Het lied van de zeilschippers

Het boek wat ik in de vorige eeuw het vaakst heb gelezen is 'Het lied van de zeilschippers' van Marinus van Goeree uit 1958. Ik heb het boek gekregen van mijn moeder, die het in haar jeugd weer vaak gelezen heeft. Het verhaal speelt in de 19e eeuw en gaat over een jongen, Nico Donkelaar, die niet als arbeider op het land wil eindigen, maar het schippersvak wil leren. Uiteindelijk lukt het hem om schippersknecht te worden bij een schipper die bekend staat als een van de beste zeilers uit het vak. Met veel pech, kou, wachten, honger en ellende doorstaan ze de winters terwijl ze 's zomers het mooiste beroep ter wereld hebben.
Uiteraard wilde ik ook binnenvaartschipper worden. En piloot, en politieagent, nieuwslezer, Cruijff, autocoureur en de hele hutsefluts.
Vandaag liep ik tussen de middag een rondje langs de Arkervaart en zag daar diverse schepen aangemeerd liggen. Op eentje was een schipper bezig met onderhoud terwijl de zon lekker scheen. Twee enorme scheepskatten hadden hun toevlucht aan wal gezocht. Toen ik ze naderde, haastten ze zich om weer aan boord te komen. Ik keek ze na terwijl ze de kajuit in verdwenen en wist het ineens weer zeker: Ik wil schipper worden.

Met de wind in de zeilen,
met een bries in het want,
over brede rivieren
door dit sappige land.

UPDATE 24-6-05: En vandaag tussen de middag zag ik allemaal van dat lichtgroene bikinispul op de boten ronddartelen, dus nu wil ik helemaal schipper worden.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

14 gedachten over “Het lied van de zeilschippers”

 1. Jamaar Mack, als het dan stormt?? Dan zit je nu lekker binnen in je warme stevige huisje. En als schipper regen je helemaal nat terwijl je probeert te kiezen tussen zeeziekheid en verzuipen. 😀

  Like

 2. Ik weet niet, hoor……na lhet ezen van dit logje zit het deuntje Ferme jongens in mijn hoofd.
  Ferme jongens, stoere knapen, foei hoe suffend staat gij daar. Zijt gij dan niet welgeschapen, zijt gij niet van zessen klaar??? Lalalala…..de rest weet ik niet meer.
  Kan het niet helpen…heb toch nog maar 2 witte wijn op.
  😀

  Like

 3. @ Wieneke; Welgeschapen? Whoa. Daar heb ik tegenwoordig heel andere gedachten bij. *zichzelf even onder een koude douche gaat zetten en de warmte de schuld geeft* 😀

  Like

 4. En dat ‘van zessen klaar’ is ook UITERMATE verdacht, nu ik er zo eens wat langer over nadenk.
  En ik heb maar één wijntje op. Glas. 😛 😉

  Like

 5. Naar Zee
  Ferme jongens, stoere knapen,
  Foei! hoe suffend sta je daar?
  Zijt ge dan niet wel geschapen?
  Zijt ge niet van zessen klaar?
  Schaamt je, jongens, en gaat mee
  Naar de zee, naar de zee!
  Dat ’s een leven van plezieren,
  Dat ’s een leven van stavast!
  Zoo de wereld rond te zwieren
  In het topje van den mast;
  Thuis te zijn op ied’re reê…
  Komt ga meê naar de zee!
  Laat ze pruilen, laat ze druilen,
  Laat ze schuilen aan het strand;
  Loopt Jan Salie op zijn muilen,
  Jan Courage kiest het want.
  Hola, Bootsman! alles reê?
  Wij gaan meê naar de zee!
  UITERMATE verdacht!!
  *joho en een vat met rum*
  😀

  Like

 6. Nou, Peng, die kouwe douche heeft je wel goedgedaan 😀 Wat een geweldig lied eigenlijk, he?
  Nou kan ik het tenminste helemaal uitlallen 8)

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.