Anne Frank

Jaren te laat ben ik drie dagen geleden begonnen met lezen in 'het dagboek van Anne Frank'
Als ze me dat vroeger op school nou hadden verplicht, in plaats van duffe middeleeuwse literatuur als Marieke de Vos en Reinard uit Nijmegen, dan was ik mijn interesse in het lezen waarschijnlijk niet verloren.
Het is jammer dat ik al weet hoe het af gaat lopen, met een laatste brief aan Kitty waarvan ze niet wist dat het haar laatste zou zijn, denk ik.

Diegene die haar verraden heeft, hebben ze die eigenlijk ooit opgehangen?

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

20 gedachten over “Anne Frank”

 1. Ik heb het gelezen in de tijd dat ik zelf met een dagboek begon, het maakte op mij toen ook een diepe indruk en heb het daarna nog wel een paar keer gelezen. Het antwoord op je vraag moet ik je schuldig blijven, geen idee…

  Like

 2. Mack, zie ook hier.
  En even in het bijzonder het stukje tekst waar het om gaat:
  “Het is niet bekend wie Anne Frank en haar familie verraden heeft. Er zijn wel enkele suggesties gedaan. Recent onderzoek heeft aan het licht gebracht dat het twijfelachtig is wie uiteindelijk de verrader is geweest.”
  I just love Google (and Wikipedia), don’t you? 😉
  Toen ik het dagboek gelezen had, ik was toen 10, 11? wilde ik ook een dagboek, dat ik vervolgens Kitty heb genoemd. Liet zelfs (of juist?) op die leeftijd dus al een diepe indruk achter.

  Like

 3. ik heb hem ook pas op latere leeftijd gelezen. ik ben niet gelijk aan een dagboek begonnen, want dat heb ik in mijn jeugd zo vaak gedaan dat al die pogingen bijelkaar een aardig dagboek vormen.
  zou Anne Frank als ze nu geleefd had een weblog zijn begonnen?

  Like

 4. Nee, pas recent is bekend geworden is dat het ene Tony Ahlers was, die onder meer zijn brood verdiende met het aangeven van joden, meestal na ze eerst een tijd gechanteerd te hebben. Lange tijd is gedacht dat de bediende Van Maaren erachter zat. Ahlers is een natuurlijke dood gestorven.
  Van het dagboek is een ongekuiste, wetenschappelijke versie in de handel. Vader Otto heeft uit de eerste uitgaven van het dagboek de expliciet seksuele passages laten schrappen.
  Je moet eens in het Anne Frankhuis gaan kijken, niet te lang nadat je het boek uit hebt (en proberen door de commercie en de propaganda heen te zien).

  Like

 5. @ de P.; Dat maakt toch niet zoveel uit? Mijn oma (inmiddels overleden) ging zelfs op haar tachtigste nog aan de computer. Patiencen en mailtjes sturen. Maar toen mijn broer haar een mailtje stuurde met ‘kerstlichtjes die niet meer uitgingen’, vond ze het niet zo leuk meer… 😉

  Like

 6. @Peng, dat bedoel ik niet zo.
  Mack: zoals je in het zaterdaglogje van mevrouw de P. kunt lezen ben ik gisteren naar de kapper geweest. Die stuurde een miepje van 20 met een naveltruitje en van die punttietjes (en natuurlijk een schaar!) op me af. Raad eens wat ze zei? ‘Maar meneer de P., wat hebt u toch…

  Like

 7. Ik vroeg mijn kapster om typische ‘vakverhalen’ en ze vertelde me met afschuw over, onder kapmantels masturberende mannen.
  Sindsdien kan ik me niet meer op het gesprekje concentreren 😉

  Like

 8. Ach nee Pauline, die wrijven alleen hun bril schoon onder de kapmantel.
  @De P. Die Ahlers was er dus een van het allerlaagste soort.
  Was de laatste keer dat je de aandacht vestigde op je witte lokken alweer drie maanden geleden?

  Like

 9. Ik heb een heel verslag over de verrader van Anne Frank gemaakt. Ze weten niet precies wie het heeft gedaan. Het blijft eigenlijk hangen tussen Willem van Maaren, Tony Ahlers en Lena Hartog-van Bladeren. (Dat is de vrouw van een werknemer die bij het bedrijf van de Franks werkte). Zo het antwoord op je vraag?

  Like

 10. Ik dacht dat je wist hoe het verhaal afliep? Wie wou je ophangen dan? Iedereen was schuldig. Wie zonder schuld is gooit de eerste steen!!!!!!!!
  Mensen moeten leren dat het niet aan ons is om te straffen. {en god bestaat niet]. make love, not war.

  Like

 11. Ik heb nu (op me 24e) het dagboek uitgelezen..
  En om terug te komen op iemand hier, die zei hadden ze dat op school vroeger maar verplicht, 100% gelijk!!
  Het heeft op mij een zeer diepe indruk achter gelaten, en ik vind het nog lager dan laag degene die hun verraden hebben. Als je las wat ze allemaal wilde doen en hoe Anne in het leven stond (ondanks alles) en hoe ze alles bezag (zo bekijk ik het leven geen eens) dan vind ik dat echt een pluim voor Anne waard.. er zijn niet veel meisjes tegenwoordig (jongens ook niet) die zo in het leven staan op hun (respectievelijke) 12e,13e,14e en 15e jaar..
  Ik heb de dvd ook gelijk gekocht van Anne Frank 😉
  En ik zou echt dolgraag willen (als ik dood ben) dat ik Anne ergens tegen kom, want ik geloof daar in dat ik ‘ergens’ heen ga en oude tegen kom, ik weet zeker dat ik uuuuure met Anne zou kunnen praten, ik ben (bijna) precies zoals zij was (qua meningen, innerlijk, karakter etc.)
  diep triest dat je in de oorlog mensen had als Ahlers, hij mag god op z’n blote knietjes bedanken dat ie een natuurlijke dood is gestorven en geen pijn heeft gehad zoals Anne en familie..
  Want ik had het met hem hééél anders gedaan (als ik god was)
  R.I.P lieve Anne!!

  Like

 12. Ik heb nu (op me 24e) het dagboek uitgelezen..
  En om terug te komen op iemand hier, die zei hadden ze dat op school vroeger maar verplicht, 100% gelijk!!
  Het heeft op mij een zeer diepe indruk achter gelaten, en ik vind het nog lager dan laag degene die hun verraden hebben. Als je las wat ze allemaal wilde doen en hoe Anne in het leven stond (ondanks alles) en hoe ze alles bezag (zo bekijk ik het leven geen eens) dan vind ik dat echt een pluim voor Anne waard.. er zijn niet veel meisjes tegenwoordig (jongens ook niet) die zo in het leven staan op hun (respectievelijke) 12e,13e,14e en 15e jaar..
  Ik heb de dvd ook gelijk gekocht van Anne Frank 😉
  En ik zou echt dolgraag willen (als ik dood ben) dat ik Anne ergens tegen kom, want ik geloof daar in dat ik ‘ergens’ heen ga en oude tegen kom, ik weet zeker dat ik uuuuure met Anne zou kunnen praten, ik ben (bijna) precies zoals zij was (qua meningen, innerlijk, karakter etc.)
  diep triest dat je in de oorlog mensen had als Ahlers, hij mag god op z’n blote knietjes bedanken dat ie een natuurlijke dood is gestorven en geen pijn heeft gehad zoals Anne en familie..
  Want ik had het met hem hééél anders gedaan (als ik god was)
  R.I.P lieve Anne!!

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.