Pensionado’s.

Gepensioneerden van nu zijn de meest vermogende gepensioneerden ooit, las ik met enige jaloezie. En ik dacht even aan die vroegere jaren hier, waarin nog alles leek te kunnen. Geen beperkingen van hypotheekaftrek, consumptief krediet aftrekbaar, extra pensioenopbouw die je per saldo geld opleverde in plaats van kostte, vroegpensioenregelingen, en die onvermijdelijke rode broek.

De rode broek staat voor mij symbool voor de rechtse bal gehakt, de babyboomer die roept dat zijn generatie het land weer heeft opgebouwd. In werkelijkheid werkten ze beschermd door allerlei werknemerswetten bij de belastingdienst en voerden ze niet al te veel uit. Ze hebben goed voor zichzelf gezorgd, ja op de pof geleefd en nu ligt de rekening bij de huidige generatie.

Zo cynisch als ik het nu stel is het niet. Het was zo, en het leek te kunnen. Ik zou ook zeker van al die regelingen gebruik gemaakt hebben. Maar als ik eerlijk ben, ben ik wel jaloers. Met je 58e met pensioen zou voor mij betekenen dat het einde in de verte in zicht is. Nu ben ik pas op de helft van mijn carrière. En dat baart mij zorgen. Zeker nu ik zelf bij een groot Amerikaans bedrijf werk en zie dat je niks voorstelt. Als ze je niet meer hoeven geven ze je een paar centen mee en vlieg je eruit. Alle beslissingen worden voor je gemaakt, je hebt geen stuur meer in handen. En even iets anders zoeken wordt ook steeds lastiger. Misschien dat ik het over een poosje weer anders zie, als ik weer meedoe, maar nu laat ik toch mooi even zien dat ik anderen de schuld ga geven als ik mezelf niet lekker voel. Aandachtspuntje.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

18 gedachten over “Pensionado’s.”

 1. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, de hypotheek kon indertijd oplopen tot 13% en wij gingen met de kinderen met een tentje naar Duitsland of Frankrijk. Ik was niet inhalig en heb een bescheiden pensioentje, maar er zijn er inderdaad bij geweest die altijd weer het onderste uit de kan wilden hebben. Het niet genoeg hebben is van alle tijden, serveer je kritiek maar aan de graaiers en de hebbezakken.

  Like

   1. Belachelijk plan. Hij wil mensen die geen zin hebben om te werken zo stimuleren om sneller aan het werk te gaan. Natuurlijk. En ondertussen pakken we de bijstandsmoeders ook maar even geld af. Heel vreemd.

    Like

 2. Mijn man had graag doorgewerkt. Zat bij de Provincie. In een technisch beroep. Maar moest op zijn 65e stoppen met werken. Dat was toen de regel voor ambtenaren.
  Kwam toen van de een op de andere dag thuis te zitten. En kon gelukkig bij een bedrijf gaan examineren. En twee jaar later kwam er een kleinkind. Waar hij twee dagen op ging passen.
  Ik kon op mijn 61e eruit stappen. En dankte God op mijn blote knieën. Maar je pensioen opbouw stopt dan ook. En ik heb altijd in deeltijd gewerkt. Dat kon ik financieel, gelukkig.
  Maar collega’s die gescheiden waren moesten wel door. En zitten, nu ze gepensioneerd zijn, er financieel echt niet riant bij. Ze hebben veelal AOW en een klein pensioentje. .
  En ik kijk naar je moeder. Niet gewerkt. Een man die vroeg overleed. Die zal het toch ook niet zo geweldig hebben? Die groep hoor je alleen niet. Klagen bij Henk Krol doet de groep die niets te klagen hebben.
  Dat geverfde bed heeft dezelfde kleur als de stropdas van Krol de lulbehanger.

  Like

  1. Als je tegen die tijd nog wilt door werken, heb je in elk geval een baan naar je zin. Mijn moeder is 32 jaar geleden financieel goed achtergelaten doordat mijn vader extra verzekeringen had afgesloten. Echter is de overheid daar behoorlijk op gaan korten in de loop der jaren. Sinds ze AOW krijgt heeft ze het ook weer wat ruimer.

   Scheidingen hakken er meestal ook financieel in. Het is de stress die mij tot dit logje bracht.

   Like

 3. Waar ik trouwens verbaasd over ben, is ons eigen gezin. Vier mensen die stemmen op een andere partij. Het lijkt Nederland wel in miniformaat.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: