ernst … ik heb hier “gemengde gevoelens” bij, want wat is irritant? Wat als ik als ondernemer zeer correcte zakelijke verhouding heb met jou bedrijf, maar het merk van mijn wagen bevalt jou niet (misschien wel een japanner! LOL) of je hebt een hekel aan rode schoenen of de kleur van mijn …, enz?

  Like

 5. Spyglass: Ja, dan vlieg je er dus uit. Ik ga echt niet voor iemand werken die rode schoenen heeft.
  Hermanus: Mensen verwijderen? Verklaar je nader?

  Like

 6. Grote kans dat er nog meer vacatures komen, het klinkt wel aardig maar is natuurlijk volslagen belachelijk. Fijn dat Mack zo lekker kan dromen 😉

  Like

 7. Dat je een klant laat gaan omdat je er geen winst op maakt, dat begrijp ik. Irritant is wel een beetje een vaag criterium. Je werkt bij een raar bedrijf. Daarom ben ik waarschijnlijk ook een marketeer.

  Like

 8. Bjorn: Wij zijn ook een raar bedrijf. Dat we zoiets doen in tijden van crisis. 😉
  Nee, het is toch juist hartstikke mooi als je klanten weg kunt doen omdat ze de boel frustreren? En natuurlijk is niet alleen de bevinding van één collega genoeg, het moet wel toegelicht worden en de baas heeft natuurlijk het laatste woord, maar er zijn vier genomineerden. Morgenochtend zit ik bij de eerste die er in elk geval uitvliegt.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.