Vroeger, bij de commando’s…

Vanmorgen haalde ik een militaire vrachtwagen in, met achter in de laadbak een groep soldaten. Ze zaten naast elkaar op een soort bankje met daarop voor iedere soldaat een aparte stoel gemonteerd, onderwijl druk met elkaar converserend en helemaal geen aandacht schenkend aan het overige verkeer. Uiteraard zat het hele zwikkie in de gordel.
Mietjes, dacht ik bij mezelf.

Vroeger, bij de commando's, moesten we afstanden onder de 30 kilometer met de benenwagen overbruggen. En als we dan een keer het geluk hadden dat we verder weg moesten, en ons het genoegen van gereden worden mochten laten smaken, zaten we met het hele peleton bovenop elkaar. Niks stoeltjes! Gewoon op de vloer met doorgeladen wapens in de laadbak! Bij iedere flinke hobbel gingen steevast drie geweren af! Aan het eind van de rit was het halve dak doorzeefd! Als je je niet vasthield kieperde je uit de wagen en zocht je maar uit hoe je er kwam! Als je er maar kwam! En wee je gebeente als je te laat was! Nou!
De jongens die bij de laadklep zaten, zetten hun nooit-wat-bijgeleerd-gezicht op en gingen iedere automobilist die ons inhaalde doordringend zitten aankijken!
Je zag ze op 50 meter afstand al nerveus worden! Ja, dat waren nog eens tijden!

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

35 gedachten over “Vroeger, bij de commando’s…”

 1. Hahaha, ik heb ook ooit nog eens in zo’n laadbak gezeten. Op bankjes, zonder indianenverhalen, maar ook zonder gordels. Aan het eind van de rit had je een vierkante kont, gekneed door de vele hobbels in de weg; het begin van lange bivaknachten.
  Ik ben niet zo stoer, voor mij waren dergelijke oefeningen de minder leuke onderdelen van de marine, waar ik overigens wél met plezier op terugkijk.

  Like

 2. Hoho Pauline, het is nu toch wel duidelijk dat iedereen mij een absolute winnaar vindt. Dat jij als enige ter wereld mij een loser vind kunnen we verklaren uit het feit dat je ook posters van Gerard Joling boven je bed hebt hangen.

  Like

 3. Mack, Vergelekn bij mijn opleiding bij de SKF zijn de commando’s speelgoedsoldaatjes. Maar goed jij weet hoe het mij in de oorlog is vergaan. Je hebt defoto’s toen gezien. Ik kan me je opengevallen mond nog herinneren. Goh, wat keek je tegen me op.
  Heb je mijn baret, die ik je toen cadeau gaf, nog bewaard. Ik meen te herinneren dat je hem zelf ’s nachts nog ophield. Totdat je mevrouw Mack tegenkwam heb je hem volgens mij gedragen. Maar goed, de commando’s zijn ook leuk.

  Like

 4. Ze hadden vast ook een airbag voor iedere stoel ingebouwd, de zieligerds! En maar jammeren dat ze niet op tijd hun jointje krijgen en op hun beurt moeten wachten om met de Nintendo te mogen spelen in de kazerne.

  Like

 5. Ze hadden vast ook een airbag voor iedere stoel ingebouwd, de zieligerds! En maar jammeren dat ze niet op tijd hun jointje krijgen en op hun beurt moeten wachten om met de Nintendo te mogen spelen in de kazerne.

  Like

 6. En dan heb jij het nog maar over zo’n 15, 16 jaar terug. Breek me de bek niet open over het soldatenleven van zo’n dik 40 jaar terug. Dan springen je de tranen echt in de ogen.

  Like

 7. En dan heb jij het nog maar over zo’n 15, 16 jaar terug. Breek me de bek niet open over het soldatenleven van zo’n dik 40 jaar terug. Dan springen je de tranen echt in de ogen.

  Like

 8. Nee, dan de commando’s van tegenwoordig, Die veroorzaken een enorme chaos op de snelweg omdat ze niet weten uit welke hoek de wind waait

  Like

 9. Nee, dan de commando’s van tegenwoordig, Die veroorzaken een enorme chaos op de snelweg omdat ze niet weten uit welke hoek de wind waait

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.