The man in black.

Ik kreeg van een oplettende collega een c.d. in m'n handen gedrukt. "Luister deze maar eens.", zei hij. Het was "Solitary Man" van Johnny Cash. De collega had in de gaten dat ik, zonder dat ik het zelf in de gaten had, een voorliefde heb voor artiesten die muziek uitbrachten onder het Sun Label van Sam Phillips.
Elvis Presley, Roy Orbison, Jerry Lee Lewis en nu dus ook Johnny Cash.

Ik kende wel een paar nummers van J.C. (wat een prachtige initialen) zoals Ring of Fire, A Boy named Sue, A thing called Love, Walk the Line en The Highwayman, maar nu denk ik dat ik als ik weer eens in de grote stad kom, op zoek ga naar een Johnny-Cashwinkel.

Johnny Cash staat bekend om zijn mooie baritonstem, zijn zwarte kleding en om zijn humor in zijn teksten. Op de CD Solitary Man staat echter ook een prachtige cover van het nummer "One" van U2. Een eerbetoon van Johnny Cash aan de band die zich onder andere door hem liet inspireren.

"The Mercy Seat" is een dramatisch lied over een onschuldige dadiger die op de electrische stoel aan zijn eind komt. In de laatste drie coupletten staat de stroom er al op, maar Cash zingt dapper door. Ik niet. Maar dat komt omdat ik de "th" niet kan uitspreken.

To be done with all this twisting of the truth.
An eye for an eye and a tooth for a tooth
And anyway I told the truth

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

32 gedachten over “The man in black.”

 1. Een Johnny Cash winkel is volgens mij in geen enkele Nederlandse stad te vinden. Ik kan je wel helpen aan het adres van de fanclub, je kan nog wel even doorgaan met verzamelen: ik heb een 300 LP’s, 100+ cd’s en een stuk of 20 dvd’s en nog steeds niet alles wat hij ooit heeft opgenomen.

 2. Ik wist dat je fan was, Frans. Wat vind je mooier: One van U2 of One van Johnny Cash. Ik stiekem de laatste, al zal mijn goede vriend en U2 fan Futre het daar niet mee eens zijn.

 3. Er wordt veel muziek uitgebracht van vals zingende zogeheten artiesten, maar Johnny Cash spant wat dat betreft de kroon. Hij speelt het klaar in in zes, zeven vierkwartsmaten anderhalve noot te zakken. Waardeloze prul!

 4. Ik ben fan van Johnny Cash. Maar het mooiste nummer van deze CD is: I See A Darkness.
  Ook een mooi nummer is The Wanderer van U2 met Johnny Cash van de CD Zooropa.
  En inderdaad One van U2 vind ik mooier dan One van Johnny Cash. Net zoals ik The Mercy Seat van Nick Cave The Bad Seeds mooier vind dan de versie van Cash.
  Maar ik vind Personal Jesus van Johnny Cash weer veel mooier dan het origineel van Depeche Mode. Maar eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat Johnny Cash een kei is in covers. Kijk, een nummer naspelen schijnt niet zo moeilijk te zijn. Vind ik ook niet spannend. Maar als je er iets eigens in stopt en je weet op een integere manier je eigen stempel op het lied te drukken, dan heb je mijn zegen. Rusty Cage van Soundgarden heeft hij ook op een magistrale wijze nieuw leven ingeblazen.
  Johnny Cash rules.

 5. @Futre: Niet alleen goed in covers: van zijn totale repertoire van rond de 2000 nummers is meer dan de helft door hemzelf geschreven. Ik ken weinig andere artiesten met zo’n lange carriere en zo’n enorme hoeveelheid opgenomen materiaal die zoveel zelf geschreven hebben.

 6. One van U2!
  Maar dat is mijn bescheiden mening.
  (Sprak hij beter laat dan nooit.)
  Maar a boy named Sue, that brings up memories.
  (Very happy ones.)

 7. Tja, die memories heb ik bij Ring of fire 😀
  Zittend in de slootkant, met ons draagbare radiootje, waarop hij dat dan zong…. *zucht*….

 8. Ik wil wel een waslijst op gaan noemen hoor Frans54? De enige die dat niet deed was Elvis denk ik…..
  Maar ik ken er erg veel… een lange carriere en zelf nummers schrijven… Laten we makkelijk beginnen: Golden Earring… Natuurlijk CSN….. David Gilmour…. Rolling Stones… Bob Dylan…. Ik word al moe nu hoor… U2….. The Beattles…… Al genoeg?

 9. @Mevr Mack: ik kan me geen 1000 zelf geschreven nummers herinneren van wie dan ook die U daar opnoemt, de meeste komen zelfs bij lange na niet aan 1000 opgenomen nummers toe, laat staan zelf geschreven.

 10. Ik vind die hele cd tof. Zowel de orginele Cash-nummers als de covers.
  Van de covers vind ik The wanderer heel mooi. Was even verbaasd dat het nummer al uit 93 is. ‘k Word oud 😉
  De film trouwens ook gezien? Zeer zeker de moeite waard

 11. Van de scheurkalender: Een Amerikaans reclamebureau mag ‘Ring of Fire’, de wereldhit van Johnny Cash, niet gebruiken voor een medicijn tegen aambeien. Met name het gebruik van het refrein ‘ and it burns, burns, burns’ deed de nabestaanden een veto uitspreken.
  Mack-aambeien-Cash; Ik begrijp het 😉

 12. @Mack: Briljant zou het zijn wanneer ik dit zelf verzonnen zou hebben, iets overtypen dat je op dinsdag 18 april op de pot (dat dan weer wel) hebt zitten lezen, kan iedereen 😛
  @Futre:Blijkbaar niet, ik vind het maar dom, Good old Johnny had het vast okee gevonden.

 13. Moeten we je nu voortaan Oom Mack noemen? In ieder geval gefeliciteerd (de, ongetwijfeld trotse, ouders natuurlijk eerst en vooral)
  Het is dat iets terugsturen naar die spammers averechts werkt, ik heb altijd de neiging om ze een mailtje te sturen of ze niet eens iets aan kunnen bieden dat ik wel nodig heb. 😉
  En kettingbrieven leg ik gelijk aan de ketting, die komen bij mij niet verder dan de prullebak.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s