Pensionado’s.

Gepensioneerden van nu zijn de meest vermogende gepensioneerden ooit, las ik met enige jaloezie. En ik dacht even aan die vroegere jaren hier, waarin nog alles leek te kunnen. Geen beperkingen van hypotheekaftrek, consumptief krediet aftrekbaar, extra pensioenopbouw die je per saldo geld opleverde in plaats van kostte, vroegpensioenregelingen, en die onvermijdelijke rode broek.

De rode broek staat voor mij symbool voor de rechtse bal gehakt, de babyboomer die roept dat zijn generatie het land weer heeft opgebouwd. In werkelijkheid werkten ze beschermd door allerlei werknemerswetten bij de belastingdienst en voerden ze niet al te veel uit. Ze hebben goed voor zichzelf gezorgd, ja op de pof geleefd en nu ligt de rekening bij de huidige generatie.

Zo cynisch als ik het nu stel is het niet. Het was zo, en het leek te kunnen. Ik zou ook zeker van al die regelingen gebruik gemaakt hebben. Maar als ik eerlijk ben, ben ik wel jaloers. Met je 58e met pensioen zou voor mij betekenen dat het einde in de verte in zicht is. Nu ben ik pas op de helft van mijn carrière. En dat baart mij zorgen. Zeker nu ik zelf bij een groot Amerikaans bedrijf werk en zie dat je niks voorstelt. Als ze je niet meer hoeven geven ze je een paar centen mee en vlieg je eruit. Alle beslissingen worden voor je gemaakt, je hebt geen stuur meer in handen. En even iets anders zoeken wordt ook steeds lastiger. Misschien dat ik het over een poosje weer anders zie, als ik weer meedoe, maar nu laat ik toch mooi even zien dat ik anderen de schuld ga geven als ik mezelf niet lekker voel. Aandachtspuntje.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

18 gedachten over “Pensionado’s.”

 1. Mijn pensioen verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  Mijn pensioenleeftijd schuift steeds verderop naar de toekomst.

  Ook met mijn 60 jaar maak ik mij zorgen.

  Vriendelijke groet,

 2. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, de hypotheek kon indertijd oplopen tot 13% en wij gingen met de kinderen met een tentje naar Duitsland of Frankrijk. Ik was niet inhalig en heb een bescheiden pensioentje, maar er zijn er inderdaad bij geweest die altijd weer het onderste uit de kan wilden hebben. Het niet genoeg hebben is van alle tijden, serveer je kritiek maar aan de graaiers en de hebbezakken.

   1. Belachelijk plan. Hij wil mensen die geen zin hebben om te werken zo stimuleren om sneller aan het werk te gaan. Natuurlijk. En ondertussen pakken we de bijstandsmoeders ook maar even geld af. Heel vreemd.

 3. Mijn man had graag doorgewerkt. Zat bij de Provincie. In een technisch beroep. Maar moest op zijn 65e stoppen met werken. Dat was toen de regel voor ambtenaren.
  Kwam toen van de een op de andere dag thuis te zitten. En kon gelukkig bij een bedrijf gaan examineren. En twee jaar later kwam er een kleinkind. Waar hij twee dagen op ging passen.
  Ik kon op mijn 61e eruit stappen. En dankte God op mijn blote knieën. Maar je pensioen opbouw stopt dan ook. En ik heb altijd in deeltijd gewerkt. Dat kon ik financieel, gelukkig.
  Maar collega’s die gescheiden waren moesten wel door. En zitten, nu ze gepensioneerd zijn, er financieel echt niet riant bij. Ze hebben veelal AOW en een klein pensioentje. .
  En ik kijk naar je moeder. Niet gewerkt. Een man die vroeg overleed. Die zal het toch ook niet zo geweldig hebben? Die groep hoor je alleen niet. Klagen bij Henk Krol doet de groep die niets te klagen hebben.
  Dat geverfde bed heeft dezelfde kleur als de stropdas van Krol de lulbehanger.

  1. Als je tegen die tijd nog wilt door werken, heb je in elk geval een baan naar je zin. Mijn moeder is 32 jaar geleden financieel goed achtergelaten doordat mijn vader extra verzekeringen had afgesloten. Echter is de overheid daar behoorlijk op gaan korten in de loop der jaren. Sinds ze AOW krijgt heeft ze het ook weer wat ruimer.

   Scheidingen hakken er meestal ook financieel in. Het is de stress die mij tot dit logje bracht.

 4. Waar ik trouwens verbaasd over ben, is ons eigen gezin. Vier mensen die stemmen op een andere partij. Het lijkt Nederland wel in miniformaat.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s